Nordic Dentistry 2004 Yearbook

Lone Schou, redaktør:

Det er i år andre gang denne boken utgis, og den er ment som en hjelp til å oppdatere den praktiserende tannlegen i de nordiske land. Den utgis på engelsk; kanskje den burde ha vært utgitt på de nordiske språk, siden den henvender seg spesifikt til nordiske tannleger? Den har som ambisiøst mål å være brobygger mellom aktuell forskning og praksis innen nordisk odontologi, noe den langt på veg klarer.

Boken inneholder åtte kapitler med ulike forfattere, og hvert kapittel tar for seg et utvalgt klinisk emneområde. I år omhandles endodonti, protetikk/ortodonti, periodonti, kariologi, kvalitetssikring, risikopasienter og den «digitale» tannlege. Noen kapitler er godt illustrert, mens andre har bilder som er vel enkle og unødvendige. Slutten av boken inneholder svært nyttige adresselister til nordiske universiteter, dentalfirmaer, viktige konferanser og spesialforeninger (hvor blir det av de nordiske endodontiforeningene?)

Formatet er hendig, men alfabetisk stikkordliste savnes. Bokens styrke ligger i den pedagogiske oppbyggingen i de klinisk orienterte kapitlene, med anvisninger hvorledes klinikeren skal gå frem trinn for trinn. Et høyaktuelt tema om kvalitetssikring er i boken fremstilt på en veldisponert og lesverdig måte. Likeledes er kapitlene om «Minimally invasive dentistry» og «The deep caries lesion dilemma» viktige bidrag, selv om illustrasjonene i førstnevnte kapittel ikke er gode nok. Kapittelet som omhandler «Chair-side Diagnostic Point-of-Care MMP-tools in Periodontics» er nok tungt tilgjengelig for den vanlige kliniker og det virker i tillegg forstyrrende på leseren at alle referansene er sitert fullt ut i teksten. Men alt i alt er dette et viktig og nyttig bidrag som setter nordisk odontologi på agendaen. Boken kan absolutt anbefales for den tiltenkte målgruppen.

AtleBrynjulfsen 

København: Quintessence Publishing group; 2004. 184 pp; 190 illustrasjoner.

ISBN 87-91289-04-1.