FDI-kongressen er mer enn fag

FDI-kongresser er mer enn fag og sosiale evenementer. Både organisasjonens overordnede styringsstruktur, men også faglige retningslinjer i form av resolusjoner blir diskutert og vedtatt på møter i forkant av og under selve kongressen, og medlemsorganisasjonenes representanter har et travelt møteprogram. Vanligvis er det president og generalsekretær som har møtt for NTF, men i år var det visepresidenten, Gunnar Lyngstad, og informasjonssjef Morten H. Rolstad som representerte foreningen på henholdsvis åpent forum i forkant, generalforsamling A, nye åpne fora og så generalforsamling B. Innimellom disse møtene var det også en samling av de nordiske foreningene i tillegg til et møte i ERO, den europeiske underavdelingen av FDI.

Informasjonssjef Morten H. Rolstad (t.h.) og visepresident Gunnar Lyngstad avgir stemmer mens fagsjef Sissel Bjørntvedt må nøye seg med å være tilskuer.

Tidende fikk være til stede på det siste møtet, generalforsamling B, der de tidligere presenterte og diskuterte sakene ble stemt over og i hovedsak vedtatt. Dessuten var det valg på nye medlemmer til rådet (the council) og diverse utvalg. Både diskusjoner og valgtaler var unnagjort på den første generalforsamlingen, og et effektivt og på dette møtet vel fungerende stemmesystem, avgjorde sakene med imponerende hastighet. Ett hundre delegater kunne velge mellom syv forskjellige språk, sakene ble presentert med simultanoversettelse til henholdsvis engelsk, fransk, spansk, tysk, japansk, koreansk og mandarin.

En av de viktigste sakene på møtet var diskusjonene om organisasjonens økonomi, som er dårlig, blant annet som følge av dårlig økonomistyring, langt større utgifter i forbindelse med flyttingen av hovedkvarteret fra London til Frankrike og også mindre inntekter fra de siste kongressene, kunne visepresidenten, Gunnar Lyngstad fortelle. Inntekten fra medlemskontingenten utgjør bare ca. 10 prosent av omsetningen, mens kongressen og andre bidrag dekker det øvrige. Ifølge FDIs president, dr. Heung-Ryul Yoon, er dette ikke nok til å dekke det ønskede aktivitetsnivået. Et nytt system for beregning av kontingent ut fra medlemslandenes bruttonasjonalprodukt ble vedtatt, og man håper også å øke inntekten på andre måter. Dr. Heung-Ryul Yoon fortalte for øvrig at han hadde videreutdannet seg i periodonti i Oslo.

En annen viktig sak var de fire faglige resolusjonene som ble vedtatt. Disse dreide seg om retningslinjer for etterutdanning, kvalitet på dentale implantater, bruk av ISO-standarder og helseorganisasjoners rolle når det gjelder å redusere bruk av tobakk.

På møtet vedtok man også de siste justeringer og ajourføringer av regelverket som sluttførte tre års arbeid med den nye politiske strukturen. Gunnar Lyngstad, som deltok på FDI-møtet for første gang, har tidligere vært noe ambivalent til medlemskapet i FDI. Men han er fornøyd med det han har sett og opplevd på møtet og er helt klar på at NTF må være medlem. – Vi er jo en liten forening i den store sammenhengen og vi høres ikke så mye, de store europeiske og nord-amerikanske foreningene dominerer, men vi må i solidaritetens navn være med og engasjere oss internasjonalt. Jeg er imidlertid kritisk til den regionale organisasjonen, ERO, der skjer det lite, og det som skjer er ofte dobbeltarbeid med den organisasjonen som er tilknyttet EU, Dental Liason Committee (DLC) og der vi er observatører. På det møtet vi hadde med de andre nordiske organisasjonene diskuterte vi å melde oss ut, og dette vil bli avgjort i de respektive organisasjoner i løpet av høsten. (Flere land har nå bestemt seg for å melde seg ut av ERO, se side 917).

På spørsmål konstaterer Lyngstad at han ikke er helt fornøyd med kvinnerepresentasjonen i de forskjellige råd og utvalg. – Men vi gjorde vårt beste for å få flere inn, sa han. – Og vi er stort sett fornøyde med valget, vi fikk inn de som vi ønsket, blant annet danske Claus Munch som var på valg i Dental Practice Comission. Den eneste aktuelle norske representanten i organisasjonen, Asbjørn Jokstad i Science Commision, var ikke på valg i år.

Tekst og foto:
GudrunSangnes