Støttegruppe for kvikksølvofre

Støttegruppen for kvikksølvofre ble stiftet i Stavanger 1. juni i år. Foreløpig har gruppen godt og vel hundre medlemmer, ifølge støttegruppens leder, Gerd Irene Lyse på Jørpeland i Rogaland. Før gruppen har hatt sitt første styremøte snakker Lyse kun for seg selv når hun sier at det gruppen hovedsakelig kommer til å arbeide med, er å bedre behandlingstilbudet for kvikksølvofre og å fremme videre forskning og utredning. I tillegg ønsker de å tilby kvikksølvofre et sted å henvende seg.

Blant medlemmene er både tannhelsesekretærer, tannpleiere og tannteknikere. De aller fleste, det vil si mellom 80 og 90 prosent, er uføretrygdet, mens noen fortsatt er i jobb. Plagene de opplever er i hovedsak muskel- og skjelettplager, plager i mage- og tarmsystemet, skjelving og Parkinsonlignende symptomer, verk i kroppen som flytter seg og stivhet i kroppen. Mange har like beskrivelser av sin sykdomsutvikling. Veldig mange har opplevd en eller flere aborter. I tillegg rapporterer så å si alle om hukommelsesproblemer og konsentrasjonssvikt. Lyse får mange henvendelser, men kjenner ikke til noen tannleger som har meldt seg inn i gruppen. Hun har imidlertid hatt mye kontakt med en svensk tannlege som har fått diagnosen Parkinson, etter at han selv mener seg kvikksølvforgiftet. Barn av tannhelsesekretærer som er født med misdannelser eller lider av sykdom som kan ha sammenheng med morens yrke henvender seg derimot, og ett av styremedlemmene er sønn av en tannhelsesekretær.

Gerd Irene Lyse, som sto frem i Brennpunkt i mai i år, arbeidet som tannhelsesekretær i over 30 år, fra 1971 til 2003. Etter 1987 har hun ikke vært i kontakt med amalgam. I dag er hun uføretrygdet, med diagnosen Parkinson. Lyse stortrivdes i yrket sitt og på sine to arbeidsplasser og understreker at verken hun eller støttegruppen er ute etter å ansvarliggjøre eller gå til sak mot sine nåværende eller tidligere arbeidsgivere; tannlegene. Gruppen ønsker tvert i mot tannlegene, som også har vært utsatt for kvikksølv gjennom amalgam, velkommen i Støttegruppen for kvikksølvofre. Det er opprettet et nettsted med adresse www.kvikksolv.no og Lyse nåes på telefon 51 74 70 21 og 98 01 17 59. Medlemskap i Støttegruppen for kvikksølvofre koster 250 kroner i året.

Ellen BeateDyvi