Nytt og nyttig på kursfronten

Erfaring fra arbeidslivet har lært oss at de fleste har en inngrodd motstand mot forandring, særlig dersom forandringene ikke vil tjene dem selv. Men samfunnet endrer seg stadig, og vi må følge med i utviklingen, enten vi liker det eller ei. Det stilles andre krav til å drive en privatpraksis eller lede en offentlig klinikk i dag enn det gjorde for få år siden, og det er ingen selvfølge å få til lønnsom drift. Nye lover og nytt regelverk medfører dessuten at vi må sette oss inn i saker som ikke har vært del av vårt odontologiske fagfelt tidligere.

På fjorårets representantskapsmøte ble det uttrykt ønske om at fagnevnden i NTF skulle lage praksisadministrasjonskurs for tannleger, og vi har nå begynt utvikling av en ny praksisadministrasjonsserie. Det første kurset har vi kalt «tannlege og bedriftsleder». Her kan du blant annet lære hvordan dine medarbeidere kan få et eierforhold til bedriften, og hvordan kvaliteten og produktiviteten kan økes ved hjelp av god og kanskje endret ledelse. Planen er å utvikle ulike moduler som gir kunnskap og kompetanse innen bedrifts- og personalledelse. Modulene kan senere benyttes av lokalforeningene.

Ved kursutvikling henter vi mye inspirasjon fra våre naboland, men vi får også ideer fra kursdeltagelse i andre land. Kliniske kurs er alltid populære, men vi har også et klart ansvar for å utvikle smalere kurs. Vi føler dessuten ansvar for å tilby gode og utfordrende kunnskapskurs til vårt hjelpepersonell, som er en viktig ressurs i kommunikasjonen med pasientene. Studer kurskatalogen nøye og velg et kurs som passer for deg og dine medarbeidere. Det burde være noe for enhver smak i årets utgave.

Fagnevnden kan nå, som følge av endrede skatteregler, tilby et nytt konsept som vi håper NTFs medlemmer vil benytte seg av og sette pris på. Vi vet at tannleger planlegger sin timebok på lang sikt, derfor er vårens nye kurstilbud i Toscana med i denne katalogen. Dette er et praktisk klinisk kurs i hyggelige og inspirerende omgivelser. Vi har lagt inn mange kulturopplevelser i tillegg til kurset; vårt mål er at du både skal lære og oppleve. Vi har begrenset med plasser, så vær rask med påmelding. Ta gjerne kontakt om du ønsker flere opplysninger.

Det er med glede og stolthet vi kan melde at alle de fem modulene i vår systematiske etterutdanning, TSE, nå er ferdig utviklet. Det er en milepæl og har vært et 10-årsprosjekt for NTF fra representantskapsvedtaket i 1994 og frem til ferdig utvikling av alle moduler i 2004. I forslaget til retningslinjer for etterutdanning, som vil bli fremlagt på årets representantskapsmøte, er TSE meget sentral. Målet har vært å gjøre TSE tilgjengelig for alle NTFs medlemmer, og vårt håp er at alle, privatpraktiserende så vel som offentlig ansatte, benytter seg av tilbudet og kjenner sitt ansvar for systematisk og livslang etterutdanning. Vi håper også at fylkestannlegene legger TSE inn i sine planer for etterutdanning av sine ansatte.

Vel møtt til en aktiv og hyggelig kurssesong.

Nina WienckeGerner 

leder NTFs fagnevnd