Studentene tok tak og fikk det bedre

Ann-Kristine Sara har ledet studentutvalget ved Det odontologiske fakultet i Bergen i to år. Hun synes det har vært vanskelig å få utvalget til å være aktivt og fungere tilfredsstillende som en faglig støtte for studentene, og at samarbeidet med ledelsen har vært dårlig. Men nå mener hun at aktiviteten er kommet opp på et riktig nivå, og samtidig føler hun at studentene blir både hørt og tatt alvorlig av ledelsen ved fakultetet.

Leder for studentutvalget i Bergen, Ann-Kristine Sara, synes problemene ved fakultetet er kommet opp i dagen og at dialogen er blitt bedre mellom fakultetsledelsen og studentene.

Hva har du gjort for å få studentutvalget til å fungere bedre?

– Jeg har samlet studentene og fått dem til å bli mer aktive, og mener vi har fått et utvalg som tar tak i ting og fungerer. Jeg slipper å lede en gjeng som ikke er motivert. Nå er vi en fin gruppe på 15 som jobber for et felles mål om at studentene skal få det bedre.

– Hvilke saker er studentene opptatt av?

– Det har vært mange klinikksaker, der vi ikke har vært fornøyde med lokaler, utstyr og undervisning. De har tatt inn så sinnssykt mange studenter her. Stakkars dem, sier jeg. Det er jo ikke plass til dem. Til tider føler man at kvantitet er viktigere enn kvalitet, samtidig som mange av studentene synes at kravene på klinikken er for høye. Vi mener at det er blitt et misforhold mellom kravene til studentene og det som settes inn av lærekrefter.

Vi har merket at det har vært mye irritasjon, men ikke helt visst hvorfor. Det har vært vanskelig å få tak i hva som er problemet. Derfor arrangerte vi et allmøte for studentene nå i januar, for å få alt på bordet. Det møtet ble også arrangert direkte som følge av at jeg tok opp problemene våre på Tannlegeforeningens representantskapsmøte i november. Da fikk jeg inntrykk av at dekanus og fakultetet her trodde at dette bare var mitt personlige syn. Men det var det ikke. Vi er et uvalg, og jeg representerer ikke mine egne synspunkter, men studentenes. For å få det klart frem, inviterte jeg til dette åpne møtet for alle studentene, der vi fikk godt oppmøte og der mange deltok i å legge føringene, og tok opp saker de mente ikke var bra på skolen. Der fikk vi i studentutvalget, som skal jobbe videre med sakene, en veldig god hjelp.

– Hva skjedde og skjer videre etter dette møtet?

– Vi fikk opp i dagen hva misnøyen består i og har fått brakt dette videre til fakultetsledelsen. Klinikksjefen har blant annet invitert oss til et møte. Og nå føler vi at vi blir hørt og at de følger opp. Vi forstår at ikke alt kan løses med en gang, men det viktigste for oss er at vi blir møtt og at vi ser en vilje til å gjøre noe. Helt konkret er det blitt bestilt nye sesler til studentene, og vi har fått mer utstyr på klinikken. Samtidig tenker vi at så lenge vi har fått frem vår sak der mye dreier seg om at det er trangt om plassen, for lite utstyr til for mange studenter og så videre, så er det ingen vits i å klage så mye mer nå. Også vi venter på nytt bygg og opplever optimisme i forhold til det, selv om vi ikke kommer til å få oppleve å være studenter når det nye bygget står ferdig i 2009.

– Så nå er dere mer fornøyd enn dere var?

– Ja, det er vi på mange måter, selv om mange ting fortsatt er uløst. Vi har fått kommunikasjon med ledelsen og det blir tatt tak i ting som vi savner og som vi ikke synes er bra nok. Derfor er vi fornøyd. Samtidig er det viktig å poengtere at det er studentutvalget og de studentene som har stått frem som har måttet tåle kritikken som har gått på at vi har vært negative. Vi gjorde det vi var nødt til, og resultatet er at det nå skjer noe her. Det som skjer er på studentenes initiativ og vi har vist at vi vil samarbeide med fakultetet om å få det bedre. Hvis vi sammenligner situasjonen i dag med slik den var før representantskapet, der jeg sa fra for første gang og det ble allment kjent at det er problemer ved fakultet, ser vi at vi har fått det bedre, sier Ann-Kristine Sara.

Tekst og foto:
Ellen BeateDyvi