Oslotannlegene opp 40 prosent

Siden skattekontrollene av Oslos tannleger startet i 2001 er inntektene oppjustert med hele 40 prosent. Oslo likningskontor har fortsatt 20 tannleger i kikkerten, og har ikke tenkt å gi seg før alle er på rett kjøl.

Direktør Jan-Egil Kristiansen ved Oslo likningskontor viser oss rommet hvor de oppbevarer dokumentene de har tatt beslag i. Det er ikke tannleger alt sammen; drosjenæringen er også under lupen for tiden.

Det var litt av en inntektsøkning, tar du den til inntekt for deres kontrollvirksomhet, direktør ved Oslo likningskontor, Jan-Egil Kristiansen?

– Ja, når vi ser såpass store økninger som dette, parallelt med at vi har drevet kontroller, ser vi en sammenheng. Fra 1999 til 2000 økte tannlegenes inntekt med 3,7 prosent. Mens økningen fra 2001, da kontrollene startet, til 2002 var oppe i 18,4 prosent. Slik har det fortsatt å øke kraftig, helt frem til 2003, hvor vi ser at den totale økningen er kommet opp i 40 prosent. Samtidig øker også overskuddet kraftig, og likeledes det vi kaller kjøp av fremmedtjenester, som tannteknikk. Her er økningen på hele 60 prosent. Noe av dette kan naturligvis skyldes at utgiftene føres på riktig sted. Samtidig ser vi at det er store økninger til lønnskostnader i tannlegevirksomhetene. Det kan delvis skyldes at det er kommet flere store aktører. Så vi skriver ikke alt på kontoen for skattesnusk, men mye av økningen i de summene som blir oppgitt, skyldes nok at tannlegene er kommet på bedre tanker hva angår unndragelser.

– Blir det slutt på kontrollene av tannleger nå?

– Nei, det gjør det ikke. Vi har fortsatt rundt 20 tannleger i kikkerten. Der er vi spente på 2004-tallene. Hvis de justerer seg inn av seg selv for 2004, skal vi si oss fornøyde og la være å gå dem etter i sømmene. Men hvis vi ser at det fortsatt er mistenkelig når 2004-tallene kommer, må vi ta oss en tur.

– Jeg synes du gir dem amnesti veldig lenge. Har disse tannlegene fått beskjed om at de er i søkelyset?

– Ikke direkte. Ingen har fått mer informasjon enn det som er blitt sendt til alle. Men det forbauser meg hvis de dette gjelder ikke selv er klar over hvem jeg sikter til. Det er ingen som er usynlige. For oss er det viktigste at alle innretter seg, og da tar vi gjerne tiden til hjelp, og gir amnesti en stund til. Antallet vi er ute etter nå, er også betydelig lavere enn det har vært. Jeg vil også gjerne ha sagt at der vi finner å måtte gå inn med skjønn og beregne inntekten selv, viser det seg at det er veldig vanskelig å få omgjort dette skjønnet, selv om det er ’galt’. Et skjønn er et skjønn og kan aldri bli helt riktig, men det står seg som regel, også når sakene er oppe for domstolene.

– Hvor mange kontroller har vært gjennomført i Oslo til nå?

– Nå har vi hatt bokettersyn hos til sammen 35 tannleger siden 2001, og funnet uregelmessigheter hos 28 av dem, det vil si for lave bokførte inntekter. Regnskapsbrudd er påvist hos 34 av de 35 kontrollerte. Totalt er det avdekket svarte inntekter for 46 millioner kroner. Noen få av sakene er veldig store og fire tannleger er anmeldt for skattesvik. Ytterligere to vil bli anmeldt i nærmeste fremtid.

En del av feilene vi finner skyldes rot, mens en del skyldes bevisste unndragelser. Når det gjelder rot, er det kanskje verdt å nevne at det nylig er vedtatt en ny bokføringslov som settes i verk fra årsskiftet. I 2005 blir de nye reglene valgfrie, men fra 2006 gjelder de nye bestemmelsene uten unntak. Dette bør tannlegene sette seg inn i. Den nye loven er forresten kommet delvis på grunn av alle uregelmessighetene som er avdekket hos nettopp tannleger, så de kan takke seg selv for at reglene skjerpes.

– Hva er det tannlegene spesielt bør merke seg i det nye regelverket?

– De nye reglene for kontantomsetning stiller krav om kassaapparat eller et tilsvarende databasert system som kan dokumentere kontantomsetningen. Alt handler egentlig om å ha god økonomistyring.

– Synes du kontanter er en uting?

– Ja, jeg skulle gjerne avskaffet kontantene i all næringsvirksomhet. Da hadde alt vært mye lettere å følge, og jeg forstår ikke at vi i dag skal være nødt til å ha disse problemene. Norges Bank har beregnet at det til enhver tid er 27 milliarder norske kroner på avveie i kontanter. En vesentlig del av dette er tusenlapper. I dette store beløpet svarte penger finner vi narkotika- og spritpenger, penger fra våpenomsetning, ransutbytte og skatteunndragelser, forteller Jan-Egil Kristiansen.

– Har du hatt kontakt med andre fylker som er i gang med kontroller av tannleger nå?

– Jeg vet at det er satt i gang i Østfold og at det rører på seg i Hedmark og Nord-Trøndelag. Jeg mener at de er ferdige i Vest-Agder, mens jeg er mer usikker på Vestfold. Jeg har i hvert fall vært i kontakt med flere fylker, og ser ingen grunn til å si at noen bør føle seg trygg noe sted, sier Kristiansen, som legger til at han er svært godt fornøyd med utviklingen for Oslo-tannlegene.

Tekst og foto:
Ellen BeateDyvi