Forskerkandidater møttes på Geilo

Forskerperler på en snor: Suzanne Kiwanuka (Uganda, DOF Bergen), Marit Slåttelid Skeie (Norge, DOF Bergen), Irene Andersson Kida (Tanzania, DOF Bergen), Kristin Larsson (Norge, Psykologisk fakultet/DOF Bergen), Jamil David (India, DOF Bergen), Siri Rødseth (Norge, DOF Oslo), og foran prodekanus for forskning, Vidar Bakken, Det odontologiske fakultet i Bergen.

Framtidige forskere i forskerutdanningsprogrammene (PhD-programmet) ved de odontologiske fakultetene i Bergen og Oslo møttes til nasjonalt PhD-seminar i september, i tre dager til ende. Det er flest tannleger på utdanningsprogrammene, men det er også psykologer og flere med naturvitenskapelig bakgrunn blant kandidatene, og en slik felles samling legger et godt grunnlag for samarbeid i nyutviklingen av odontologifaget.

Seminaret, som er en årlig foreteelse, er ment å være både en sosial og faglig samling der kandidater fra ulike fagfelt innenfor odontologisk forskning kan bli kjent med hverandre og utveksle ideer og erfaringer. Tema for årets seminar var flerdelt. Alle deltakerne presenterte sine egne forskningsprosjekter for de andre kandidatene; en viktig prosess hvor de evaluerer og kommenterer hverandre. Å holde slike presentasjoner er en god øving med anledning til å forbedre sine egenskaper som foreleser foran et større publikum. En lang dag med presentasjoner ble avsluttet med rebusløp i skibakkene på Geilo. Her skal nevnes at noen havnet vel langt fra oppmerket sti, men alle kom heldigvis ned til felles middag på hotellet.

Hovedtemaet på seminaret var etikk og redelighet i forskningen med spesiell vekt på eierskap, medforfatterskap og publisering. Som forskerutdanningskandidat er dette noe man må sette seg inn i, og etikk utgjør derfor en viktig del av forskerutdanningen. Ekspert på forhold rundt etikk og redelighet i forskningen, professor Kai Krüger ved Det juridiske fakultet i Bergen, gav en grundig innføring i ulike lover og etiske spilleregler i forbindelse med forfatterskap, veilederforhold og publisering av vitenskapelig materiale. Postdoktor Lado Loko Loro ved Det odontologiske fakultet i Bergen gav mange av kandidatene noe å tenke på gjennom spennende og morsomme betraktninger om det å komme til Norge som fersk forskerutdanningskandidat. I tillegg fikk deltakerne en innføring i den nye biobanklovens jungel av lover og regler, ved professor Trond Halstensen, DOF i Oslo. Biobankloven regulerer forhold rundt klinisk forskning i forbindelse med prøvetaking, pasientrettigheter og lagring av biologisk materiale.

Siste dag var forbeholdt rent faglige tema. Professor Magne Bryne, Det odontologiske fakultet i Oslo, gav et innsiktsfullt foredrag om oral cancer og førsteamanuensis Geir Egil Eide, Haukeland Universitetssykehus, gav gode statistiske råd i forbindelse med mulige fallgruver ved design av kliniske studier.

Seminarets store sosiale høydare var uten tvil Odontologiske leker (OL). Alle deltok med olympisk ånd i både i lafting av hus, styltestafett, bueskyting og hinderløype. Ettersom et av formålene med seminaret er å knytte bånd mellom de ulike forskningsmiljøene og fakultetene, gav fellesoppgaver som husbygging full uttelling på å prøve ut nye samarbeidslinjer. Totalt sett ble dette et interessant seminar med stort utbytte både sosialt og faglig. Nasjonalt PhD-seminar forblir en årlig tradisjon med hensikt å øke forskningssamarbeidet mellom de odontologiske fakultetene i Bergen, Oslo og nå Tromsø. Vi ønsker alle nye og gamle forskerutdanningskandidater velkommen igjen til neste år!

KetilMoen 

forskerutdanningskandidat og forskningskonsulent Gry Kibsgaard