Kongens fortjenestmedalje i gull til Jan Th. Schiøth

Fylkesmann Hans J. Røsjorde (t.v.) overrakk Kongens fortjenstmedalje i gull til tidligere fylkestannlege Jan Th. Schiøth. Foto: G. Sangnes.

Den 11. november 2004 ble Kongens fortjenstmedalje i gull høytidelig overrakt tidligere fylkestannlege i Akershus Jan Th. Schiøth av fylkesmann Hans J. Røsjorde – på vegne av Kongehuset. – Hans Majestet Kongen tildeler ordener og medaljer til personer som har gjort en særlig fortjenestfull innsats i samfunnet, sa Røsjorde i sin tale til Schiøth.

– Av statuttene for denne medaljen fremgår at den i særlig tilfelle kan tildeles for «innsats for kunst og vitenskap samt sosialt og humanitært arbeide av samfunnsmessig og landsomfattende betydning som har pågått over lengre tid», og som grunnlag for tildelingen til Jan Th. Schiøth ble hans langvarige og omfattende innsats innenfor norsk odontologi fremhevet. Schiøth har vært aktiv innenfor sitt virkefelt i sammenhengende 40 år og har blant annet bidratt til at Den offentlige tannhelsetjenesten i Akershus ligger på et høyt nivå, sa fylkesmann Røsjorde. Innsatsen som sensor for lege- og tannlegestudenter, forskningsarbeid knyttet til kost og karies og publisering av over 50 faglige og populærvitenskapelige artikler ble også nevnt. Dessuten har Schiøth gjennom internasjonalt engasjement utført et arbeid for bl.a. Utenriksdepartementet i Russland. Dette har kommet særlig barnehjemsbarn og fengselsinnsatte til gode. Organisasjonsoppgaver innen NTFs område ble også nevnt. Jan Th. Schiøth vil senere motta invitasjon til audiens hos H.M. Kongen.