Sak 3

NTFs pensjonskasse

Sak 3 a

Beretning for 2004

Pensjonskassens omfang

Pensjonskassen dekker medlemmer av Tannlegeforeningen som utøver tannlegeyrket, og som gjennom individuell beslutning har valgt å bli medlem i pensjonskassen.

I henhold til bestemmelser om hva årsberetningen skal inneholde bekreftes det at pensjonskassens virksomhet skal fortsette og at regnskapet er utarbeidet under den forutsetning.

Styre

Styret har i 2004 bestått av Per Franck Næss (leder), Aleidis Løken og Brit Ølstad. Varamedlemmer har vært Odd Nesse, Svein Jacobsen og Kjell Ulsund. Det er utbetalt kr 44 000 i styrehonorar for 2004.

Administrasjon

Pensjonskassen har ingen ansatte.

Advokat Knut S. Kjølstad, Den norske tannlegeforening, er pensjonskassens daglige leder.

Aktuar

De forsikringsmessige og aktuarielle beregninger foretas av Vital Pekon AS. Pensjonskassens ansvarlige aktuar er Ivar Krohn, Vital Pekon AS.

Revisor

Pensjonskassens revisor er statsautorisert revisor Ellen Amdal.

Utbetalt honorar til revisor for 2004 utgjør kr 37 200.

Aktive medlemmer og pensjonister

Ved utgangen av 2004 hadde pensjonskassen følgende medlemmer (sammenlikningstall for 2003 i parentes):

Aktive arbeidstakere (inkl. uførepensjonister) 371 (421)

Alderspensjonister 342 (325)

Uførepensjonister 40 (48)

Ektefellepensjonister 175 (191)

Barnepensjonister 5 (5)

Regnskapsprinsipper

Regnskapet er satt opp i overensstemmelse med aksjeloven, regnskapsloven og forskrift om årsregnskap m.m. for pensjonskasser fastsatt av Finansdepartementet 27. januar 2001, samt god regnskapsskikk for øvrig.

Kapitalforvaltningen.

Pensjonskassens midler er forvaltet i henhold til gjeldende lov, forskrifter og regelverk samt pensjonskassens vedtekter. Forvaltningen har i hovedsak blitt gjennomført av DnB NOR Kapitalforvatning ASA. Noen plasseringer er foretatt gjennom Orkla Finans og Aberdeen Property Investors.

Finansmarkedene var i deler av 2004 turbulente, hvilket resulterte i svakere avkastningsbidrag fra hedgefondsplasseringene enn forventet. Imidlertid bidro omallokeringer i renteporteføljen til at porteføljen dro fordel av den fallende obligasjonsrenten siste halvår.

Avkastning etter Hardy’s formel, dvs. bokført avkastning, er 5,35 % for 2004.

Økonomi

Som følge av relativt stor avgang av medlemmer også i 2004 er forvaltningskapitalen redusert gjennom året, og utgjør per 31. desember 2004 kr 340 612 241. Styret har økende fokus på tiltak som kan bidra til å avdempe den negative utviklingen i medlemsbestanden i kassen, og igjen gjøre medlemskap attraktivt for Tannlegeforeningens medlemmer.

Styret har ønsket å styrke kassens soliditet gjennom å avsette ytterligere 2 mill. kr til tilleggsavsetninger i 2004. For øvrig er årets resultat på 6,1 mill kr i sin helhet tilbakeført medlemmene til oppskrivning av premiereserve/pensjonsytelser.

Kursreguleringsfondet er gjennom året redusert og utgjør ved årets utgang kr 2 085 347.

Bufferkapitalen utgjør per 31. desember 2004 (tall i 1000 kr):

Egenkapital utover minimum 4 433

Tilleggsavsetninger 10 596

Kursreguleringsfond 2 085

Bufferkapital i alt 17 114

Selv om samlet bufferkapitalen er blitt redusert med om lag 3 mill kr. gjennom året må pensjonskassens soliditet fortsatt kunne karakteriseres som god.

Ansvarlig kapital i pensjonskassen utgjør kr 13 928 795 og består i sin helhet av opptjent egenkapital. Kapitaldekningen i henhold til Kredittilsynets regler er 13,2 % per 31. desember 2004. Minimumskravet er 8,0 %. Utsatt skattefordel utgjør kr 2 666 631.

Risikoforhold

Pensjonskassens investeringsrisiko knyttet til finansplasseringene må sees i sammenheng med den årlige renteforpliktelsen samt de lovpålagte krav om egenkapital. For å øke bæreevnen for investeringsrisikoen har pensjonskassen bygget opp bufferkapital, jf. ovenstående punkt.

Styret fastsetter rammer for investeringsvirksomheten som ivaretar investeringsrisikoen i relasjon til renteforpliktelsen og investeringseksponeringen innenfor de forskjellige aktivaklasser. For å overvåke investeringseksponeringen mottar styret månedlige rapporter fra forvalter.

Forsikringsmessig risiko

Pensjonskassen anvender premietariffer som er godkjent av Kredittilsynet.

Kassen hadde i 2004 et positivt risikoresultat (dødsrisiko og uførerisiko sett under ett) på om lag 3,6 mill. kroner.

Pensjonskassen har for tiden ingen avtale om reassuranse. Styret vedtok 2. desember 2002 i samråd med aktuar at videre arbeid med reassuranseløsning inntil videre skulle stilles i bero.

Rammebetingelser

I relasjon til hvert enkelt medlem er pensjonskassens dekninger underlagt «Forskrift av 25. september 1997 nr. 1023 om individuelle pensjonsavtaler etter skatteloven».

Som følge av dette utstedes det årlig kontoutskrift til hvert enkelt medlem i henhold til bestemmelsene i «Forskrift av 26. mai 1995 om kontoføring og kontoutskrift i livs- og pensjonsforsikring».

Pensjonskassens rammebetingelser er upåvirket av «Lov om foretakspensjon» og de krav til standardvedtekter som er utarbeidet som en konsekvens av loven.

Med virkning fra 1. januar 2004 er grunnlagsrenten for ny opptjening satt til 3 % , gjeldende for så vel privat som kollektiv pensjonsforsikring. I Tannlegeforeningens Pensjonskasse benyttes grunnlagsrente 3 % i beregning av premier og reserver for medlemmer opptatt 1. januar 1996 og senere slik at kassen dermed oppfyller kravet til redusert grunnlagsrente.

Miljø

Pensjonskassens virksomhet forurenser ikke det ytre miljø.

Hovedstyret foreslår følgende vedtak:

Styrets beretning for 2004 tas til etterretning.

Sak 3 b

Regnskap for 2004

Hovedstyret foreslår følgende vedtak:

Regnskapet for 2004 tas til etterretning.