WHO slår fast at snus fører til kreft

Verdens helseorganisasjon (WHO) sier nå at snus fører til kreft hos mennesker, i følge professorTore Sanner ved Radiumhospitalet. Tidligere har man vist at snus fører til økt fare for kreft i munnhulen, og nå slår et internasjonalt forskerpanel fast at faren for kreft i bukspyttkjertelen også øker ved snusbruk.

– Dette viser at giftene i snus spres rundt i hele kroppen, noe som kan tyde på at bruk av snus også kan føre til andre kreftformer, sier Sanner på en pressekonferanse i begynnelsen av juli. Han sier videre at forskerne ennå ikke vet om snus fører til hjerte- og karsykdommer, og legger til at det tok 20 år fra man oppdaget at røyking fører til kreft før man ble oppmerksom på sammenhengen mellom røyking og hjerte- og karsykdom.

I Norge har salget av snus økt dramatisk de siste årene. Fra siste halvår 2003 til siste halvår 2004 var økningen hele 30 prosent.

Tore Sanner avliver samtidig myten om at snus erstatter sigaretter. I Norge har 90 prosent av dem som har sluttet å røyke ikke gått over til snus, og WHO vil ikke anbefale snus som skadereduserende middel. Dette er noe av grunnen til at EU ikke vil tillate salg av snus.

- I Norge i dag ser vi at akademikere og unge fremadstormende menn er på snustoppen. Disse var også på røyktoppen da røyking ble vanlig. Røyking ble først vanlig i denne gruppen før det spredde seg til resten av befolkningen, sier Sanner, som tror vi kan se en lignende utvikling med snus.