§§§Spør advokaten

NTFs advokat får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende tar opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som enten kan sendes til redaksjonen eller direkte til Knut S. Kjølstad.

Spørsmål: Min mann har bestilt et regnskapsprogram til meg. Da vi ikke hadde fått diskutert det konkrete programmet på forhånd, måtte jeg underrette selger om at dette ikke passet i det opplegget jeg hadde bestemt meg for. Selgeren vil ikke høre om tilbakelevering og krever full betaling. Han truer med å oversende kravet til et inkassobyrå. Jeg må vel kunne returnere varen når jeg ikke engang har pakket det ut?

Svar: Dere har inngått en avtale med selgeren. Selgeren har oppfylt sin del av avtalen og kan derfor kreve at dere oppfyller deres del når dere ikke har tatt noe forbehold.

Det gjelder ingen «angrefrist» ved et slikt kjøp. Angrefristloven gjelder i hovedsak for forbrukerkjøp ved annet sted enn fast utsalgssted eller ved telefonsamtale etter initiativ og oppringning fra selgeren og ved postordresalg. Du har således ingen god sak rent juridisk, men det er ganske oppsiktsvekkende at ikke selgeren viser slik imøtekommenhet med tanke på den skade misfornøyde kunder kan medføre for virksomheten.

Spørsmål: Jeg har drevet som privatpraktiserende tannlege i nærmere 40 år, er temmelig sliten og min lege har ingen betenkeligheter med å sykmelde meg for deretter å søke om uføretrygd. Jeg lurer på hva som skjer hvis jeg selger praksisen. Bør jeg vente til jeg blir 67 år for å være sikker på at salgsinntekten ikke vil påvirke min uførpensjon?

Svar: Du kan ha ubegrensede kapitalinntekter og pensjoner uten at det skal foretas noen reduksjon i uførepensjon fra folketrygden. Du kan således trygt selge din privatpraksis uten at dette får betydning for størrelsen på uførepensjonen fra folketrygden.