§§§Spør advokaten

NTFs advokat får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende tar opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som enten kan sendes til redaksjonen eller direkte til Knut S. Kjølstad.

Spørsmål: En kollega døde nylig og hans enke har henvendt seg til meg i forbindelse med salg/utleie av praksis.

a) Er det mulig for henne å eie praksisen og leie den ut til en tannlege, enten med fast leiesum eller etter prosent av omsetning slik det er vanlig mellom tannleger i dag?

b) Kan hun eie praksisen og ansette en tannlege til å drive den? Er det tidsbegrensning her?

Svar: I Etiske reglers § 19 er det slått fast at bare tannleger skal drive tannlegepraksis; våre medlemmer må bare ta ansettelse hos eller selv ansette tannleger som oppfyller kravene til medlemskap i NTF. Det heter videre:

«Bortleie av praksis skal ikke overstige 2 år, og midlertidig bestyrelse av avdød kollegas praksis kan finne sted i inntil ett år. Forlengelse av disse tidsfrister forutsetter NTFs godkjennelse.»

Hun kan altså for inntil ett år la en annen tannlege drive praksis på assistentvilkår. Dersom hun kan anføre gode grunner for fortsatt utleie, f.eks. hvis hun har barn som utdanner seg til tannlege og kan tenkes å overta praksisen, vil samtykke til forlengelse utvilsomt bli gitt.

Spørsmål: Jeg arbeider som assistenttannlege i en privat tannlegepraksis, og vi har i avtalen en bestemmelse om at jeg ikke uten samtykke kan drive pasientbehandling innenfor en omkrets av 1 mil i de første to år etter avsluttet samarbeid. Jeg har tenkt å kjøpe en praksis som ligger innenfor denne omkrets, men skal ikke selv arbeide i den før to år er gått. Er dette i strid med avtalen?

Svar: Dersom det i avtalen står at du ikke kan drive «pasientbehandling», er jeg av den oppfatning at dette må tolkes bokstavelig slik at forbudet rammer det at du som tannlege behandler pasienter. Avtalen inneholder ingen bestemmelse om at du ikke kan kjøpe og selge praksiser eller på annen måte drive finansiering etc. Dette har vel også de beste reelle grunner for seg.