Dobbelt opp i Toscana

Fra og med 2005 ønsker NTF å tilby kurs i utlandet én gang i året. Både det faglige innholdet og kulturopplevelsene skal ha høy kvalitet. Dette blir full pakke. Skattereglene legger heller ingen hindring i veien er for å arrangere kurs etter samme kriterier som i Norge, så lenge det gis undervisning seks timer per dag.

Foto: N. W. Gerner.

Dette har vi snakket om i mange år, og nå synes vi tiden er inne, sier lederen for NTFs fagnevnd, Nina Wiencke Gerner. Tidligere har det ikke vært helt enkelt å tilby kurs i utlandet på grunn av reglene om beskatning, men nå er skattereglene endret slik at vi kan arrangere kurs i utlandet etter de samme kriterier som i Norge. At blant annet vinterseminarene er forsvunnet ut, er også noe av bakgrunnen for at vi fornyer oss. Jeg tror tannlegene er modne for et nytt konsept, og håper at dette vil bli tatt vel i mot. Hvis det viser seg å være vellykket, vil vi fortsette å tilby utenlandskurs én gang hvert år.

– Hva slags kurs tilbyr dere de reiselystne i første omgang?

– Vi trår til med et kurs i endodonti og protetikk, og har vært litt råflotte denne gangen, idet vi har med ikke bare én, men to svært gode kursgivere. Endodontisten Gilberto Debelian, som også etter hvert begynner å bli mye brukt som kursgiver internasjonalt, er godt kjent blant tannleger i Norge. I tillegg til ham har vi fått med oss protetikeren og overtannlegen Tomas Josefson fra den offentlige klinikken i Luleå.

Debelian vil gi et arbeidskurs i endodonti, og blant annet snakke om biologi og moderne tilnærminger til endodontien. Han vil også ta for seg nytt utstyr og nye rotfyllingsmaterialer. Dette er han en kapasitet på, noe etterspørselen etter hans kurs også utenfor Norges grenser viser.

Tomas Josefson bidrar med nyere prepareringsteknikker og behandlingsmetoder innen protetikk og vil også gi en forelesning om planlegging og gjennomføring av større rehabiliteringsarbeider innen protetikk.

Det vil også handle om restaurering av den rotbehandlede tann. De to kursgiverne vil langt på vei samarbeide om dette kurset, slik endodontister og protetikere gjør i hverdagen. Dessuten blir det kasusdiskusjoner og gruppearbeid i ulike sammenhenger, noe som viser seg å bli ekstra fruktbart når man er på reise sammen og deler mange ulike opplevelser.

– Kan du fortelle hvilke opplevelser dere tenker å tilby ved siden av det faglige?

– Vi skal til Toscana i månedsskfitet mai-juni, og bo i San Quirico D’Orcia, en vakker småby sør for Siena. Det håper vi blir en opplevelse i seg selv. Vi samarbeider ellers med en svensk guide, Li Axare, som blant annet er autorisert Firenze-guide. Det er en tittel som henger høyt. Hun vil ta oss med til morgenbading i varme kilder, til vinsmaking i Montalcino og til mange av områdets perler, blant annet Pienza og Siena. Det blir mye å oppleve, og dagene blir pakket med program fra morgen til kveld hver dag.

– Ja, det blir ikke mye ferie her. Men det kan man kanskje ta i forkant eller etterkant?

– Vi har tenkt at vi skal få inn mest mulig fra tirsdag ettermiddag til søndag, slik at ingen skal behøve å være borte mer enn fire arbeidsdager. Men selvsagt er det fullt mulig å strekke reisen for den som vil. Vi har reservert et antall billetter for flyreise opp og ned, men alle deltakerne står fritt til å organisere dette selv. Da kan man legge inn feriedager enten før eller etter. Og ta gjerne med ledsager. Vi vil også tilby program for dem parallelt med fagprogrammet vårt. Det er det igjen Li Axare som står for, i form av forelesninger i kunsthistorie. Dessuten arbeider vi med å få i stand et matlagingskurs for ledsagerne.

– Hvor mange plasser er det på kurset?

– Vi tenker oss rundt 25 deltakere. I tillegg har vi holdt av en del ekstra flyseter til ledsagere.

– Og prisen, hva kan du si om den?

– Siden hotell og bespisning er priset langt lavere enn i Norge, kommer vi ikke mye dyrere ut enn om kurset skulle vært arrangert hjemme, sier Nina Wiencke Gerner, og håper hun har truffet blink og at mange melder seg.

Ellen BeateDyvi