Selvstendig næringsdrivende kan få samme rettigheter som arbeidstakere

Barne- og familiedepartementet sendte 11. juli en vurdering av selvstendig næringsdrivendes trygderettigheter ved svangerskap, fødsel og omsorg for små barn på høring, med frist til 6. oktober.

– Det er viktig at unge kvinner som velger å etablere seg som selvstendig næringsdrivende ikke kommer urimelig ut økonomisk når de får barn, sammenlignet med arbeidstakere, sier barne- og familieminister Laila Dåvøy.

Høringsinstansene inviteres til å gi synspunkter på om selvstendig næringsdrivende bør få rett til fødsels- og adopsjonspenger, svangerskapspenger og pleie-/opplæringspenger med 100 prosent dekning, uavhengig av eventuell tilleggsforsikring. En slik endring vil gi selvstendig næringsdrivende de samme rettighetene som arbeidstakere har.

Høringsinstansene bes også om synspunkter på om selvstendig næringsdrivende bør få rett til sykepenger fra første dag ved graviditetsrelatert sykefravær, og om selvstendig næringsdrivende skal ha rett til omsorgspenger ut over 10 dager – på linje med arbeidstakere som er enslige forsørgere, foreldre med mer enn to barn eller foreldre med kronisk syke barn.

Høringsnotatet gir en vurdering av hvilken betydning en styrking av regelverket kan ha for rekruttering av kvinnelige selvstendig næringsdrivende, familie- og likestillingspolitiske hensyn, hvorvidt en frivillig tilleggsforsikring er egnet for ytelser ved svangerskap og fødsel/adopsjon, og betydningen av at selvstendig næringsdrivende betaler mindre i trygdeavgift enn hva som samlet betales for en arbeidstaker i trygdeavgift og arbeidsgiveravgift.

Høringsnotatet kan leses på: http://odin.dep.no/bfd/norsk/dok/hoeringer/paa_hoering/004051 – 080023/dok-bn.html