En hyllest til Nord (-Reisa)

De aller fleste anbefaler oss tannlegestudenter å reise noen år nordover etter endt utdanning. Dette skal visstnok være både lærerikt og spennende. Sommeren 2005 verifiserte vi det alle snakket om.

Det ble også tid til fisketurer, sykkelturer og bybesøk. Her på fjelltur.

Selvfølgelig var det med blandede følelser vi satt på Gardermoen og ventet på «go to gate». Etter en hard eksamensperiode hadde det jo tross alt vært deilig med litt late dager hjemme på Østlandet. Men da vi ble hentet av overtannlege Øystein Fredriksen, etter en nydelig båttur forbi Lyngsalpene, skjønte vi raskt at dette kom til å bli BRA!

Stedet heter Storslett (ligger i Nordreisa) og har ca. 2 500 innbyggere. For å komme seg hit, må man reise noen timer med buss og båt etter landing med fly i Tromsø. Storslett er et lite tettsted som er omkranset av store, mektige fjell med snø på. Det er heller ikke langt til sjø og sandstrand. Og mellom fjellene ligger skumle elver… Med andre ord, alt av natur på ett sted, ganske så praktisk.

Klinikken var utrolig flott. Syv store, fine behandlingsrom, med topp moderne utstyr. Det var kjempestas å få sitt eget kontor og sekretær. Ettersom vi har papirjournaler på skolen, var det veldig greit å lære seg Opus. Og digitalrøntgen var luksus. Første dagen ble brukt til å sette seg inn i alt det nye og vi sjekket nøye timelister/journaler for dagene som fulgte.

Dag nummer to brakte det løs. Alt gikk bra, over all forventning, selv om noen av pasientene måtte vente litt. Pasientene var så takknemlige og blide! Superhyggelige sekretærer sørget for at alt gikk fort og effektivt! Vi sparte nok også en del tid på at vi ikke brukte kofferdam på alle fyllinger.

Ekstraksjon av tenner er noe vi får gjort veldig lite av på skolen. Så vi var ganske så stresset kvelden før vi skulle trekke noen 8’ere… Enda høyere puls fikk vi da pasienten faktisk satt på venteværelset, smilende og blid, helt klar for at vi skulle trekke. Det tok litt tid i begynnelsen ja… Men etter hvert hadde vi nesten bare lyst til å trekke tenner, det var såååå kjekt!

Klinikken var flott med topp moderne utstyr. Fra v. Heidi Maria Nafstad og Marit Salvesen.

Det ble mye akutt. Og vi fikk sett mye som vi aldri har sett på skolen. Vi likte også godt at klinikken hadde pasienter fra 0 – 100 år. Det var bra med variasjon av barn, ungdom, voksne og eldre. Dette gjorde at vi fikk vært innom alle fagområder vi har hatt på skolen.

Vi gjorde litt annet enn å reparere tenner også. Første dagen etter klinikktid, dro vi ned til sjøen og grillet sammen med alle på klinikken. Foruten at det regnet litt, var det en fin velkomst. En ung tannlege som jobbet på Storslettklinikken, mente at vi burde prøve mer enn bare gåturer i fjellene. Så han foreslo en padletur i Reisa-elva. Han så ut som en ekte friluftskar, så vi var lite bekymret. Vi tenkte han hadde padlet fra han var liten. Reisaelva hadde vi ikke særlig kunnskap om, og ordet «stryk» var helt ukjent! Det viste seg raskt at vi kanskje burde undersøkt mer…

Solen skinte, alle tre var vi glade og fornøyde da vi løftet bagasjen og tannlegens hund opp i kanoen. Det hele var ganske så romantisk de første timene. Naturen var vakker og vi var blitt gode venner med elven. Det ble vårt første møte med et stryk, vi syntes det var gøy, selv om vi ble litt våte og kjente melkesyren i armene da vi måtte padle raskt. Vi gledet oss til neste stryk og var klare for litt action. Elven delte seg plutselig i to og vi hadde ikke noe valg, vi ble sugd mot høyre, hvor et tre lå og hvilte seg horisontalt, ca. en halv meter over vannet. Det kunne ikke bli noe annet enn kræsj! Faktisk litt skummelt. Vannet var iskaldt og det var strøm i elva, ikke lett å komme seg opp! Alt ble vått! Og kanskje det minst lure var å ta med seg digitalkamera og mobil på kanotur… Etter dette stuntet ble vi omtalt på Storslett som «de som velvet i kano». Vi lo ikke mye da, men vi ler heldigvis i dag. Det ble fisketurer, fjellturer, Nordkappbesøk, bybesøk (Tromsø og Alta) og mange sykkelturer i nærområdet etter dette… Vi ble også tilbudt flere turer på vannet, men takket nei…

Tusen takk

Vi har lyst å takke overtannlege Øystein Fredriksen i Nord-Troms distrikt og alle tannleger, tannpleiere og sekretærer på Storslett klinikk for en fantastisk kjekk sommerjobb. Vi føler vi har lært og sett mye spennende, og tannlegene har vært engasjerte og interesserte i å lære bort. Og hvis vi får lov å komme med gode råd, til tross for at vi bare er tannlegestudenter, vil det lyde slik: Selv om breddegrad 70 ofte forbindes med ullundertøy og majormygg (vi hadde til sammen 32 myggstikk en dag), er det mye som kompenserer for dette. Vi savner nord allerede…

Heidi MariaNafstad 
og
MaritSalvesen