§§§Spør advokaten

NTFs advokat får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende tar opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som enten kan sendes til redaksjonen eller direkte til Knut S. Kjølstad.

Opphør av assistentavtale

Spørsmål: Jobber som assistenttannlege og har i kontrakten min en karantenetid på 2 år (etter tidligere standard avtale, NTF). Har ønske om å slutte i praksisen av ulike årsaker, men vil fortsatt bo og jobbe i byen (da som assistenttannlege i annen praksis). Pasienttilgangen er meget god i området. Er i dialog med praksisinnehaver for å få i stand en minnelig løsning. Har foreslått for henne at jeg ikke vil ta inn/behandle noen av pasientene som tilhører nåværende praksis. (Pasientgrunnlaget er stort i den nye praksisen.) Da vil hun etter min oppfatning ikke kunne synliggjøre noe økonomisk tap pga. at ingen pasienter «følger meg» inn i den nye praksisen.

Faller grunnlaget for karantenen bort ved en slik avtale?

Vil denne type avtale være i strid med konkurranseloven?

Finnes det noe rettspraksis i disse sakene?

Svar: Avtalens bestemmelser faller ikke bort med mindre partene er enige om det. Dersom praksiseier stoler på at pasientene vil fortsette og ikke følge deg over i din nye praksis, er det grunn til å tro at dette blir løsningen. Dersom hun ikke vil frafalle bestemmelsen, kan hun anklage deg for avtalebrudd og anmode lokalforeningen eller Etisk råd om å påtale avtalebruddet. Dersom hun ikke kan påvise at hun har lidt et økonomisk tap, kan hun ikke kreve noen erstatning på grunn av avtalebruddet.

Den avtale dere har inngått er neppe i strid med konkurranseloven, med mindre den geografiske utstrekning av etableringsforbudet er for omfangsrikt.

Vi har rettsavgjørelser fra Danmark hvor praksiseier er blitt tilkjent erstatning når leietannlege har etablert seg i strid med avtalen og pasientene har fulgt med over.