Viktig å være med

Generalsekretær i Den norske tannlegeforening, Bjørn Røtnes deltok også på årets FDI-kongress, sammen med NTFs visepresident, Gunnar Lyngstad.

Røtnes mener det er viktig å delta på FDI-møtene, for å bli minnet om hvor ulike problemstillingene er ulike steder i verden. Temaene og deltakerne representerer begge ytterligheter, fra Vest-Europa og Nord-Amerika der tannhelsen er gjennomgående god og til de fattigste landene der det er mer snakk om de helt basale behov.

På årets møte ble det foretatt noen revisjoner i policy statements om blant annet tannbleking, unitvann, hepatitt og hiv, spytt som diagnostisk væske og behovet for munnhelse generelt. Det ble ikke vedtatt noe som får vesentlig betydning for norske tannlegers praksis. Det som gjaldt bleking var for øvrig basert blant annet på innspill fra personer som Tidendes lesere kjenner godt, nemlig Jon E. Dahl og Ulla Pallesen.

– Det er klart vi på mange måter har mer glede og nytte av det europeiske samarbeidet, der alle landene forholder seg til noenlunde samme virkelighet, og spørsmålene og diskusjonene dermed er mer relevante for oss. Likevel er det av stor betydning at vi er med i FDI. De rike landene bærer budsjettene, mens mye av arbeidet foregår i den underutviklede del av verden. Det er en rimelig fordeling, sier Røtnes.

Ellen BeateDyvi