Treatment of Oral Diseases. A concise textbook

George Laskaris:

George Laskaris er velkjent som forfatter av flere bøker og atlas innen oral medisin. Han er professor i oral medisin ved universitetet i Athen og er i tillegg tilknyttet hudavdelingen ved et stort sykehus i byen. Ni medforfattere har bidratt i forskjellige deler av boken, som i første rekke henvender seg til klinikeren som trenger råd om behandling av ulike sykdommer i munnhulen. En forutsetning for riktig terapi er at det foreligger en eksakt diagnose. Selve diagnostikken av slike lesjoner er ikke bokens oppgave og her henvises det til andre oppslagsbøker.

Boken er inndelt i tre hovedkapitler. Den første delen presenterer definisjon og en kort beskrivelse av den enkelte sykdom, diagnoser og differensialdiagnoser og aktuell behandling. Den andre delen tar for seg viktige medikamenter og indikasjonsområdet for disse, mens tredje del er en kort oppsummering av prinsipper og klinisk anvendelse av laser ved orale lesjoner.

Som bokens tittel angir, er dette en kortfattet og konsis bok i hendig paperback-format. Den inneholder ingen illustrasjoner, men de enkelte lesjonene er ryddig satt opp i alfabetisk rekkefølge og med hvert sitt kapittel. Fargerammer uthever viktige forhold. Hovedvekten er lagt på terapien. For hver enkelt lesjon følger en kort, oppdatert referanseliste.

Boken er et supplement til lærebøker i oral medisin og til fargeatlas av orale lesjoner, som beskriver sykdommene, men sjelden gir råd om behandling. Den er lett å finne frem i såfremt diagnosen er klar. Det savnes klassifikasjon etter ICD 10- DA (International classification of diagnosis – dental application), som er en nødvendighet for et diagnosekartotek. Behandlingsforslagene er stort sett konsise og i tråd med norsk odontologi. En del svært sjeldne tilstander som blant andre noma, FAPA syndrom, aspergillose og dermatomyositt ligger utenfor området for en praktisk og konsis oppslagsbok. Jeg mener også at behandlingen av kirurgiske lidelser som cyster, dry socket etc. med fordel kunne vært utelatt. Nytt for undertegnede er at dry socket anbefales behandlet med generell steroidterapi. Dette finner en ikke holdepunkter for i faglitteraturen ellers og det bør vel dokumenteres bedre før generell anbefaling kan gis. I kapitlet om medikamenter savnes omtale av clindamycin, som hos oss er et førstevalg reservepreparat til penicillin. Delen om bruk av laser ved orale lesjoner angir prinsippene ved slik behandling, men virker lite praktisk rettet.

Ideen med boken er god. De aller fleste klinikere vil ha bruk for en enkel og konsis veileder til behandling av de forskjellige slimhinnelidelser. Til en viss grad dekker denne boken behovet, men den er på enkelte områder for vidløftig og kunne med fordel vært mer konsis og kortfattet.

KnutTornes 

Stuttgart/New York; Georg Thieme Verlag 2005. 208 sider. ISBN 3 – 13 – 130111 – 2.