Sak 4

Sykehjelpsordningen for tannleger

Sak 4 a

Beretning for 2004

Sykehjelpsordningen for tannleger har som formål å utbetale sykehjelp til praktiserende tannleger. Virksomheten drives fra NTFs kontor i Oslo. Ordningen har ingen ansatte og forurenser ikke det ytre miljø.

Forutsetningen om fortsatt drift er til stede og regnskapet er satt opp under denne forutsetning.

Styret i Sykehjelpsordningen for tannleger har i 2004 bestått av tannlege Per Franck Næss (leder), tannlege Aleidis Løken og tannlege Brit Ølstad. Varamedlemmer har vært: tannlegene Svein Jacobsen, Odd Nesse og Kjell Ulsund.

Professor Hans R. Haanæs har vært engasjert som styrets medisinske konsulent og advokat Knut S. Kjølstad har vært styrets sekretær.

Det ble i 2004 utbetalt dagpenger til 136 (116) tannleger med til sammen 8219 (9168) sykedager som gir en utbetalingstid på 60 (79) dager per sykmeldt. Sammenligningstall for 2003 i parentes.

Avsetningen til påløpende sykebidrag på kr 85 400 ansees som tilstrekkelig sikkerhet for krav vedrørende 2004 som kan bli fremmet i 2005.

Hovedstyret foreslår følgende vedtak:

Styrets beretning for 2004 godkjennes.

Sak 4 b

Regnskap for 2004

Hovedstyret foreslår følgende vedtak:

Regnskapet for 2004 godkjennes.

Sak 4 c

Vedtektsendringer

Styret i Sykehjelpsordningen for tannleger vil foreslå to betydelige vedtektsendringer for representantskapet.

Styret foreslår at det skal utbetales sykehjelp også når medlemmet er 50 % ufør eller mer. I dag kreves det 100 % sykemelding.

Den andre endringen er at det åpnes for utbetaling i forbindelse med svangerskap og fødsel. Bakgrunnen for endringsforslagene er bl.a. at det blir større avsetninger fordi omfanget av trygderefusjonene øker. I tillegg bør det klart fremgå av vedtektene at ytelsene reduseres når vedkommende mottar alders- eller uførepensjon. Eventuelle endringsforslag må godkjennes av Sosial- og helsedirektoratet.

Styret vil foreslå for årets representantskap at vedtektene endres slik:

§ 3 skal lyde slik:

Ordningens formål er å yte sykehjelp og stønad ved svangerskap/nedkomst til medlemmer av ordningen.

Ytelsene fastsettes i forhold til folketrygdens grunnbeløp til enhver tid (i det følgende kalt G).

§ 8

Nr. 1 skal lyde slik:

Medlem som på grunn av sykdom eller skade er 50 % arbeidsufør eller mer har rett til sykehjelp. Sykehjelp ytes for alle dager – dog ikke for de første 14 dager- og unntatt lørdager, søn- og helligdager, dager mellom julaften og nyttårsaften, mellom palmesøndag og 2. påskedag, samt 1. og 17. mai.

Ved tilbakefall innen 3 måneder av samme sykdom (skade) ytes fortsatt sykehjelp uten ny karenstid.

Nr. 2:

Sykehjelp ytes for inntil 250 dager, maksimalt ett kalenderår for samme sykdom, dog begrenset til 90 dager etter at medlemmet oppebærer ugradert alderspensjon fra folketrygden. Har medlemmet vært arbeidsfør i minst 12 måneder siden det mottok sykehjelp, blir ny arbeidsuførhet i alle tilfeller ansett som forårsaket av ny sykdom (skade)

Nr. 3:

Full sykehjelp utgjør 1/150 G pr dag ved 100 % sykefravær, 1/300 G ved 50 % sykefravær. For medlem som er arbeidstaker reduseres sykehjelpen med sykelønn eller sykepenger som medlemmet mottar på grunn av arbeidsforholdet og samme sykdom (skade).

Sykehjelpen reduseres også når medlemmet mottar alders- eller uførepensjon.

Nytt pkt. 4:

Medlemmer som er fraværende fra praksis i forbindelse med svangerskap/nedkomst har rett til stønad i inntil 60 dager (5 dagers uke)

Nåværende pkt. 4 og 5 blir derfor 5 og 6.

Hovedstyret foreslår følgende vedtak:

De foreslåtte endringer i vedtektene for Sykehjelpsordningen for tannleger godkjennes.