Pris til beste forskningsstand i Bergen – igjen!

Kristin S. Klock rekrutterer ung forsker. Foto: Jørgen Barth.

Forskningsdagene er et årlig arrangement i samarbeid mellom Norges forskningsråd og ulike forskningsmiljøer i hele landet. Hensikten med disse dagene er å vise forskning på en utradisjonell måte, å formidle kunnskap og viktige forskningsresultater og å bidra til rekruttering av barn og unge til yrker innen forskning. Ved siden av å skape oppmerksomhet omkring spesielle problemstillinger, handler det også om å skape forståelse for forskningens rolle i samfunnsutviklingen.

Temaet for forskningsdagene varierer fra år til år, og i fjor dreide det seg om Jakten på et bedre liv. I år var temaet På sporet av fremtid – nytenkning og innovasjon, og dagene startet fredag 17. september med besøk av og presentasjoner fra ungdomskoleelever som hadde deltatt som unge forskere i forskjellige prosjekter i tiden før arrangementet. Lørdag var det kunnskapsfest på Banco Rotto, og Vågsallmenningen i Bergen var sentrum for både barn og voksne. Det var miniforedrag, forskningstasjoner (se, berør, føl og lær), kokkekamp, mat fra naturen og byvandring med fokus på tradisjon og nyskaping.

Geniale tenner

Det odontologiske fakultet ved Odontologisk institutt hadde en forskningsstand med overskriften «Geniale tenner». Her kunne barna ta med seg nyfelte tenner, kikke nærmere på dem under mikroskop og få svar på spørsmål om når tenner felles og hva som skjer ved tannfelling. Tannfeen (stipendiat Ketil Moen) samlet tennene og fortalte hva han gjorde med dem. Han ble presentert som tannekspert og forsker og formidlet sitt budskap både gjennom skuespill og sang! Kostymet var spesialdesignet med god hjelp av vår kreative og engasjerte forskningskonsulent, Gry Kibsgård. I en «Skattejakt på kunnskap» fikk barn og voksne spørsmål som de kunne finne svar på ved å studere postere på standen. Alle som deltok fikk en premie, som selvfølgelig hadde en tannhelseforebyggende profil (tannbørste, tannkrem og sukkerfri tyggegummi).

Stipendiat Karianne Fjeld ved Seksjon for anatomi og cellebiologi presenterte et miniforedrag om stamceller og hvilke gener som styrer utviklingen. Et sentralt spørsmål var hvorvidt det er mulig å dyrke nye tenner. Stamcelleforskningen har vært kontroversiell siden den begynte å bli utbredt på slutten av nittitallet, ikke minst fordi en type stamceller høstes fra befruktede egg. Personer som er rammet av Alzheimer og Parkinson har engasjert seg til støtte for forskningen, men for folk flest er det fortsatt et fjernt begrep. Et gjennombrudd i tannforskningen kan endre dette. Tenner som eventuelt kan utvikles fra stamceller, bringer denne forskningen inn i dagliglivet til folk og demonstrerer en praktisk anvendelse som nesten alle vil kunne ha glede av. Nylig annonserte britiske forskere ledet av Paul Sharpe fra King’s College i London, at de har klart å dyrke frem nye tenner hos mus. Det er en av de første konkrete eksemplene på at man har lykkes i å dyrke frem kroppsdeler fra stamceller.

Førstepremie også i år

I fjor var det første gang vi deltok og vant første pris for beste forskningsstand, så vi følte et visst forventningspress ved årets arrangement. Det gikk bra. Stasjonen «Geniale tenner – Tannfeen dyrker tenner» fikk hele 70 stemmer, mot 11 for neste på listen. Uten den flotte innsatsen fra forskningskonsulent Gry Kibsgård, stipendiatene Karianne Fjeld og Ketil Moen, konsulent Linda Forshaw og sommerstipendiater og studentstipendiatene hadde ikke utfallet blitt likedan.

Kristin S.Klock 

Instituttstyrer

Adresse: Odontologisk institutt for samfunnsodontologi, Bergen