Ny tannhelseklinikk i Hammerfest offisielt åpnet

Ved Hammerfests nye tannklinikk er alt utstyr splitter nytt. Her prøvesitter Finnmark fylkeskommunes dentalingeniør, Asbjørn Hammari, en av stolene. Fra venstre: tannlegene Siv Glomsrød og.Bente Jørgensen, overtannlege Peder Wang-Norderud, tannpleierne Ragna Pedersen, Gro Hege Kristiansen, May Hågensen, Ada Hansen og May Britt Johansen. Foto: Allan Klo.

Fredag den 3. sept. var det offisiell åpning av den nye tannhelseklinikken i Hammerfest. Overtannlege Peder Wang-Norderud og de 15 ansatte hadde laget i stand en stilfull åpning med avklipping av tanntråd, champagne (alkoholfri) og innbydende fruktfat i lekre lokaler.

Fylkespolitikerne (gamle og nye) som hadde «jobbet frem» klinikken innad i byråkratiet, eiendomssjef, prosjektleder, opplæringssjef, ordfører, de administrative ansatte (2) på fylket samt innbudte leverandører fikk en instruktiv omvisning og utprøving av det nyeste innen moderne tannhelseutstyr, og det var lett å la seg imponere!

Etter omvisningen ble ansatte og gjester hentet med buss til lunsjbuffèt, taler og gaveoverrekkelser på Rica Hotell og deretter kjørt videre til omvisning på Statoils anlegg på Melkøya (Snøhvit).

Den gamle klinikken i Hammerfest hadde oppfylt sin misjon gjennom 30 år, og ulike problemer med inneklima, trange lokaler etc. de siste ti årene har satt de ansatte på mange prøver og store utfordringer i sitt daglige virke.

De ansatte, inkludert Peder, har vært tålmodige sjeler som har holdt ut. De ble også behørig rost både av fylkesrådmannen og byens ordfører, såvel for fremvist tålmodighet, som for sin stå-på-vilje og urokkelige tro på å få etablert en ny og moderne klinikk med ti stoler inkludert kirurgi. Flyttingen gikk uten driftsstans, og de ansatte gjorde en utrolig dugnadsinnsats for å opprettholde servicenivået parallelt med flytting og egenopplæring i moderne teknologi. Dette står det all respekt av.

Vi innen den offentlige tannhelsetjenesten i Finnmark er ikke lite stolte av denne nye klinikken. Den har kostet 19,5 millioner kroner, hvorav 15 millioner er brukt i bygninger og 4,5 millioner er brukt på utstyr. Dette vil bety mye for tannhelsetjenesten i fylket, ikke minst når det gjelder rekruttering.

Undertegnede er allerede blitt møtt med en ørliten misunnelse i fylkestannlegekretser med bemerkninger som «Vi skjønner ikke at Finnmark fylkeskommune har råd til å bygge noe så dyrt og fint», og «Det er liksom i Hammerfest det skjer? Det er jo der vi skulle ha vært!».

Jeg må da parere med at vi ikke kan bygge en ny klinikk med gårsdagens teknologi. Og skal det liksom være et problem når Finnmark ikke viser seg å ligge på bunnen av alle statistikker? Som om det er noe galt i folk sørfra sitt verdensbilde når vi oppnår en god standard i vårt fylke! Noe vi for øvrig har hatt i mange år i tannhelsetjenesten i Finnmark. Vi har utdannet tannlegestudenter over en lav sko som tjenestegjør i andre fylker, og studentene ønsker å komme hit pga. det gode miljøet, flinke folk og moderne utstyr og klinikker.

Jeg har stor tro på at denne moderne tannhelseklinikken vil fungere godt. Flinke, oppegående medarbeidere, høg servicegrad, fine lokaliteter, det beste og nyeste innen utstyr, materialer og redskaper er tatt i bruk. De ansatte har stått på og jobbet og hatt klinikken åpen siden 16. august allerede, og tilbakemeldingen til oss «på fylket» er at det går veldig bra, bortsett fra noen uforutsette telefonproblemer i starten.

Dette må således anses som en nyvinning for tannhelsen, ikke bare i distriktet, men også i hele fylket. Vi ønsker den nye tannklinikken lykke til i sitt arbeid for folkehelsen i Finnmark.

Torill H.Lauritsen 

tannhelsesjef

Finnmark Fylkeskommune