Kongens gull

Fylkesmann Hans J. Røsjorde (t.h.) overrakte Kongens fortjenstmedalje i gull til professor emeritus Frithjof R. von der Fehr. Foto: Håkon Størmer.

Igjen har en av veteranene ved Det odontologiske fakultet, Universitetet i Oslo, blitt hedret for langvarig og omfattende innsats for norsk odontologi. Fylkesmann i Oslo og Akershus, Hans J. Røsjorde, overrakte den 25. mai H.M. Kongens fortjenstmedalje i gull til professor emeritus Frithjof Ramm von der Fehr. I begrunnelsen for tildelingen het det blant annet at han spesielt har utmerket seg innen forskning omkring bekjempelsen av karies og at han fortsatt er aktiv etter 45 år som forsker og med mer enn 100 publikasjoner i anerkjente tidsskrifter. Han har også vært svært opptatt av utdanningen av tannleger og av popularisering av kunnskap for å bevisstgjøre befolkningen.

Da Frithjof R. von der Fehr ble ansatt som professor ved Avdeling for konserverende tannpleie i 1971, hadde han arbeidet tre år som professor ved tannlegehøyskolen i Århus midt i studentopprørets tid. Denne erfaringen førte til vektlegging av studentundervisning basert på nye pedagogiske prinsipper og nye former for evaluering av studentenes innsats. I en periode fikk pedagogikken prioritet fremfor forskningen.

Men det er profylaksen og det forebyggende arbeidet som har vært hans viktigste engasjement, og han var blant annet fakultetets representant i Norsk Tannverns styre i mer enn 20 år. Som professor emeritus fra 2000 har han arbeidet med å avslutte sine forskningsarbeider. For tiden er han opptatt med oppfølging av en fluoroseundersøkelse utført på Lillehammer.