Kjartan Wiik:

Skadeforsikring for praktiserende tannleger

Tannleger er utsatt for skader og uhell både som privatpersoner og som yrkesutøvere. Når man skal tegne forsikringer, kan det være smart å foreta en risikoanalyse av egen virksomhet med utgangspunkt i hva som i verste fall kan hende. En forsikring gir økonomisk trygghet når en skade har skjedd, men viktigst er det å forebygge skader slik at man unngår driftsstans, pasientfrustrasjon, inntektstap og selvassuranse. NTF har derfor lagt vekt på å fremskaffe et forsikringstilbud som dekker tannlegenes behov til en rimelig premie, og denne artikkelen gir en forenklet produktoversikt over Tannlegeforsikringens tilbud.

Ansvarsforsikring for privatpraktiserende tannleger

Ansvarsforsikring. Denne forsikringen skal dekke det rettslige erstatningsansvar som følger av medisinsk feilbehandling som den sikrede kan pådra seg under utøvelse av den tannlegevirksomhet som er angitt i forsikringsbeviset. NTF garanterer overfor pasientene at alle privatpraktiserende medlemmer er dekket gjennom denne forsikringen, som er obligatorisk for alle medlemmer som arbeider i privat praksis.

Merk: Premien blir innkrevd i tillegg til og samtidig med den ordinære medlemskontingenten.

Ansvarsforsikring ved implantatbehandling. Etter særskilt avtale kan ansvarsforsikringen utvides til også å omfatte implantatforankret virksomhet iht. vilkårenes § 8.2. Tannleger som foretar implantatarbeid i sin virksomhet må informere NTF om dette, slik at de får oversikt over det antall tannleger som skal omfattes av implantatutvidelsen i ansvarsforsikringen. Ansvarspremien innkasseres av NTF i tillegg til medlemskontingenten. Vi vil anbefale at man tar seg tid til å lese vilkårenes sikkerhetsforskrifter mht. pasientjournalen som skal føres i henhold til lov om helsepersonell mv. kapitel 8.

Meld skade så raskt som mulig. Tannlegeforsikringen (se boks) er NTFs samarbeidspartner som skal ivareta medlemmenes forsikringsinteresser i henhold til Fagansvarsforsikringen (forsikringsbevis og vilkår). Et erstatningsansvar kan fort komme opp i relativt store saksomkostninger uten at den «skadelidte» får tilkjent noen erstatning.

Ved mistanke om at en eller flere pasienter kan fremme et erstatningskrav som følge av for eksempel mangelfull veiledning eller medisinsk feilbehandling, vil vi anbefale at det tas omgående kontakt med Tannlegeforsikringens Skadekontor. Ta ikke sjansen på å være din egen advokat, ring heller vårt skadekontor, tlf. 815 55 218 hvor du vil få kvalifiserte råd og veiledning.

Kombinert kontorforsikring

Dette er en omfattende forsikring kalt Inventar/Løsøre/Maskiner som dekker plutselig og uforutsett skade ved brann, vann og innbrudd. (Tabell 1).

Tabell 1.

Følgende dekninger er automatisk inkludert ved erstatningsmessig skade:

Forsikringssum inntil kroner

Ansvar som eier av kontor

4 000 000

Avbrudd/driftstap

1 500 000

Bygningsmessig tilleggsinnredning

100 000

Nyanskaffelser i forsikringstiden

10 %

Skade på leide rom ved innbruddstyveri

15 000

Glass i leide lokaler

konferer vilkår

Penger under lås

15 000

Rekonstruksjon av arkiv

100 000

Ran i egne lokaler og under transport

100 000

Merutgifter ved destruksjon og lagring

2 000 000

Riving/rydding

2 000 000

Underslag utført av ansatte

50 000

Sjekk at gjenanskaffelsesverdien av edb-utstyret inngår i den totale forsikringssummen for inventar/løsøre/maskiner.

Edb-forsikring

Hva vil du gjøre dersom det oppstår et alvorlig datakrasj og det elektroniske kundearkivet blir slettet? Eller avtaleboken? For ikke å snakke om regnskapet?

Et datakrasj kan fort medføre full driftsstans, inntektstap/selvassuranse, dobbelbooking, pasientfrustrasjon og i verste fall tap av pasienter til en konkurrent.

Det er viktig å etablerere og etterleve gode rutiner mht. innkjøp/leie av datautstyr og programvare, videre er det viktig med en felles dataplattform for alle terminaler/brukere, opplæring av ansatte, daglig backup og valg av profesjonell support/samarbeidspartner.

Edb-forsikringen er en rimelig forsikring som dekker plutselig og uforutsett skade som rammer administrativt datautstyr, terminal, harddisk, telefonsentral og annet som er basert på datateknologi. Merk at denne forsikringen tegnes i tillegg til kontorforsikringen. Forsikringen kan utvides til også å omfatte: rekonstruksjon av data (elektronisk arkiv), forseringsomkostninger, driftstap/avbrudd og eventuelle ekstraomkostninger.

Annet utstyr. Ønsker man å forsikre spesialutstyr (f.eks. røntgen og CCD-sensor) kan dette avtales spesielt og vil da fremgå av forsikringsbeviset.

Næringsbyggforsikring

Dette er en omfattende forsikring som gjelder bolig og forretningseiendommer, og som dekker plutselig og uforutsett skade ved brann, vann og innbrudd.

Følgende dekninger er automatisk inkludert ved erstatningsmessig skade:

Investeringer/nyanskaffelser, uteglemte ting/feilvurderinger, ryddingsutgifter, påbud fra offentlig myndighet, prisstigning etter skade, rekonstruksjon av arkiver, destruksjon av giftige rester, gjerder og porter, modeller, mønstre og former, utgifter til utskifting av låser.

Tilleggsdekninger: husleietap med ansvarstid i 12, 18 eller 24 måneder med 24 timers karenstid, huseieransvar med standard forsikringssum kr 3 000 000. Behov ut over dette kan tilbys.

Ansvarsforsikring: Denne forsikringen dekker rettslig erstatningsansvar ilagt den virksomhet som forsikringstaker bedriver. Dette kan omfatte: bedriftsansvar, produktansvar, formuesansvar og styreansvar.

Yrkesskade/yrkessykdomsforsikring

Etter lov om yrkesskadeforsikring plikter alle arbeidsgivere å tegne yrkesskadeforsikring for sine ansatte. Forsikringen dekker skader eller sykdom som arbeidstaker påføres på arbeidsplassen og i arbeidstiden. Med arbeidstaker menes person som mottar lønn i privat, eller offentlig virksomhet.

Vi gjør spesielt oppmerksom på at innehaver/eier av personlig firma også kan tegne yrkesskadeforsikring på seg selv, når dette avtales spesielt og fremgår av forsikringsbeviset.

Ulykke ved faginvaliditet

Tannleger er en yrkesgruppe som er spesielt avhengig av spesielle legemsdeler. Gjennom slik spesialforsikring gis forhøyet erstatning på spesielle legemsdeler som for eksempel syn, hørsel og arm. Forsikringen gjelder både i arbeid og fritid.

Tjenestereiseforsikring – hele verden

Forsikringen kan tilpasses virksomhetens behov enten som helårsforsikring eller for antall reisedager (deklarasjon) eller navngitte personer. Forsikringen kan også utvides til å gjelde for ferie- og fritidsreiser.

Sykeavbruddsforsikring

Forsikringen gir dagserstatning for tapt arbeidsinntekt ved sykdom. Vi anbefaler medlemmene å benytte NTFs Gjensidige Sykeavbruddskasse.

Transportforsikring – flytte til ny adresse?

Husk å tegne Transportforsikring enten via transportøren eller kontakt Tannlegeforsikringen for mer informasjon.

Øvrige skadeforsikringer

Av andre aktuelle forsikringer kan nevnes Innbo/Hjem, Villa, Hytte, Reise, Familieulykke, Bil, Lystbåt, Verdigjenstandsforsikring, Smådyr,Hussopp og Studentforsikringer.

Tannlegeforsikringen

NTF har på vegne av medlemmene inngått samarbeidsavtale med Tannlegeforsikringen i Vital Skade AS om totalleveranse av følgende skadeforsikringer:

– Næringsliv for privatpraktiserende tannleger

– NTFs ansvarsforsikring for privatpraktiserende tannleger

– Privat skadeforsikring

– Studentforsikring

NTF har stilt klare krav til at totaltilbudet skal være bedre enn det som er standard i markedet hva angår produktspekter, dekningsomfang, vilkår, priser og servicekonsept, inklusive skadeoppgjør. Målet er å dekke 80 % av medlemmenes individuelle forsikringsbehov gjennom standardløsninger. De resterende 20 % dekkes gjennom individuelle løsninger innenfor gitte rammer.

I artikkelen blir det gitt en forenklet produktoversikt. For ytterligere informasjon: kontakt Tannlegeforsikringen tlf. 815 55 211 eller MedlemsRådgiveren på NTFs hjemmeside.

Eventuelt skifte av forsikringsselskap må gjøres ved hovedforfall.

KjartanWiik 

Adresse: Tannlegeforsikringen, Postboks 190, 1325 Lysaker