Akademikerne:

Forhandlingsmodellen i staten må endres

Tariffoppgjøret per 1. mai 2005 ble for Akademikernes vedkommende avsluttet med megling. Riksmeglingsmannens skisse som ble akseptert, inneholdt foruten de fremforhandlede økonomiske resultater også nedsettelse av en arbeidsgruppe mellom Akademikerne og Moderniseringsdepartementet. (De øvrige tre hovedsammenslutningene deltar ikke i dette arbeidet). Arbeidsgruppens mandat, som er gjengitt i meklingsskissen er følgende:

– Innenfor en sentralt felles fremforhandlet ramme mener begge parter at en vesentlig større del av lønnsfordelingen enn gjennomsnittet i de senere årene, bør skje etter lokale forhandlinger i den enkelte virksomhet.

– Staten og Akademikerne nedsetter på denne bakgrunn en arbeidsgruppe som innen 1. mars 2006 skal legge frem forslag som bidrar til at en vesentlig større del av lønnsfordelingen kan foregå lokalt. Gruppen skal utrede de alternativer partene mener er aktuelle for å nå dette målet.

– Lederne for begge parter inngår i gruppen. Partene forplikter seg til at forslag som begge partene anbefaler, skal gå inn som grunnlag for partenes vurderinger av framtidige lønnsoppgjør, første gang ved hovedtariffoppgjøret i 2006.

Akademikerne stat har i flere tariffoppgjør satt søkelyset på forhandlingssystemet i staten som ikke tar hensyn til dem med lengst utdanning. Systemet er strengt sentraldirigert, med altfor små muligheter for lønnsvariasjon og tilpasning til den enkelte statlige virksomhet. I hovedtariffoppgjørene i 2000 og 2004 krevde vi endringer uten å få gehør. For Akademikerne stat var det derfor et ubetinget krav for å unngå streik i 2005-oppgjøret at vi fikk gjennomslag for et partssammensatt arbeide med sikte på å foreta endringer i 2006-oppgjøret. Med erfaringer fra utallige lavtlønnsoppgjør i staten kommer derfor kravet om et nytt forhandlingssystem som ivaretar også de langtidsutdannede til å stå sentralt – både i arbeidsgruppen og ikke minst i hovedtariffoppgjøret 2006. Vi vil komme med mer informasjon etter hvert, og vil på bakgrunn av arbeidsgruppens arbeid forberede neste års hovedtariffoppgjør i staten sammen med alle Akademikernes medlemsforeninger.

Oppgjøret i 2006 blir viktig for statsansatte akademikere. Vi har som klart mål at forhandlingsmodellen i staten må endres for å skape større sikkerhet for at statsansatte akademikeres lønnsutvikling og lønnsnivå holder tritt og kommer mer på linje med akademikerlønninger i andre sektorer.

KnutAarbakke 

leder, Akademikerne stat