Svensker tilbys tannbehandling til halv pris

Ved å halvere prisene og forlenge åpningstidene håper en ny privat tannklinikk å kapre pasienter i Sverige. Den 36 år gamle forretningsmannen Mattias Santesson satser på stordrift og på å ansette tannleger fra Øst-Europa med lave krav til lønn.

I november åpnet han den første av det han tror vil bli en kjede lavprisklinikker. Den første klinikken har ansatt tolv tannleger fra Polen og andre land i Øst-Europa, skrev nyhetsbyrået TT i begynnelsen av november.

– Vi tilbyr alt unntatt kirurgi, og alt til omtrent halve prisen, hvis en sammenligner med den offentlige tannhelsetjenesten, sa Mattias Santesson til nyhetsbyrået.

Han mener det er blitt «sykt dyrt» å gå til tannlegen i Sverige, og peker på tall fra forbrukermyndighetene som viser at prisene på tannlegetjenester har økt med 60 prosent siden 1999. Tannlegenes lønninger har økt med 40 prosent i samme periode.

Det svenske tannlegeforbundets leder, Roland Svensson, sier til TT at det kan by på problemer når tannlege og pasient ikke snakker samme språk. Men han er først og fremst opptatt av det han kaller direkte lønnsdumping, som på sikt kan føre til tannlegeflukt fra Sverige.