Doktor Dracula

Av Charlotte Wiig

John Nicol er ikke som andre tannleger. Han kjemper ikke mot Karius og Baktus. Han borer ikke. Gebissene hans er ikke til gamle damer. De er til vampyrer.

Tennene er laget av akryl og slipes sylskarpe. Foto: privat.

Over alt henger det tenner. Skarpe tenner. Hoggtenner. Ikke plastgebissene med spisse hjørnetenner som du får kjøpt på Standard kostymebutikk i Oslo. Disse tennene er skarpe som nålespisser.

Blodsugere, vampyrer, Grev Dracula. Mytene lever og er mer fascinerende enn noen gang. I Storbritannia er vampyrfester hippere enn Beckham, og ikke i noen britisk by er vampyrkultusen mer populær enn i Glasgow i Skottland, der det har vokst fram en «gotisk» partykultur. Og i Glasgow har gebissmaker og tannlege John Nicol funnet sin nisje.

I Nicols bittelille gebissbutikk lager han vampyrtenner til de som vil gå på fest med den aller mest avskrekkende tanngarden. For 400 kroner får du et par hjørnetenner støpt og tilpasset din munn, med emaljefarge tilpasset de øvrige tennene.

– Selv forstår jeg meg ikke på disse ungdommene som vil være vampyrer, men hvis de absolutt vil, så kan jeg lage de beste hoggtennene.

Vampyrens datter

Tennene er lagd av akryl, og slipes sylskarpe med drill etter at Nicol har tatt en avstøpning av kundens munn.

– Vi kan lage dem så lange og skarpe som kunden ønsker. Vi diskriminerer ikke kunder som gjerne vil ha «extra large», sier Nicol og titter opp på plakaten på veggen, der tanngarden til den morderiske hvithaien i «Haisommer» lyser mot ham.

I 30 år har han spesialisert seg på å lage gebiss i sin lille tannklinikk.

– Jeg åpnet sjappa samme dag som datteren min Susan ble født, forteller han.

Nå jobber Susan sammen med faren. Draculatenner har de spesialisert seg på de siste 10 årene, som de første i England. Tennene blir stadig mer populære.

– Det er denne «gotiske» festkulturen som har vokst fram som har gjort dem så populære, og så selger vi masse rundt «Halloween».

Sov i kiste

For Nicol er hoggtennene en trivelig ekstrainntekt og «a bit of fun». Men for kjøperne er det blodig alvor.

– En av kundene mine var så dedikert til å leve som vampyr at han hadde hevet ut sengen og erstattet den med en ekte kiste fra et begravelsesbyrå. En annen gang kom en familie på fire inn. De ville alle være «gotere» og skulle ha hoggtenner. Og det fikk de. De to barna fikk i barnestørrelse.

– Tenk hva tannfeen sier når hun finner dem under puta etter hvert som barna blir større, ler Nicol.

Nicol gir håp også til norske «vampyrer»: Sender man en bestilling til «Speedy Dentures» i Glasgow kan man få tilsendt avstøpningsleire, sende avstøpningen tilbake og så få spesialslipte hoggtenner i retur.