Fjerning av amalgam ga ­ikke reduserte plager over tid

En tverrfaglig studie, gjennomført over syv år, svekker hypotesen ­om at fjerning av amalgam kan redusere kroniske plager til et normalt nivå, ­sier prosjektleder og første­ama­nuen­sis dr. psychol. Per Nerdrum ved Høgskolen i Oslo. Stu­dien viser at pasienter som fikk fjernet amalgam kunne rapportere klar bed­ring etter to år, men in­gen målbar bed­ring i forhold til ­andre grupper syv år etter at amalgamet var fjernet.

En studie som har gått over syv år svekker hypotesen om amalgam som hovedårsak til kroniske plager, sier prosjektleder og førsteamanuensis dr. psychol. Per Nerdrum ved Høgskolen i Oslo.

Hvordan ble denne stu­dien gjennomført, Per Nerdrum?

– Utgangspunktet var at professor Ulrik Malt ved Rikshospitalet, som ledet dette pro­sjek­tet til å begynne med; tannlegen Bjørn Oppedal, som var den som startet debatten ­om mulige skader fra amalgam i Norge; en allmennpraktiserende ­lege og jeg diskuterte et mulig forskningsprosjekt.

Vi ønsket å beskrive og sammenligne pasienter som mente seg skadet av amalgam med ­andre pasientgrupper med kroniske plager. Denne un­der­sø­kel­sen ble pub­li­sert i 1997 og viste at amalgampasientene rapporterte betydelig mer plager enn pasienter med kroniske plager som gikk hos to allmennpraktiserende leger. En fjerde sammenligningsgruppe besto av vanlige tannlegepasienter med ­like mye amalgam i tennene som amalgampasientgruppen, men med et plagenivå likt det som er forventet i en gruppe friske personer.

Så skiftet Bjørn Oppedal ut amalgamet i den førstnevnte gruppen pasienter. Og to år se­ne­re rapporterte denne amalgamgruppen en klar bed­ring i helsetilstanden, samtidig som de nå lå på samme nivå­ som de øvrige pa­sien­tene med kroniske plager. Vi besluttet da å undersøke ­om bed­rin­gen ville fortsette, og formulerte en hy­po­te­se ­om at dersom det var amalgam som var hovedårsak til pasientenes plager, ville vi se en fortsatt bedring. På det tidspunktet hadde vi knyttet til oss professor Per Høglend som er ekspert på kvasi­eksperimentelle studier. Vi be­stem­te oss for en lang oppfølgingstid blant annet fordi man vet at kvikksølv forsvinner langsomt ut av kroppen. Syv år etter førs­te datainnsamling målte vi så selvrapportert helsetilstand i de ­fire gruppene nok en gang. Gruppen som hadde fått fjernet amalgam utgjorde 76 pasienter og de to kronikergruppene og tannlegepasientene utgjorde hver rundt 50 personer. ­Alle deltagerne i alle gruppene har besvart de samme spørreskjemaene. ­Alle skjemaene er internasjonalt anerkjente og psykometrisk svært godt utprøvd. Den førs­te gruppen besvarte skjemaet på tre tidspunkter; på det tids­punkt hvor amalgamet ble fjernet, to år se­ne­re og syv år senere. De tre øvrige gruppene har besvart spørre­skje­maet ved to tidspunkter.

– Hva mener dere å ha funnet?

– Det vi fant var at de pa­sien­tene som hadde fått fjernet amalgamet, etter syv år rapporterte samme nivå­ av plager som i de to ­andre gruppene med pasienter med kroniske plager. Hovedfunnet vårt er altså at bed­rin­gen ­ikke fortsatte på lang sikt etter at amalgamet var fjernet. Dette mener vi svekker hypotesen ­om at amalgam var en hovedårsak til disse pasientenes plager. Men undersøkelsens design gjør at vi ­ikke kan si noe med sikkerhet ­om dette.

– Hvordan forklarer dere den store graden av bed­ring som pa­sien­tene som hadde fått fjernet amalgam rapporterte etter to år?

– Heller ­ikke ­om dette kan vi med bakgrunn i vår studie si noe sikkert. Men det vi vet er at mange sykdommer har en naturlig variasjon. Så en del kan forklares ved at pa­sien­tene rett og slett ble bed­re ved naturlig bedring, ved at sykdommen har gitt seg ­eller er blitt endret. En annen ting vi har lagt vekt på er at pa­sien­tene ble tatt veldig godt i mot ved klinikken der amalgamet ble fjernet. In­gen stilte spørsmål ved ­om amalgam var årsaken til plagene ­eller sa noe ­om muligheten for at de kunne skyldes noe annet enn amalgamforgiftning. Pa­sien­tene fikk mye støtte og møtte en fagperson som var in­ter­es­sert i dem og som ­ikke betvilte de­res tro på at behandlingen de fikk ville hjelpe. Dette tror vi har hatt stor betydning for at pa­sien­tene følte seg bed­re etter at amalgamet var fjernet.

– Vil dere følge ­opp denne studien?

– Fra vår ­side er dette pro­sjek­tet nå avsluttet og vil ­ikke bli fulgt ­opp videre. Men det foregår stadig forsk­ning in­nen­for helsepsykologi og psykosomatikk på området attribusjon og hvilke årsaksforklaringer man gir ulike plager. Dess­uten pågår det et mind­re prosjekt i regi av Bivirkningsgruppen når det gjelder utskifting av amalgam som det skal bli interessant å følge. Fremtidsprosjektet må også ­være å finne ut mer ­om hvilke personer som er spe­sielt følsomme overfor kvikksølvlekkasjer, for det er fortsatt sannsynlig at enkeltindivider kan ­være spe­sielt utsatt, selv ­om vår un­der­sø­kel­se peker i retning av at pasienter flest ­ikke er så følsomme som mange tidligere har antatt.

Tekst og foto:
Ellen BeateDyvi