Nytt for kjeveortopeder

Helsedepartementet har fastsatt nye stykkpristakster for kjeveortopedisk behandling. Samtidig gis tannpleiere mulighet til å henvise barn og unge direkte til kjeveortoped for vurdering av behandling. De nye reglene gjelder fra 1. juni 2004, heter det i en pressemelding fra Helsedepartementet, som sier videre: Om lag hvert tredje barn i Norge får tannregulering. I store deler av landet blir de årlige tannhelsekontrollene av barn og unge utført av tannpleiere. Hvis de foresatte eller tannpleier ser behov for at barnets tannsett bør vurderes av kjeveortoped med sikte på tannregulering, kan tannpleier henvise uten at barnet i tillegg må bli vurdert av tannlege før henvisning til kjeveortoped.

De nye takstene vil føre til bedre oversikt og forutsigbarhet når det gjelder betaling for tannregulering. 1. juli 2003 ble det innført ordning med direkte oppgjør med trygden for tannleger. Takstsystemet gjør det mye lettere for kjeveortopedene og trygden å praktisere direkteoppgjørsordningen. Direkteoppgjør innebærer at pasienten slipper å legge ut for den delen av behandlingen som trygden dekker.

Det nye takstsystemet innebærer ikke endringer i pasientens rettigheter når det gjelder refusjon fra trygden. De nye stykkpristakstene er basert på at pasienten skal komme like godt ut som før når det gjelder egenandeler og trygderefusjonen.

Takstene finnes på www.odin.dep.no/hd/norsk/publ/rundskriv