Foredrag lørdag 16. oktober

Aktualitetsforedrag

Sekvensleder: Inger-Johanne Nyland

Sjögrens syndrom – fokus på sykdomsutviklingen til en aktuell autoimmun sykdom

Sjögrens syndrom er en kronisk revmatisk sykdom som hovedsakelig rammer spytt- og tårekjertler. Velkjente kliniske symptom som tørrhet i munn og øyne fører ofte fram til diagnosen. Histologisk kjennetegnes sykdommen av fokale infiltrat av betennelsesceller i spyttkjertlene. Den reduserte spyttsekresjonen relateres tradisjonelt til disse infiltratene. Målet er å få økt kunnskap om molekyler som leder til ansamling og akkumulasjon av kroniske betennelsesceller og å forstå hvilken rolle de infiltrerende cellene egentlig har i den destruktive prosessen.

Malin V. Jonsson

Universitetsstipendiat, Bergen

Lørdag kl. 0930 – 0945

Artificial human oral mucosa – new tools in dental research

An in vitro model of artificial human oral mucosa that closely mimics the native human buccal mucosa has been established in our laboratory. Such «artificial» tissues represent nowadays potential alternatives to the use of animals in basic research and toxicology, and offer new perspectives in reconstructive surgery and gene therapy. The presentation will highlight the basic concepts for constructing such a model, as well as its uses in investigating epithelial-connective tissue interactions, testing the effect of potential carcinogens or potential toxic substances used in dentistry, and in studying the mechanisms of cancer invasion.

Daniela-Elena Costea

Universitetsstipendiat, Bergen

Lørdag kl. 0950 – 1005

Hvit uskyld eller?

Felles for alle resinbaserte fyllingsmaterialer; kompositter, kompomerer og resinmodifiserte glassionomermaterialer, er at herdingen er ufullstendig. En mengde stoffer forblir ubundet i det herdete materialet. Gjennom diffusjon, erosjon og degradering kan disse stoffene frigjøres i munnen. Hvilke stoffer frigjøres i hvilke mengder og hva med biokompatibilitet?

Foredraget vil belyse funn fra analyser av utlekkstoffer fra sju ulike fyllingsmaterialer utført ved Oral farmakologi, UiB.

Vibeke Barman Michelsen

Stipendiat, Bergen

Lørdag kl. 1010 – 1025

Tannimplantater og kvalitet

Forelesningen vil oppsummere hvilken klinisk dokumentasjon som ligger til grunn for å skille mellom gode og dårlige implantatprodukter

Asbjørn Jokstad

Professor, Oslo

Lørdag kl. 1030 – 1045

Er NTI-skinnen et fullgodt alternativ til stabiliseringsskinnen ?

Bakgrunn for behandling med bittskinner på TMD-pasienter. Om NTI-skinnen: historikk, virkningsmekanisme, indikasjonsområde, usikkerhetsmomenter. Har vi nok kunnskap til å gi «grønt lys»? Presentasjon/resultater fra randomisert klinisk studie på 40 TMD-pasienter.

Arild Mo

Tannlege, Oslo

Lørdag kl. 1050 – 1105

The effect of low level laser on implant-tissue interaction

Det vil bli presentert resultater fra en studie på kaniner som kunne påvise at behandling med soft laser kan ha en positiv effekt på attachment rundt titanium implantat.

Maawan Khadra

Stipendiat, videreutdanning, Oslo

Lørdag kl. 1110 – 1125

Målgruppe for hele sekvensen

Tannleger

Tid for hele sekvensen

Lørdag kl. 0930 – 1125

Tannbleking

Sekvensleder: Anne Merete Aass

Bleking – klinikk og forskning

Flere og flere pasienter ønsker seg hvitere tenner, og markedsføring av tannbleking øker både fra tannhelseklinikker og andre aktører. Nye produkter og metoder introduseres for oss tannleger. I mange tilfeller kan det virke som om markedskreftene har tatt styringen over den forskningsbaserte viten. Forelesningen er basert på klinisk erfaring og de nyeste forskningsresultatene setter fokus på praktiske, etiske og legale aspekter ved tannbleking som:

  • når skal vi bleke eller la være?

  • hvilke produkter kan vi bruke?

  • hvilke metoder er best?

  • er behandlingen ufarlig?

Jon E. Dahl

Seniorforsker, NIOM

Nina Rygh Thoresen

Universitetslektor, Oslo

Produktinformation om Vivastylefamiljen

Robert Forsberg

Produktsjef, Ivoclar Vivadent AB

Information om blegning med lys

Lysblegning kontra skinneblegning. BriteSmile to og blegning med penn

Carsten Urbild

Tannlege, BriteSmile

Målgruppe

Tannleger, tannpleiere

Lørdag kl. 0930 – 1200

Spis deg friskere

Sekvensleder: Nina Wiencke Gerner

Selvmord med kniv og gaffel? – Evolusjon, mat, hormoner og helse

Fedon Lindberg leder Dr. Lindbergs Klinikk som tilbyr tverrfaglig og helhetlig forebygging og behandling av livsstilsykdommer som diabetes, overvekt og hjertesykdom med mer. I foredraget forklarer Lindberg hvordan mennesket har utviklet seg genetisk gjennom millioner år og tilpasset seg visse matvarer. Dagens kosthold er i strid med våre genetiske forutsetninger, bl.a. er det enorme forbruket av sukker og raffinert stivelse et kjempeproblem for folkehelsen. I foredraget vil Lindberg forklare hvordan maten vi spiser påvirker våre hormoner og derigjennom vår helse og hvordan vi kan velge velsmakende og sunn mat som kan bidra til å forebygge sykdom og sikre oss bedre helse.

Fedon A. Lindberg

Spesialist i indremedisin, Oslo

Innen ernæring har vi mange utfordringer

Kan vi for eksempel:

  • Øke inntaket av grønnsaker og frukt?

  • Redusere inntaket av mettet fett?

  • Redusere inntaket av sukker blant barn og unge?

  • Utjevne sosiale forskjeller i kostholdet?

Arnhild Haga Rimestad

Avdelingsdirektør, Sosial- og helsedepartementet, Oslo

Sukker – gift eller ernæring? Myter og fakta om sukker

I ernæringsmessig sammenheng er sukker en fellesbetegnelse for en rekke ulike energigivende karbohydrater som finnes i naturen. Prosessert og raffinert er sukker også et næringsmiddel som tilfører energi, men ingen vitaminer og mineraler. Av denne grunn har offentlige ernæringsmyndigheter satt en øvre grense for anbefalt inntak i kosten. Ut over dette hersker det også mange oppfatninger om sukker og sukkerets rolle for vår helse. I foredraget vil en sette søkelyset på de ulike myter og fakta som hersker om sukker som næringsstoff og som næringsmiddel.

Maria Thommessen

Ernæringsfysiolog, dr. philos, Oslo

Målgruppe

Hele tannhelseteamet

Lørdag kl. 0930 – 1200

Alt jeg trenger å vite om keramer, men ikke tør spørre om

Sekvensleder: Gunhild V. Strand

Keramer i klinikken

Det foregår en nærmest eksplosiv utvikling av keramiske materialer for dentalt bruk og det kan ofte være vanskelig å holde oversikt over hvilke type keram som egner seg best for den enkelte kliniske situasjon. Både tannteknikere og tannleger føler seg ofte forvirret når for eksempel begreper som Empress, Procera, In-Ceram, Alumina og Zirkonia bringes på banen. Foredraget vil gi en oversikt over hvilke keram som kan benyttes til fasader og skallkroner, hvilke som kan benyttes til kroner eller innlegg og hvilke som kan benyttes til broer.

Margareta Molin

Professor i protetikk, Umeå universitet

Keramenes materialegenskaper

Dentale keramer er et komplekst felt innen odontologien – og det er i stadig utvikling. I forelesningen vil materialenes indre struktur og egenskaper bli presentert sammen med en oversikt over anvendelsesområdene for de forskjellige keramene innen odontologisk virksomhet.

Helene Meyer Tvinnereim

Førsteamanuensis, Bergen

Hvilke keramer brukes til hva?

Bruken av keramer innen dentalbransjen har hatt en eksplosiv utvikling de siste år. Foruten bruk av keramer i konvensjonell protetikkbehandling, er keram i forskjellige former også på full fart inn i implantologi. Forskjellige typer keram, fremstilt ved ulike metoder, gjør at vi etter hvert får problemer med å orientere oss innen de forskjellige typer systemer, behandlingsmetoder og sementeringsteknikker.

Foredraget vil prøve å gi en innsikt i alt du trenger å vite om keram, men ikke tør spørre om.

Mogens Gad

Målgruppe

Tannleger, tannteknikere

Lørdag kl. 0930 – 1200

Flerkulturell kommunikasjon

Sekvensleder: Nina Wiencke Gerner

Sekvensen innledes med et skuespill og avsluttes med en paneldiskusjon etter at deltakerne i panelet har hatt hver sitt korte innlegg.

En gammel mann som danser

Forestillingen «En gammel mann som danser» er en spesiell forestilling på mange måter, både pga. sin tilblivelse, men også pga. den spesielle formen denne tre kvarter lange monologen har fått.

Forestillingen kom til på den måten at skuespilleren Per Christian Ellefsen kontaktet teatersjefen på Nationaltheatret og ba om muligheten til selv å skape grunnen for en teaterforestilling, som skulle fortelle noe om oss selv her i vesten sett gjennom øynene til en masai. (Masaiene er et nomadefolk som holder til i Kenya og Tanzania).

Etter et par års arbeid, diskusjoner og møte med masaier, ble monologen skrevet av forfatteren Henning Mankell og musikk ble komponert av Per Christian Revholt, som selv fremfører musikken han har laget som en dialog og kontrapunkt. Valget av flygel er ikke tilfeldig. Dette instrumentet, på mange måter et typisk europeisk høykulturelt instrument, samtidig som det i sin form ser ut som et Afrika-kart.

Selve historien som fortelles i stykket, er historien om et veldig spesielt møte mellom en norsk intetanende turist og en masai som turisten treffer ute på savannen i Afrika.

Masaien bare står der, med en rød gammel og sliten dameveske ved siden av seg, men etter litt tid og mye motstand får turisten masaien til fortelle sin helt spesielle historie om hva som får ham til en kveld i året å oppsøke denne spesielle plassen, et rituale han har utført i 33 år.

Stykket er ekstremt enkelt i sin form, man benytter seg ikke av rekvisitter, spesielle kostymer eller noen form for ytre virkemidler. Derimot baserer denne teatermonologen seg på nærhet og ro omkring historien, og skuespilleren inviterer publikum inn i en tilværelse og tankegang som gjennom Mankells poetiske tekst setter en i stand til kanskje til å kunne forstå og oppleve noe av det som er å være menneske, og å se seg selv gjennom andre.

Per Christian Ellefsen

Skuespiller, Oslo

Per Christian Revholt

Musiker, Oslo

Tannhelseatferd i et kulturelt perspektiv

Informasjon er ikke kommunikasjon, informasjon er potensiell kommunikasjon

Den norske befolkning er nå blitt flerkulturell og spesielt unge første- og annengenerasjons innvandrere er risikogrupper med hensyn til tannhelse. Menneskers oppfatning av helse og tannhelse må sees i en sosiokulturell sammenheng. Hvordan tannhelseopplysning og forebyggende tiltak kommuniseres i et kulturelt perspektiv vil bli diskutert.

Moderator: Harry-Sam Selikowitz

Tannlege, forsker, Oslo

Flerkulturelt møte i tannlegestolen

Hva er utfordringene i møtet mellom behandler og pasient av ikke-norsk etnisitet?

  • Kommunikasjon med pasient i ulik alder

  • Pasientens kommunikasjon med meg som behandler

  • Bruk av tolk?

Torunn Lindland Gaarden

Overtannlege, Bergen

Møte mellom to kulturer

Hva er de store utfordringene i vår flerkulturelle helsetjeneste?

Eva Khan

Spesialrådgiver i Norges Røde Kors, Oslo

Målgruppe

Hele tannhelseteamet

Lørdag kl. 1330 – 1530

Ufullstendige dentinfrakturer. Hva skjer når dentinfrakturen er fullstendig?

Sekvensleder: Aril Jul Nilsen

Ikke-symptomgivende-/symptomgivende infraksjoner

Langt de fleste infrakterte tenner er symptomfrie, men det er viktig å diagnostisere og merke av disse i journalen ved skifting av eksempelvis amalgamfyllinger. Dette fordi det får umiddelbare terapimessige konsekvenser, men også med tanke på mulig smerteproblematikk i fremtiden. Diagnostikk og terapi av ikke-symptomgivende symptomgivende infraksjoner vil bli diskutert. Diffuse orofaciale smerter kan også ha sitt utgangspunkt i en eller flere infrakterte tenner, og dette vil bli belyst med kasus.

Atle Brynjulfsen

Tannlege, Bergen

Restaurering av tenner med fullstendig dentinfraktur

Tenner med fullstendig dentinfraktur har tradisjonelt vært restaurert med kroner og stiftkroner dersom tannen har vært rotfylt. Moderne keramer og sementeringsteknikker har gitt oss nye muligheter til oppbygning av frakturerte tenner. Dette vil bli belyst med kasus.

Helge Hekland

Tannlege, Bergen

Målgruppe

Tannleger, tannpleiere

Lørdag kl. 1330 – 1530

Varför binder icke bondingen

Sekvensleder: Gunhild V. Strand

Bonding har blivit en viktig del av vår kliniska vardag. Många faktorer påverkar hur vi lyckas med bindningen till tandsubstans, exempelvis patienten och materialen – men inte minst operatören! Kunskap och förståelse av hur de olika materialen fungerar är viktigt för att kunna utnyttja alla deras fördelar. En korrekt hantering är en förutsättning för ett gott resultat.

Under denna föreläsning kommer olika kvalitetsaspekter på bonding att presenteras och samspelet mellan operatör och material att diskuteras.

Thomas Jacobsen

Tannlege, Lidkøping

Målgruppe

Tannleger

Lørdag kl. 1330 – 1600

Kjeveortopedi for voksne

Sekvensleder: Liv Lyssandtræ

Kjeveortopedi for godt voksne50 +

Når er det aktuelt å gi voksne pasienter over 50 år kjeveortopedisk behandling?

Forelesningen vil ta for seg senere års erfaringer etter kjeveortopedisk behandling med fastsittende apparatur på voksne pasienter i aldersgruppen 50 – 60 år og eldre. Diagnose/behov for slik behandling vil bli diskutert. Indikasjonene omfatter «vanlig» behandling av trangstillinger i over- og underkjevens front, malokklusjoner, periopasienter med generell spredning/tannvandring, og traumer. I tillegg dekkes preprotetisk kjeveortopedisk behandling ved konvensjonell broterapi og ved minimalt invasiv laminatteknikk, samt kjeveortopedisk regenerasjon av alveolarben og bløtvev for å bedre forholdene ved innsetting av enkelttannsimplantater. Kompromissløsninger, uventede problemer og retensjon av behandlingsresultatene vil også bli diskutert. Erfaringene viser meget positive reaksjoner både fra pasientenes og tannlegens side.

Bjørn Zachrisson

Professor, Oslo

Målgruppe

Hele tannhelseteamet

Lørdag kl. 1330 – 1430

Seniorkurs 2004: Pensjoner og pensjonering

Sekvensleder: Sissel Bjørntvedt

Hvordan virker folketrygden for privatpraktiserende tannleger? Hva med offentlig tjenestepensjon og samordning, egenbetalte pensjoner, fripoliser, skatt på pensjon m.v. Andre aktuelle problemstillinger som belyses er bl.a. formuen som pensjon, hva med ektefellen som ikke har store pensjonsrettigheter, eksport av pensjon. m.v. Det anbefales å ta med en serviceberegning for alderspensjon fra ditt lokale trygdekontor. Ta også gjerne med oversikt fra KLP over medlemstid, og siste skriv fra forsikringsselskap om du har privat pensjonsordning. Ledsagere er også velkommne.

Harald Engelstad

Sosiolog, pensjonistrådgiver, Oslo

Målgruppe

Tannleger

Lørdag kl. 0930 – 1500

Samarbeid med Norges Tannteknikerforbund

Avtrykk – materialer, teknikker og problemer

Foredraget er aktuelt for både tannleger, tannteknikere og tannhelsesekretærer og tar for seg materialer til bruk ved presisjonsavtrykk, samt gir en oversikt over disse. Kurset er av ikke-kommersiell karakter og omhandler avtrykksmaterialer generelt:

  • Gjennomgang av ulike materialtyper mht. spesielle egenskaper

  • Avtrykksteknikker

  • Egnede/uegnede avtrykksskjeer

  • Fokus på mulige feilkilder

  • Hvordan unngå feil

  • Gode råd og praktiske tips

  • Problemer og løsninger

Det vil bli delt ut «hand-outs» til kursdeltakerne inneholdende alle bildene fra forelesningen.

Tom Lassem

Scientific Affairs Manager, 3M Espe

Målgruppe

Tannleger, tannteknikere, tannhelsesekretærer

Lørdag kl. 1330 – 1530