Sak 1 d

Hovedstyrets beretning for 2003 – 2005

Hovedstyrets beretning for perioden 1. august 2003 til 31. juli 2005 følger hovedtrekkene fra arbeidsprogrammet som ble vedtatt av representantskapet i 2003. Arbeidsprogrammet bygger på strategiplanen for perioden 2001 – 04, senere forlenget for perioden 2005 – 06. Beretningen inneholder omtale av saker fra arbeidsprogrammet og andre viktige saker som hovedstyret har arbeidet med.

1. Medlemstilhørighet

Medlemsinformasjon og rådgivning

Håndboken og NTFs Tidende har gjennom tidene vært de viktigste kildene for å holde seg oppdatert om foreningen, om faget og om offentlige bestemmelser. Internett har i inneværende periode gradvis tatt over mer av denne rollen. Andelen av tannleger som har nettilgang med e-post, er høy og økende. NTF mangler imidlertid svært mange e-postadresser i medlemsregisteret, noe som foreløpig begrenser mulighetene til å bruke Internett som en mer aktiv informasjonskanal til medlemmene generelt. Selv om nettbasert informasjon både er lett tilgjengelig, tidsuavhengig og kostnadseffektiv, søker medlemmene fortsatt råd gjennom personlig kontakt med sekretariatet i enkeltsaker.

Håndboken

Revidert håndbok ble utgitt høsten 2003, denne gang uten medlemsfortegnelsen, fordi adresseopplysninger nå kan finnes på NTFs nettsted. En del annen informasjon som raskt blir utdatert, var heller ikke med i denne utgaven. Gjeldende arbeidsprogram gir hovedstyret i oppgave nok en gang å vurdere hvorvidt tiden er moden for å avskrive papirutgaven og kun publisere håndboken via nettstedet. En medlemsundersøkelse fra juni 2005 viser imidlertid sterk støtte til fordel for en trykt håndbok og tilsvarende skepsis til en ren nettversjon av håndboken. Saken er fortsatt til vurdering i hovedstyret.

Nettstedet

NTFs nettsted ble nyetablert i 2002 og har siden gjennomgått løpende fornyelse og oppdatering i takt med krav fra organisasjonen, medlemmene og offentlige myndigheter. Nettstedet gir mulighet for å gi rask tilgang til oppdatert informasjon om viktige forhold knyttet til yrkesutøvelsen, tannhelsepolitiske saker eller medlemskapet. Eksempelvis er det under fanen «NTF mener» gitt mulighet til å se hvilke standpunkter foreningen har inntatt i ulike høringssaker. Nettstedet prioriteres nå som det sentrale satsningsområdet for kommunikasjon med medlemmene, ikke minst med tillitsvalgte sentralt og lokalt.

Kollegahjelp

I perioden er det avholdt to samlinger for kollegahjelperne, og det er utarbeidet en egen brosjyre som beskriver NTFs kollegahjelpsordning. Brosjyren er utsendt til alle medlemmer som vedlegg til Tidende.

Rettshjelpsfondet

Hovedstyret har avsatt midler fra overskudd på ansvarsforsikringen til et Rettshjelpfond som skal kunne benyttes til støtte for medlemmer som er i eller kan bli involvert i rettslige tvister av prinsipiell karakter. Det er utarbeidet egne vedtekter for fondet.

Medlemstilbud

Forsikringstilbud

Hovedstyret har inngått en fire års avtale med DnBNOR/Vital med virkning fra 2003 sammen med de fleste organisasjonene innenfor Akademikerne. Tannlegeforsikringen er derfor videreført, men nå under samlebetegnelsen Medlemsrådgiveren.

Reise- og hotellavtaler

NTF sa med virkning fra 1. mai 2005 opp avtalen om reisebestilling gjennom Bennett BTI Nordic for medlemmene. Det er inngått nye avtaler direkte med flyselskapene SAS Braathens og Norwegian om reisebestilling for NTFs tillitsvalgte, ansatte og foredragsholdere når foreningen skal betale reisen. NTFs avtale om reduserte priser på hotellopphold hos Rica-kjeden er videreført.

Andre medlemstilbud

NTF har videreført «Topp 5-avtalen» med Norges Energi AS. Gjennom avtalen tilbys medlemmer strøm til bolig og kontor til en pris som alltid skal være blant de fem billigste målt mot Konkurransetilsynets ukentlige prisrangeringer.

Foreningen har også opprettholdt avtalen med Skandia Lifeline, hvor medlemmer kan kjøpe helseforsikring til seg selv, sine ansatte og/eller familie med ca. 30 % rabatt i forhold til normal markedspris.

Dessuten har NTF videreført avtaler som gir medlemmer markedsledende priser på kjøp av teletjenester til kontor og hjem gjennom Ventelo, kontorinkassotjenester (Intrum Justitia) og leiebil (Avis) samt rabatt på kredittkort (Diners Club og American Express).

Trykksakstilbud

NTF har avtale med Steenberg Grafisk AS om produksjon av NTFs trykksaker. Steenberg leverer også trykksaker til tannlegepraksis. Hovedstyret har funnet avtalen faglig og økonomisk gunstig og har valgt å videreføre denne.

Medlemsrekruttering

Foreningen har opprettholdt det gode samarbeidet med studentene ved de odontologiske utdanningsstedene. Fra høsten 2004 inkluderes Tromsøstudentene i de tiltak som tilgodeser studentene og deres organisasjoner. Dette omfatter orienteringsmøter for nye studenter og tilbud om kurs i praksisadministrasjon til avgangskullene. Nyhetsbrevet NTF-info har vært publisert fire ganger årlig i studentbladene Fasett (Bergen) og Tidens Tann (Oslo). Kontaktmøte med studentutvalgene holdes to ganger i året. I tillegg støtter NTF studentene økonomisk, bl.a. med bidrag til driften av studentutvalgene, odontologforeningene og internasjonalt studentarbeid. Målet er å rekruttere studentene som medlemmer av NTF så tidlig som mulig i studiet. Studentmedlemmer kan benytte seg av de fleste av foreningens medlemstilbud.

Antall tannleger rekruttert fra utlandet, særlig Tyskland, har økt betydelig i perioden. Det er ikke gitt at disse finner det interessant eller attraktivt å bli medlem av NTF. Lokalt har det mange steder vært gjort en betydelig innsats for å rekruttere de tyske tannlegene til NTF-fellesskapet. Sentralt har det vært arbeidet med å etablere adekvat informasjon og tilrettelegge medlemsbetingelsene for denne gruppen av potensielle medlemmer, herunder de økonomiske betingelsene ved medlemskapet. Saken er fortsatt under arbeid.

2. Arbeids- og driftsbetingelser

Offentlig sektor: Lønns- og arbeidsvilkår

Det vises til egen beretning fra Sentralt forhandlingsutvalg på side 16.

Akademikerne

Akademikerne er hovedorganisasjon for til sammen ca. 140 000 langtidsutdannede medlemmer i 15 medlemsforeninger. NTFs visepresident Gunnar Lyngstad er et av fem styremedlemmer. Akademikerne er organisert i fem seksjonsutvalg, henholdsvis Akademikerne Frie yrker (F), Akademikerne Kommune (K), Akademikerne Stat (S), Akademikerne Helse (H) og Akademikerne Privat (P). NTF er representert i de fire først nevnte utvalgene. NTFs forhandlingssjef er valgt som nestleder i Akademikerne Kommune.

Norsk Forskerforbund og Den norske kirkes presteforening meldte seg ut av Akademikerne den 1. april 2005, med formell virkning fra 1. januar 2006. Som følge av utmeldingene har de to foreningene trukket seg fra alt samarbeid med Akademikerne, bortsett fra Akademikerne Helse inntil videre. Forskerforbundet og Presteforeningen organiserer til sammen 17 000 medlemmer.

Privat sektor: Inntekts- og driftsbetingelser

I oktober 2004 vedtok hovedstyret å nedsette midlertidig en arbeidsgruppe for privat sektor, foreløpig for inneværende hovedstyreperiode. Gruppen består av hovedstyremedlem Kari Odland (leder), Inger-Johanne Nyland og Anna Fasting. Det har vært fire møter i beretningsperioden.

Arbeidsgruppe for privat sektor

Arbeidsgruppen har utarbeidet forslag til Næringspolitisk forum om endringer i NTFs kontrakter for samarbeidende tannleger tilpasset dagens behov, med mål om å bidra til å forebygge konflikter mellom tannleger. Videre har gruppen vært pådriver for opprettelsen av «Praksisdrift»-sidene i Tidende hvor aktuelle saker av særlig interesse for privat sektor, som endrede skatteregler for selvstendig næringsdrivende, ny konkurranselov og ny pensjonslov, har fått en grundig omtale. Gruppen har også vært opptatt av betingelsene til selvstendig næringsdrivende i fødselspermisjon, og har foreslått at vedtektene i Sykehjelpsordningen for tannleger endres slik at også slikt fravær fra praksis skal gi rett til stønad. Næringspolitisk forum 2005 vil diskutere om arbeidsgruppen bør bli en del av NTFs organisasjonsstruktur på mer permanent basis.

Prisopplysning og konkurranse

En undersøkelse presentert i Tidende nr. 12, 2004, viste at befolkningen er svært godt fornøyd med private tannlegetjenester. Minst fornøyd er man med informasjonen om hva behandlingen vil koste. Tilsyn gjennomført av Konkurransetilsynet viser at tannlegene er blitt mindre flinke til å oppfylle kravene i forskrift om prisopplysning. 1. mai 2004 overtok Forbrukerombudet ansvaret som tilsynsmyndighet for prisopplysningsforskriften. Foreløpig har dette ikke medført merkbare endringer for tannlegene.

Samtidig trådte ny konkurranselov i kraft. Med hjemmel i den gamle loven er det gitt to dispensasjoner på tannhelsefeltet; henholdsvis om unntak for samarbeid og påvirkning til markedsdeling mellom privatpraktiserende tannleger og om unntak for samarbeid om priser i privatpraktiserende tannlegers kontorfellesskap. Førstnevnte forskrift gir anledning til å avtale en såkalt «karanteneklausul» i en samarbeidsavtale mellom tannleger. Sistnevnte gir tannleger som deler venteværelse, anledning til å ha felles prisliste dersom de ønsker det. Begge dispensasjonene gjelder frem til 1. januar 2006. NTF har bedt om veiledning fra Konkurransetilsynet for å få en nærmere avklaring om hvor grensen for ulovlig prissamarbeid eller markedsdeling går.

Tjenestepensjon

Stortinget har bedt om å få utarbeidet lovforslag med plikt for arbeidsgivere til å ha en viss minste tjenestepensjon for sine ansatte. Et hovedprinsipp er at arbeidsgiver skal betale et innskudd på minst 2 prosent av lønn over 1G for den enkelte arbeidstager. Pålegget fra Stortinget om at loven skal tre i kraft 1. januar 2006 gir svært kort tid til å forberede lovforslaget, som skal legges frem i oktober. NTF vurderer å opprette kollektive ordninger som et medlemstilbud for tannleger som er arbeidsgivere.

Avtaleordninger

Mønsteravtalen om lønns- og arbeidsforhold for tannhelsesekretærer ansatt hos privatpraktiserende tannleger ble i perioden for første gang forhandlet frem med både Fagforbundet (tidl. Norsk Kommuneforbund) og Parat (tidl. 2fo og Prifo) til stede samtidig. Avtalen gjelder fra 1. mai 2004 til 30. april 2006. Det er for tiden ingen konkrete planer om å gjenoppta forhandlingssamarbeidet med Norsk Tannpleierforening.

Voldgiftsordning/Tvistenemnd

Hovedstyret har opprettet en permanent tvistenemnd med Kari Odland, Ulf Svensen og Knut S. Kjølstad som medlemmer ut 2005. Tvistenemnden har hatt en sak til behandling i perioden.

3. Kompetanse og kvalitet

NTFs retningslinjer for etterutdanning

Forslaget til retningslinjer for etterutdanning har i perioden vært gjenstand for grundig organisasjonsmessig behandling. Forum for etterutdanning 2003, fagnemnden og hovedstyret har sagt sin mening. Forslaget var på høringsrunde til lokal- og spesialistforeningene og ble debattert på Forum for tillitsvalgte før retningslinjene ble vedtatt av representantskapet i 2004. Etter vedtaket er arbeidet med å implementere retningslinjene iverksatt. Et registreringsskjema er sendt til medlemmene med Tidende. Skjemaet er også tilgjengelig på NTFs nettsted. Retningslinjene er omtalt i Tidende og på lokale og sentrale kurs. Det er et mål at retningslinjene etter hvert skal få status blant medlemmene på linje med de etiske reglene.

Landsmøter

I forbindelse med behandlingen av revidert manual for NTFs landsmøte har hovedstyret konkluderte med at tidspunktet for landsmøtet bør beholdes uforandret, dvs. så nær som mulig opp til NTFs stiftelsesdato 15. oktober. Fagnemnden skal være fagkomité for Landsmøtet også når det holdes utenfor Oslo, men tiltres da av en representant fra den lokalforening som er lokal møtearrangør.

Landsmøtene i 2003 og 2004 ble arrangert av en landsmøtekomité utgående fra sekretariatet. I 2004 ble Landsmøtet for første gang arrangert på Norges Varemesse på Lillestrøm. Selv om det er pekt på en del forhold som må rettes på, var likevel hovedinntrykket fra det nye arrangementstedet positivt. Utstillerne var spesielt fornøyd med lokalene, noe som trolig har bidratt til svært god påmelding til Nordental 2005.

Tannlegeforeningens systematiske etterutdanning/TSE

TSE er ferdig utbygget i perioden, og alle fem moduler ble satt i drift i løpet av 2004. I 2004 var det for første gang ikke nødvendig å belaste reservefondet for å dekke kostnader knyttet til utviklingen av TSE. I 2005 ventes det at driften av TSE kan gi overskudd slik at tilbakebetalingen til reservefondet kan påbegynnes. Det vil imidlertid stadig påløpe utgifter for å vedlikeholde og oppdatere modulene.

Etter at kursavgiften har vært uforandret i hele etableringsperioden, besluttet hovedstyret å heve kursavgiften til kr 7000 eksklusiv bespisning fra 2005. Hovedstyret har videre vedtatt at midler bør tilbakeføres til reservefondet i den takt driften gir grunnlag for til kr 1 560 907 er tilbakeført, uten at man binder seg opp til noe fast årlig beløp.

Det vises for øvrig til sakene 6 a) og b) på side 28 og 31.

Råd for spesialistutdanning

Råd for spesialistutdanning av tannleger møttes for første gang i Tromsø i september 2003 og har inntil sommeren 2005 hatt 6 møter. Rådet er et rådgivende organ for Sosial- og helsedirektoratet i alle overordnede spørsmål som angår spesialistutdanning av tannleger. Det er ikke et eget besluttende organ. I rådet sitter representanter for de odontologiske læresteder, fylkestannlegene og KS i tillegg til NTF. Sekretariat for rådet er helsepersonellavdelingen i Sosial- og helsedirektoratet.

NTF har brukt mye ressurser på arbeidet i rådet, så langt uten konkrete resultater. Som organ for gjensidig informasjonsutveksling er dette likevel et nyttig forum å delta i. De viktigste sakene som er behandlet i perioden, beskrives nedenfor.

Som følge av arbeidet i rådet for spesialistutdanning har det ikke vært aktivitet i NTFs spesialitetsråd i perioden. Hovedstyret har inntil videre ønsket å beholde spesialitetsrådet.

Nye spesialistregler

NTF vedtok nye spesialistregler på representantskapet i 2003. Endringer i spesialistreglene skal godkjennes av Sosial- og helsedirektoratet. Reglene har derfor vært behandlet på flere møter i rådet med til dels omfattende utredning av ulike forhold, så langt uten å bli godkjent. Direktoratet anser ikke dette som en hastesak, og ønsker at reglene bedre skal tilpasses en modell med desentralisert spesialistutdanning ved fremtidige kompetansesentra. Et utvalg vurderer for tiden ordningen med offentlig spesialistgodkjenning av helsepersonell generelt, og spesielt om det er riktig å delegere godkjenningsoppgaven til profesjonsforeningene. Konkurransetilsynet har også tatt opp denne problemstillingen. På denne bakgrunn fremmes det ikke nytt forslag til spesialistregler for representantskapet i 2005.

Antall spesialiteter

Den fremtidige spesialiststruktur har stått på sakskartet til Råd for spesialistutdanning på gjentatte møter. NTFs prinsipielle syn er fastslått gjennom vedtak i representantskapene i 2003 og 2004. Rådet ba NTF om å utrede eventuelle nye spesialiteter i protetikk og bittfunksjon, endodonti og kjeve- og ansiktsradiologi i samarbeid med fakultetene. Utredningen konkluderte med en anbefaling om at antallet kliniske spesialiteter utvides med tre til totalt syv.

Ved behandlingen i rådet ble det foreslått alternative modeller både fra fylkestannlegene og fra Sosial- og helsedirektoratet. Likevel samlet rådet seg til slutt enstemmig om å anbefale kliniske spesialiteter i endodonti, kjeve- og ansiktsradiologi, kjeveortopedi, oral kirurgi og oral medisin, pedodonti, periodonti og protetikk. I spesialitetene endodonti, periodonti og protetikk ble det forutsatt at 1/3 av utdanningstiden skulle brukes til kompetanseheving i tilgrensende fagområder. Det ble i tillegg anbefalt desentralisering av utdanningene uten at dette skulle gå på bekostning av kvalitet. Rådet anbefalte videre utprøving av en spesialitet i klinisk odontologi basert på fagområdene periodonti, endodonti og protetikk.

Det var lagt betydelig vekt på å oppnå enstemmighet i Rådet fordi det på forhånd var signalisert at et enstemmig vedtak ville være vanskelig å forbigå. Skuffelsen var derfor stor da direktoratet i sin innstilling til Helse- og omsorgsdepartementet om den fremtidige spesialiststrukturen kun anbefalte å opprette ny spesialitet i kjeve- og ansiktsradiologi. Opprettelse av eventuelle andre spesialiteter ønsket direktoratet å utsette til 1. juni 2006, og man vil til da arbeide videre med en ny spesialitet i klinisk odontologi med eller uten valg av særlig fordypningsområde. Direktoratet anbefalte at inntil dette tidspunkt bør arbeidet med et utvidet omfang av dagens spesialist- og videreutdanninger stilles i bero.

I ettertid har samtlige som er representert i Råd for spesialistutdanning undertegnet brev til Helse- og omsorgsdepartementet hvor man anbefaler at rådets innstilling følges. Etter denne saksbehandlingen er det grunn til å tro at et eventuelt forslag fra departementet om ny spesialiststruktur vil bli sendt på høring før det endelig vedtas. Endring av nåværende spesialiststruktur ligger derfor fortsatt trolig et stykke frem i tid.

Kompetansekrav ved implantatbehandling med trygdefinansiering

Hovedstyret har gjennom hele perioden arbeidet for å fjerne kompetansekravet ved implantatbehandling for trygdens regning fra trygdeforskriften. Sekretariatet får stadig henvendelser som tyder på at kompetansekravet fører til behandlingskøer og virker distriktsfiendlig. Det er trolig bare Oslo som har tilstrekkelig behandlingskapasitet slik kravene er formulert i dag.

Råd for spesialistutdanning vedtok i mai et forslag som skal gjøre det mulig for allmennpraktiserende tannleger å utføre implantatforankret protetikk for trygdens regning. Ordningen innebærer en midlertidig godkjenning basert på relevant dokumentasjon av erfaring og kunnskaper. Senere kreves det at tannlegen gjennomfører et kursopplegg som skal utvikles i tråd med TSE-konseptet, men med større innslag fra klinikk. I samme møte vedtok Rådet også et forslag om godkjenningsordning for spesialister i periodonti, noe som innebærer at disse kan utføre enklere implantatkirurgi for trygdens regning. NTF påtok seg oppdraget med å gjennomføre ordningene. Sosial- og helsedirektoratet har overfor Helse- og omsorgsdepartementet foreslått at de nevnte tiltakene iverksettes, men saken er i skrivende stund ikke sluttbehandlet i departementet.

Godkjenning av spesialister

Spesialistkomiteen har avholdt fire møter i beretningsperioden.

Etter anbefaling fra spesialistkomiteen har hovedstyret godkjent følgende antall nye spesialister: (Antall godkjenninger i forrige periode i parentes).

Kjeveortopedi 13 (9)

Oral kirurgi og oral medisin 4 (1)

Pedodonti 0 (1)

Periodont 6 (8)

I tillegg har sekretariatet, på bakgrunn av den nordiske avtalen og EØS-avtalen om felles arbeidsmarked for helsepersonell, administrativt godkjent følgende antall spesialister:

Kjeveortopedi 4 (1)

Oral kirurgi og oral medisin 4 (1)

Pedodonti 0 (0)

Periodont 2 (0)

Kvalitetsutvikling

NTFs kvalitetsutvalg har hatt tre møter i perioden. Utvalgets arbeid har i stor grad vært knyttet til oppdatering og omarbeiding av kvalitetshåndboken og tilrettelegging av kvalitetshåndboken på nett. Kvalitetshåndboken på nett var i hovedsak ferdig revidert per 1. oktober 2004.

For å kunne gi råd og veiledning til medlemmene om de ulike tilsynsmyndighetenes krav og forventninger, har NTF avholdt møter med Helsetilsynet, Forbrukerombudet og Konkurransetilsynet i løpet av beretningsperioden. Møte med Datatilsynet er planlagt, men ennå ikke gjennomført.

Etikk og verdier

NTFs råd for tannlegeetikk har informert gjennom Tidende, se egen beretning på side 14.

Brosjyre som inneholder de etiske regler er lagt ut på nettet på medlemssidene og kan lastes ned.

4. Tannhelsepolitikk

Møter med Regjeringsmedlemmer

Det har i perioden vært avholdt møter både med helseminister Dagfinn Høybråten og med helse- og omsorgsminister Ansgar Gabrielsen. Emner som ble tatt opp i disse møtene er bl.a. økt satsing på spesialistutdanning for å sikre ettervekst og rimelig geografisk fordeling av spesialister. Behovet for regionale odontologiske kompetansesentra har også vært fremhevet. Mye arbeid er nedlagt i å bidra til at folketrygdens refusjonsording knyttet til periodontitt skulle bli så enkel å administrere som mulig, og til å gjøre kompetansekravene for implantatbehandling ved tanntap som skyldes periodontitt mer fleksible slik at tannleger med dokumentert kompetanse skulle kunne utføre dette for trygdens regning.

Andre saker som har vært tatt opp med ministrene, er behovet for bedre tannhelsetilbud til pleietrengende eldre og behovet for tilstrekkelige bevilgninger til å opprettholde en god utdanning ved de etablerte fakultetene i Oslo og Bergen parallelt med oppbyggingen av tannlegeutdanningen i Tromsø, herunder nødvendigheten av et nybygg i Bergen.

Møter med sosialkomiteen

Den etablerte tradisjonen med at sosialkomiteen hver vår inviteres til et kontaktmøte, er videreført. Dette gir god anledning til å gi representantene en faglig oppdatering om aktuelle tannhelsepolitiske spørsmål og knytte kontakter. Møtene medvirker til at representanter med jevne mellomrom tar kontakt med foreningen for å ha en dialog og be om NTFs syn i enkeltsaker som er til behandling på tannhelsefeltet.

Saker som ble vektlagt i kontaktmøtene i 2004 og 2005 var henholdsvis behovet for regionale odontologiske kompetansesentra og presentasjon av NTFs trygdepolicy samt forenkling av trygdeordningene, fakta om hva folk faktisk betaler for tannhelsetjenester og resultatene fra praksisundersøkelsen i privat sektor.

Foreningen møter i tillegg sosialkomiteen i forbindelse med behandlingen av statsbudsjett hver høst. NTF har her vektlagt behovet for lønn til spesialister under utdanning, raskere takt i opprettelsen av odontologiske kompetansesentra samt bedrede og forenklede trygdeordninger.

Tannhelse er gitt mer omtale i budsjettforslagene de siste år. Sosialkomiteen har gått inn for å etablere kompetansesentra i alle helseregioner og i budsjettet for 2005 inngår midler til å opprette et kompetansesenter i Arendal. Videre skjer det løpende et arbeid med å forenkle trygderefusjonsordningene for periodontitt.

Det er grunn til å merke seg at Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre i sine politiske programmer for perioden 2005 – 2009 foreslår utredning og økt satsing på tannhelse.

Over tid har NTF inntatt en mer fremskutt plass som premissleverandør overfor sentrale politikere. Dette kan tilskrives et langsiktig arbeid med å oppnå regelmessig kontakt og være en diskusjonspartner som riktignok skal ivareta tannlegenes interesser, men som likevel fremstår med et balansert syn på tannhelsepolitiske spørsmål.

Kontakt med forvaltningen

Hovedstyret og sekretariat har hatt løpende kontakt særlig med helse- og trygdeforvaltningen. I enkeltsaker avholdes regelmessig møter med Helse- og omsorgsdepartementet, Sosial- og helsedirektoratet, Helsetilsynet og Rikstrygdeverket. Foreningen har også jevnlig kontakt med andre forvaltningsgrener, blant annet Konkurransetilsynet, Forbrukerrådet og likningsmyndighetene.

Hovedstyret har ønsket å synliggjøre NTF og tannhelsefeltet gjennom å fremme synspunkter og avgi uttalelse ikke bare i saker innenfor foreningens kjerneområder, men også på felter som ligger noe mer i randsonen av NTFs interessesfære. Det avgis årlig høringsuttalelse i en rekke saker. Uttalelsene publiseres på NTFs nettsted.

Fordeling av tannleger

NTF deltok i Helsedepartementets arbeidsgruppe for å vurdere tiltak for bedre geografisk fordeling av tannleger og mer effektiv bruk av tannleger og tannpleiere. Arbeidsgruppens rapport ble fremlagt i juli 2003 og deretter sendt på høring. Foreningen innhentet uttalelse fra lokalforeningene, og en samlet høringsuttalelse ga i stor grad tilslutning til planen.

Helsedepartementet utformet deretter en samlet tiltaksplan for rekruttering til offentlig tannhelsearbeid. Planen ble undertegnet av Helse- og omsorgsminister Ansgar Gabrielsen, NTFs president Carl Christian Blich, leder Halvdan Skard i Kommunenes Sentralforbund og leder Tove Bakken i Tannpleierforeningen. Planen inneholder i alt syv tiltak som det løpende arbeides med. Blant tiltakene er rekruttering av tannleger fra EU-land, utvidelse av praksisperioden for odontologistudenter, informasjon om tannpleieres kvalifikasjoner og om hyppighet av tannhelsekontroller. Det er bevilget midler til utviklingstiltak i fylkeskommunene. Et særskilt tiltak var å gjennomføre en bred utredning på tannhelsefeltet.

NTF har i første rekke forpliktet seg til å bidra med informasjon og har gjennom Tidende belyst tannpleiernes kvalifikasjoner og positive erfaringer med arbeidsdeling mellom tannlege og tannpleier. En undersøkelse NTF gjennomførte blant tannleger i privat sektor viser en positiv utvikling av forholdstallet tannlege/tannpleier.

Momssaken

Momssaken har stått på agendaen også i denne hovedstyreperioden. NTF har hatt jevnlig kontakt med Finansdepartementet om framdriften i arbeidet. Et regelverkforslag ble sendt på høring i juni 2004. Saken ble sendt på foreningsintern høring til lokalforeningene. I NTFs svar konkluderes det med ønske om et generelt merverdiavgiftsfritak for vederlag knyttet til utleie av tannlegeutstyr, tilgang til pasientportefølje, utnytelse av goodwill og lignende.

NTF har hatt kontakt med andre helseprofesjonsforeninger for å avklare deres standpunkter og koordineringsmøte med Praksiseierforeningen. Hovedproblemstillingene er drøftet i møter med både stortingspolitikere og Finansdepartementets skattelovavdeling. Hovedstyret følger utviklingen i saken nøye. Inntil videre gjelder det generelle momsfritaket for tjenester som ytes mellom samarbeidende tannleger.

Tannhelseutvalget (Seierstadutvalget)

Den viktigste politiske saken i denne hovedstyreperioden har vært Tannhelseutvalgets arbeid. NTF ble på slutten av 2003 varslet om at det skulle nedsettes et utvalg som skulle se på det offentlige engasjementet på tannhelsefeltet og ble invitert til å foreslå et medlem til utvalget. I mars 2004 ble utvalget nedsatt av Regjeringen. Utvalget fikk et bredt mandat og frist til 1. mai 2005, en frist som senere ble utsatt til 15. juni.

Arbeidet har vært fulgt løpende av hovedstyret og sekretariatet, og foreningen har deltatt på alle de åpne arenaer der saken har blitt diskutert. Saken har vært fast post i alle hovedstyremøter. NTF har løpende levert fakta til utvalget og har dessuten initiert møter og hatt løpende dialog med både utvalgsmedlemmer og utvalgssekretariatet. For å synliggjøre NTFs syn allerede i utredningsfasen, har hovedstyret avgitt tre notater (forhåndsuttalelser) til utvalget med synspunkter å ulike spørsmål. Disse notatene utmeisler en samlet policy for NTF.

Det har løpende vært orientert på NTFs demokratiske arenaer om det som har vært kjent fra Tannhelseutvalgets arbeid, for på denne måte å sikre at de tillitsvalgte kunne gi hovedstyret synspunkter og korrektiver i arbeidet med saken.

Tannhelseutvalgets utredning NOU 2005: 11 Det offentlig engasjement på tannhelsefeltet ble fremlagt 16. juni 2005. Den inneholder en rekke forslag av stor betydning for foreningen, bl.a. om hvilke grupper som skal gis rett til offentlig finansierte tannhelsetjenester, reguleringer for privat sektor og hvilken tilknytning Den offentlige tannhelsetjenesten skal ha. Det pågår en foreningsintern høring som skal sikre at synspunkter fra en samlet forening kommer frem. Høringsfristen til Helse- og omsorgsdepartementet er 1. november.

Den videre prosessen ender trolig opp i at Helse- og omsorgsministeren fremmer forslag for Stortinget enten i form av en stortingsmelding, et lovforslag og budsjettforslag eller en kombinasjon. Avhengig av hvilken mottakelse forslagene fra utvalget får, vil saken kunne få inngripende virkning på tannhelsetjenesten og rammebetingelsene for tannleger i så vel offentlig som privat sektor.

Praksisundersøkelse i privat sektor

Over tid er det fremkommet mange antagelser om viktige sider ved den private delen av tannhelsetjenesten. Til tross for dette finnes det få fakta. Spesielt i forbindelse med ulike utredningssaker har NTF hatt behov for å innhente informasjon fra privat sektor.

Senhøstes 2004 ble det innledet et samarbeid med Seksjon for samfunnsodontologi ved Universitetet i Oslo. I samarbeid ble det utformet et spørreskjema som NTF i desember 2004 sendte via e-post til samtlige medlemmer i privat sektor med registrert e-postadresse i foreningens medlemsregister. Det ble bl.a. spurt om arbeidstid, antall tannleger i praksis, om tannpleier var tilknyttet praksisen og behandlingspanorama samt innkallingsintervaller. Databehandlingen ble utført av til samfunnsodontologene som også utformet en rapport som er benyttet overfor Tannhelseutvalget. Resultatene vil bli presentert i Tidende i løpet av 2005.

Trygdeytelser til tannbehandling

Hovedstyrets grunnlag for arbeidet med trygdepolitiske spørsmål ligger i den policyen som ble fastlagt av representantskapet i 2002. Behovet for forenkling og forbedring av eksisterende ordninger og for en målrettet utvidelse av trygdestøtten til tannhelseformål har vært gjenstand for inngående og gjentatte diskusjoner i hovedstyrets møter samt i møter med politikere og forvaltning. Det er gitt konkrete innspill til Tannhelseutvalget om revisjon av trygdeordningene.

Hovedstyret har fulgt nøye med i utviklingen av ordningen med stønad til pasienter med periodontitt, inklusiv refusjonsordningen for rehabilitering etter tanntap som følge av periodontitt. Her har spørsmål knyttet til kompetansekrav ved trygdestøttet implantatbehandling stått sentralt. Videre har NTF deltatt sammen med Norsk Kjeveortopedisk Forening i utformingen av nytt takstsystem for kjeveortopedi.

Helsefremmende og forebyggende arbeid

Norsk Tannvern har påtatt seg et hovedansvar for å forestå utarbeidelse og distribusjon av materiell til tannhelsetjenesten om forebyggelse av sykdommer i munnhulen. I tillegg engasjerer Tannvernet seg i aktiviteter innenfor helsefremmende og forebyggende arbeid på flere ulike arenaer. NTF støtter dette arbeidet både økonomisk og praktisk.

I Sosial- og helsedirektoratets prosjekt for implementering av veilederen «Tenner for livet» om forebyggende arbeid i tannhelsetjenesten har NTF deltatt i den sentrale referansegruppen.

Presidenten har gitt positiv støtte til Colgate Palmolives kampanjer i forbindelse med «Sunn munn måned» både i 2003 og 2004, der temaene var henholdsvis tannlegeskrekk og «gode tannhelsevaner fra første stund». Kampanjene kjøres parallelt i en rekke europeiske land, som regel i oktober.

NTF har også engasjert seg i det tobakksskadeforebyggende arbeidet, blant annet gjennom deltakelse i den tverrfaglige og politisk nøytrale sammenslutningen Tobakksfritt. Verdens røykfrie dag 31. mai har vært markert etter samarbeid med Sosial- og helsedirektoratet og andre aktører i tannhelsetjenesten.

I forbindelse med utvidelse av tannpleierstudiet til tre år (bachelor i tannpleie), har hovedstyret engasjert seg i innholdet i programplanene for påbyggingsåret både i Tromsø og Oslo. NTF mener at tannpleiernes hovedarbeidsområde skal være helsefremmende og sykdomsforebyggende tiltak, og at programplanene må vektlegge dette. NTF har vært mot at tannpleiere skal kunne utføre irreversible inngrep i munnhulen, som f.eks. bruk av roterende instrumenter til å ekskavere karies samt ekstraksjon av ikke osseøst forankrede melketenner.

5. Organisasjonen

Forvaltning av NTFs fond og verdier

Fram til oktober 2004 ble kapitalen i NTF og NTFs fond forvaltet av Nordica Asset Management (NAM). Grunnet forvaltning av midler tilhørende Norsk krigsforsikring for skip og hendelser internt i NAM som resulterte i at fortsatt drift av selskapet ikke var mulig, ble selskapet NAM besluttet avviklet oktober 2004.

Etter en analyse og gjennomgang av mulige forvaltere og forvaltningstyper, besluttet hovedstyret å endre investeringspolicy fra aktiv forvaltning til fondsforvaltning. Porteføljen er i dag sammensatt av investeringer i tre ulike fond, et aksjefond, et obligasjonsfond og et pengemarkedsfond. Det er lagt vekt på at aksjefondet skal ha en etisk profil. Obligasjonsfondet og pengemarkedsfondet er sammensatt av statsobligasjoner, banker, kredittforetak og kommunale garantier.

Hovedstyret forvalter selv midlene som er plassert i fondene etter den risikoprofil som er fastsatt av hovedstyret. I gjeldende to års periode har verdien av den investerte kapitalen steget fra 40 mill kroner til 47 mill kroner. I samme periode frem til oktober 2004 er det betalt 395 tusen kroner i forvaltningshonorar til NAM.

Kontrollkomitéen (tidl. Desisjonsutvalget)

Representantskapet vedtok i 2004 å endre navnet på Desisjonsutvalget til Kontrollkomiteen i tråd med de retningslinjer som er lagt i Kredittilsynets internkontrollforskrift. Det er ikke blitt foretatt endringer i Kontrollkomiteens instruks, da denne anses som meget vid og gir komiteen stor frihet til å foreta de kontroller som til enhver tid synes nødvendig.

Kontrollkomiteen vil etter hovedstyrets anbefaling fokusere på følgende kjerneområder i kontrollarbeidet som er forankret i NTFs strategidokument og i tråd med NTFs arbeidsprogram:

  • Disponering av medlemmenes bidrag og sekretariatets ressurser

  • Forvaltning av NTFs midler

Dette er i tråd med Kredittilsynets intensjon med internkontrollforskriften og støtter seg direkte til forskriftens innhold.

Kontingentsatsene

NTFs satser for beregning av medlemskontingent har vært mangedelt og komplisert å vedlikeholde. Fritaksbestemmelsene medførte over tid at foreningen fikk et betydelig antall ikke betalende medlemmer, med rettigheter tilsvarende for de betalende. Hovedstyret fant at det var nødvendig med en gjennomgang av kontingentsystemet med forenkling som mål. Vedtektsendringer vedtatt av representantskapet 2004 la grunnlag for fastsettelse av reviderte kontingentsatser fra 1. januar 2005.

Reklameavtaler

Representantskapet diskuterte både i 2003 og 2004 spørsmålet om framtida for NTFs reklameavtaler med Wrigley Scandinavia AS, Lilleborg AS og Colgate Palmolive Norge AS. I begge tilfeller ble det fattet vedtak for å videreføre avtalene.

Avtalen med Wrigley ble fornyet umiddelbart etter representantskapsmøtet i 2003. Forhandlingene med Lilleborg og Colgate ble imidlertid avbrutt våren 2004 fordi hovedstyret ønsket å ta saken opp med representantskapet på nytt, denne gang med en tilråding om å avslutte avtaleordningen på prinsipielt grunnlag. For mellomperioden ble det oppnådd enighet om midlertidige avtaler med de to selskapene. Som følge av at hovedstyrets forslag om å avvikle avtalene ikke fikk tilslutning fra representantskapet 2004, ble forhandlingene med Lilleborg og Colgate gjenopptatt og avtaler inngått for en ny treårsperiode.

Samlet gir disse avtalene NTF en årlig inntekt på kr 980 000. I tillegg kommer inntekt fra avtalefestet annonsering i Tidende.

Økonomisk støtte til diverse formål

I perioden har NTF bevilget støtte til formål som hovedstyret har funnet relevante for NTFs virksomhet eller som av annen årsak er vurdert som støtteverdig. Den største bevilgningen var kr 100 000 til en undersøkelse i regi av Seksjon for samfunnsodontologi, UiO, om befolkningens bruk av tannhelsetjenester. NIOM har fått kr 50 000 til et prosjekt for klassifisering av kompositte materialer, og det ble gitt kr 50 000 som støtte til redningsarbeidet etter flodbølgekatastrofen i Sørøst-Asia.

Hovedstyrets kontakt med lokalforeningene

For å styrke forbindelsen mellom lokalforeningene og hovedforeningen er det opprettet en kontaktordning. Kontaktoppgavene er fordelt slik:

Hovedstyremedlem

Lokalforeninger

Carl Christian Blich

Oslo, Østfold og Vestfold

Gunnar Lyngstad

Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag

Jan-Henrik Andersen

Aust-Agder og Vest-Agder

Trond Grindheim

Bergen, Haugaland og Sogn og Fjordane

Marianne Gaarden

Nordland, Troms, Finnmark

Richard Næss

Buskerud og Telemark

Rolf Terje Alvær

Rogaland og Oppland

Kari Odland

Sunnmøre samt Nordmøre og Romsdal

Inger-Lise Mathiesen

Romerike og Hedmark

Forum for tillitsvalgte

Forum for tillitsvalgte har vært arrangert våren 2004 og 2005 med både sentrale og lokale tillitsvalgte som deltakere. Disse møtene er tidligere omtalt i Tidende.

Lønnspolitisk forum

I perioden har Lønnspolitisk forum blitt holdt to ganger. Forumet er en møteplass for blant annet erfaringsutveksling, strategisk lønnspolitisk tenkning og tariffpolitiske diskusjoner. Videre har konkrete saker som opplæring av tillitsvalgte, lønnsstatistikk, Tannhelseutvalget, pensjon og særaldersgrensen blitt drøftet. Tradisjonen med et eget debatthefte til deltakerne er opprettholdt. Debattheftet er utviklet med sikte på at det blir drøftet i hvert UTV før forumet.

Næringspolitisk forum

Etter oppstarten i september 2002 har Næringspolitisk forum blitt arrangert årlig. Hensikten med arrangementet er å skape en arena for de privatpraktiserende tannlegene hvor en representant fra hver lokalforening møtes for å utveksle erfaringer, diskutere og bli orientert om saker av spesiell interesse for privat sektor. Trygd og tannbehandling, etikk i hverdagen, datasikkerhet og Tannhelseutvalget er eksempler på tema som har blitt drøftet.

Opplæring av tillitsvalgte

I perioden er det holdt åtte kurs for NTFs tillitsvalgte, hvor om lag 120 medlemmer/tillitsvalgte har deltatt. Tre av kursene var såkalte Trinn II-kurs, hvor til sammen 70 tillitsvalgte deltok. Opplæringen har vært gjennomført for lokalforeningene i Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag, Nordmøre og Romsdal, Sunnmøre, Sogn og Fjordane, Vest-Agder, Aust-Agder, Oppland og Hedmark. Hovedtemaene på disse samlingene var arbeidsrettslige tema, tillitsvalgtes rolle og NTF som organisasjon.

Spesialistforeningene i NTFs organisasjon

Hovedstyret foreslo opprinnelig at representantskapet 2003 skulle foreta endringer i NTFs vedtekter vedrørende spesialistbegrepet og spesialistforeningenes status. Helse- og omsorgsdepartementet kom imidlertid med klare innsigelser til forslaget om å innføre et entydig spesialistbegrep i foreningens vedtekter, omfattende både de spesial- og spesialistutdannede og deres foreninger, før spørsmålet om revisjon av spesialistreglene og den fremtidige spesialiststrukturen var behandlet nærmere. Saken ble derfor trukket.

Hovedstyrets forslag om å begrense spesialistforeningenes rett til deltakelse i representantskapet fikk ikke nødvendig flertall. Det gjorde heller ikke et motforslag om en utvidelse av ordningen til også å omfatte de spesialutdannedes foreninger. Dermed forble vedtektene uforandret på dette punktet.

Hederstegnordningen

NTFs hederstegnordning har vært gjennomgått med tanke på å få til en viss modernisering. Etter behandling i to påfølgende representantskap er ordningen nå revidert og framstår med kun én grad, i motsetning til tidligere to; sølv og gull. Aktiv og langvarig innsats på sentralt nivå i organisasjonen er fortsatt et hovedkriterium for tildeling, som foretas av hovedstyret.

Internasjonal virksomhet

Som medlem deltar NTF på generalforsamlingene i World Dental Federation (FDI), som holdes i forbindelse med den årlige kongressen. FDI er fellesorganisasjonen for tannlegeforeninger i et stort antall land verden over. NTF deltar dessuten med observatørstatus på møter i EUs Dental Liaison Committee (DLC), som har en posisjon som gjør det mulig å påvirke politiske beslutninger innenfor det formelle EU-systemet.

Tidligere var NTF også medlem av European Regional Organization (ERO) av FDI og deltok på organisasjonens årlige møter. I forståelse med flere andre lands tannlegeforeninger, deriblant Finland og Sverige, valgte NTF å melde seg ut av ERO med virkning fra 2005. Etter disse landenes oppfatning maktet ikke ERO å finne en hensiktsmessig plass å fylle i «konkurranse» med DLC. Ønsket om en tilnærming mellom ERO og DLC, både av ressursmessige hensyn og for å oppnå mer tyngde og slagkraft, vant lite gehør, og hovedstyret vedtok derfor å melde NTF ut av ERO.

I perioden er det avholdt flere møter mellom politisk og administrativ ledelse i de nordiske tannlegeforeningene. Dette samarbeidet fungerer svært bra, og de mange felles synspunkter på tannhelsepolistiske saker har muliggjort at de nordiske landene ofte kan tilføre en felles nordisk dimensjon i internasjonale fora.

Kontakt og samarbeid med fakultetene og fylkestannlegene

NTF samarbeider med de odontologiske læresteder gjennom gjensidig representasjon i råd og utvalg og regelmessige kontaktmøter. I kontaktmøtene drøftes i hovedsak spørsmål knyttet til grunnutdanningen av tannleger, spesialistutdanningen, forskningssituasjonen og forhold vedrørende etterutdanning.

NTF har vært invitert til fylkestannlegemøtene, og det holdes jevnlig kontakt med lederen av fylkestannlegenes arbeidsutvalg.

Medlemsundersøkelsen 2005

Det ble gjennomført en medlemsundersøkelse i juni 2005 ved hjelp av eksternt meningsmålingsbyrå. En del spørsmål var identisk med tilsvarende fra en undersøkelse foretatt i 2000. På en rekke av de sammenlignbare områdene er medlemmene mer tilfredse med foreningen nå enn ved forrige måling.

Resultatene av undersøkelsen vil inngå i grunnlaget for ny strategisk plan som representantskapet skal behandle i 2006.

Nytt organisasjonssystem

NTFs organisasjonssystem ble opprinnelig spesialutviklet for NTF av Team Data Systemer i 1994. Organisasjonssystemet håndterer all aktuell og nødvendig informasjon om medlemmene. Data fra organisasjonssystemet kjøres mot øvrige IT-systemer som NTF benytter til hhv. regnskap, dokumentarkiv og nettpublisering.

Systemet har gjennom årene blitt videreutviklet etter de behov og ønsker som har meldt seg. Over tid har dette gitt en komplisert struktur og oppbygging, og det er påvist flere svakheter ved dagens system. På denne bakgrunn iverksatte sekretariatet et arbeid med å forberede utskiftingen av dagens organisasjonssystem ved å utrede alternativer og spesifisere en bestilling fra NTF. Avtale er inngått med firmaet MySoft ASA, og utskiftingen skal gjennomføres innen sommeren 2006.

Endringer i sekretariatet

Generalsekretær Sindre Koppang sluttet 1. september 2003. Som ny generalsekretær ansatte representantskapet Bjørn Røtnes, som tiltrådte stillingen 1. juni 2004. I interimsperioden fungerte Dag Reite som sekretariatsleder.

Etter at regnskapsføringen i en periode hadde vært satt ut til ekstern regnskapsfører ble dette tatt tilbake igjen til sekretariatet 1. januar 2004. Beslutningen ble tatt etter en kost-/nyttevurdering.

Hovedstyret

Hovedstyret har fra 1. januar 2004 hatt denne sammensetning:

President

Carl Christian Blich, Oslo TS

Visepresident

Gunnar Lyngstad, Nord-Trøndelag TF

Medlemmer

Rolf Terje Alvær, Rogaland TF, Jan-Henrik Andersen, Vest-Agder TF, Trond Grindheim, Bergen TF, Marianne Gaarden, Troms TF, Inger-Lise S. Mathiesen, Oslo TS, Richard R. Næss, Telemark TF (SF), og Kari Odland, Bergen TF.

Varamedlemmer

1. Kirsten Halonen, Sogn og Fjordane TF, 2. Berit Øra, Sør-Trøndelag TF, 3. Jan Inge Ruud, Oslo TS *), Jan Theien, Oslo TS, (SF).

*) Død 18.08.04

Hovedstyrets arbeidsutvalg har bestått av Carl Christian Blich, Gunnar Lyngstad, Kari Odland og Richard R. Næss. Hovedstyret har holdt 11 møter, hvorav 4 over to dager. Hovedstyret har dessuten hatt 2 e-postbehandlinger. Arbeidsutvalget har holdt 8 møter.

Sekretariatet

Per 1. august 2005 var følgende ansatt i sekretariatet:

Generalsekretær

Bjørn N. Røtnes

Rådgivere i stab

Knut S. Kjølstad, advokat, Dag Erlend Reite, spesialrådgiver/advokatfullmektig, Karsten Kragh Langfeldt, forhandlingssjef, Lin Muus Bendiksen, seniorkonsulent, Elisabeth Scarpello, advokat.

Fagavdelingen

Sissel Bjørntvedt, fagsjef, Hanne Larsson, kurskonsulent, Sissel Dahl, landsmøtekonsulent, og Vibeke Kjærheim, fagkonsulent . Aril Jul Nilsentiltrådte som seniorkonsulent med hovedansvar for TSE 1.august. Vibeke Kjærheim fratrådte 1. september.

Økonomiavdelingen

Wenche Stavik, økonomisjef, Kjersti Bøhren, regnskapssekretær og Yvonne Lintho, regnskapssekretær.

Kontorseksjonen

Morten H. Rolstad, informasjonssjef, Tordis Digernes, arkivar, Ane Øpstad Hamborg, IKT-konsulent, Torill Øksne, sekretær, Eva Skarvøy, kantine og renhold, og Anette Hagen, resepsjon/sentralbord.

NTFs Tidende

Gudrun Sangnes, redaktør, Kristin Aksnes, redaksjonssekretær, Ellen Beate Dyvi, journalist, Eirik Andreassen, markedskonsulent.

Lokalforeninger

NTF har 21 lokalforeninger, som per 1. august 2005 hadde følgende antall stemmeberettigete medlemmer (tallene per 1. august 2004 i parentes):

Aust-Agder Tannlegeforening 114 (108)

Bergen Tannlegeforening 606 (590)

Buskerud Tannlegeforening 272 (256)

Finnmark Tannlegeforening 54 (47)

Haugaland Tannlegeforening 96 (86)

Hedmark Tannlegeforening 170 (173)

Nordland Tannlegeforening 204 (185)

Nordmøre og Romsdal Tannlegeforening 100 (92)

Nord-Trøndelag Tannlegeforening 98 (97)

Oppland Tannlegeforening 172 (166)

Oslo Tannlegeselskap 1 187 (1 204)

Rogaland Tannlegeforening 289 (280)

Romerike Tannlegeforening 206 (199)

Sogn og Fjordane Tannlegeforening 93 (89)

Sunnmøre Tannlegeforening 125 (126)

Sør-Trøndelag Tannlegeforening 239 (243)

Telemark Tannlegeforening 172 (176)

Troms Tannlegeforening 148 (142)

Vest-Agder Tannlegeforening 167 (152)

Vestfold Tannlegeforening 258 (230)

Østfold Tannlægeforening 243 (247)

Utlandet 76 (102)

Sum 5 089 (4 990)

Medlemsforhold

Medlemmene fordelte seg på følgende kategorier per 1. august 2005 (tallene fra 2003 i parentes):

Æresmedlemmer 6 (6)

Korresponderende medlemmer 7 (9)

Inviterte medlemmer 5 (5)

Ordinære og passive medlemmer* 5 089 (5 014)

Studentmedlemmer 182 (132)

* Passive medlemmer inngår ikke som pliktig medlem i lokalforening.

Av de yrkesaktive medlemmene var 1 316 (1 323) offentlig ansatt og 2 699 (2 550) i privat praksis.

Kontingentsatser

Foreningen benytter følgende kontingentsatser:

Ordinært medlem, full kontingent

4 800

Nordisk tannlege med dobbelt medlemskap, så lenge dette  varer (felles nordisk avtale)

4 174

Ektepar/samboere forutsatt et felles eksemplar av Tidende

3 444

Stipendiatstilling/doktorgradskandidat med redusert  inntekt – etter søknadUtøver 50 % stilling eller mindre (uførhet eller annen  grunn) – etter søknadPassivt medlem; yrkesaktiv, men utøver ikke tannlege  yrket – etter søknadLege og tannlege, medlem av både Legeforeningen og  NTF – etter søknadMedlem bosatt utenfor NordenMedlem som tar annet yrkesstudium, så lenge studiet  varer – etter søknadUtenlandsk tannlege (ikke under nordisk avtale ), første  1/2 år etter innmelding

2 713

Norsk tannlege som arbeider i Norden og er medlem i den  nasjonale tannlegeforeningen, så lenge dette varer  (felles nordisk avtale)Studentmedlem og nyutdannet tannlege inntil 1/2 år etter  avlagt eksamenSpesial/spesialistkandidat (odontologisk videreutdanning)  – etter søknadIkke yrkesaktive

720

Abonnementsavgiften til Tidende er kr 625 for medlemmer i 2005.

For ektefeller/samboere fordeles abonnementsavgiften med 50 % på hver.

Fordeling av medlemmer etter kontingentsatser

100 % Ordinære medlemmer 3 245

85 % Nordiske tannleger i Norge 92

75 % Ektefeller/samboere 502

50 % Stipendiatstilling/doktorgradskandidat

Utøver 50 % stilling eller mindre

Passivt medlem

Medlem av både Legeforeningen og NTF

Medlem bosatt utenfor Norden

Medlem som tar annet yrkesstudium

Utenlandsk tannlege 233

15 % Norsk tannlege som arbeider i Norden

Studentmedlem og nyutdannet tannlege

Spesial/spesialistkandidat

Ikke yrkesaktive 1 029

0 % Fritatt 201

Sum 5 302

Antall innmeldte er 405 (263), utmeldte 240 (133), 0 (1) æresmedlem og 81 (63) medlemmer er avgått ved døden i løpet av perioden.

Medlemskap i andre organisasjoner

NTF er medlem av følgende organisasjoner:

Akademikerne, Den Norske Fagpresses Forening, FDI – World Dental Federation, FN-sambandet i Norge, Folk og Forsvar *, HIVNORGE, Norsk Tannvern, Selskabet for Oslo Byes Vel og Skattebetalerforeningen.

* NTFs medlemmer har anledning til å reservere seg mot medlemskap.

Hovedstyret foreslår følgende vedtak:

Hovedstyrets beretning for 2003 – 2005 tas til etterretning.