1954

Over- og underkjevens karforsyning

Jens Wærhaugs prøveforelesning for den filosofiske doktorgrad i 1953 er publisert i Tidende. Noen av hans konklusjoner er følgende:

Størstedelen av blodet som går til kjevene med tenner og paradentia, kommer gjennom de store intraossøse arterier og blir ført bort gjennom tilsvarende vener. ........

Fra et anatomisk synspunkt må derfor kjevene anses for å høre til de knokler i kroppen som har den aller beste åreforsyning og de beste sirkulasjonsforhold. Pulpa derimot, hører med til de organer som har de dårligste sirkulasjonsforhold.

I kjever og paradentia som ikke er ødelagt av nedbrytningsprosesser, må åreforsyningen anses for å være betinget av de anatomiske forhold, og den er trolig relativt lik hos de fleste mennesker. Åresystemet har imidlertid en utpreget evne til å tilpasse seg til nye funksjonelle krav som måtte bli stillet til det. Disse krav møtes både med en utvidelse av den enkelte åre og en forøkelse av deres antall. Og endelig ser det ut til at årene fra et bestemt betennelsesområde kan bane seg helt nye veier.

Mai 1954, hefte V