Landsmøtet 2004 – klinikk, etikk og livsstil

Hender det at arbeidsdagen blir ensformig og rutinemessig? Arbeidsglede og motivasjon kan læres sier bedriftsrådgiver Ragnhild Grødal; foredragsholder på årets landsmøte. Det er viktig å finne noe vi brenner for, noe som gir mening for oss, vi må føle at vi mestrer det vi jobber med.

«Gleden er som en muskel. Den må trenes for å komme til sin rett,» uttalte Grødal i et intervju med Aftenposten for en tid tilbake. Å lære noe nytt er morsomt og det kan gi glede. Det å få bekreftet at nettopp den måten jeg gjør en behandling på anses som riktig, kan også gi den gode følelsen vi er på jakt etter.

I planleggingen av landsmøtet har vi lagt mye omtanke og arbeid i å lage et bredt program hvor alle kan finne noe av interesse. Foredragene skal gi deg en kortfattet oppdatering og orientering, mens forkursene skal gå mer i dybden. Vi forsøker å dekke de fleste fagområder og gi tilbud som er nyttige i din kliniske hverdag. Nyheter og innblikk i hva som foregår av forskning på universitetene vil også bli presentert. Og etter møtet vil vi gjerne ha tilbakemeldinger som vi kan ta med i planleggingen av neste landsmøte.

Betyr den ytre fasade mer enn den indre skjønnhet? I paneldebatten på åpningsdagen for landsmøtet vil presidenten i NTF, Carl Christian Blich, lede en debatt hvor vi tar tak i etiske aspekter ved endring av utseende. Mange har diskutert TV-serien «Ekstrem forvandling», hvor personer gjennomgår plastiske operasjoner og omfattende estetisk tannbehandling. I denne debatten ønsker vi å fokusere på mulighetene og eventuelle problemer innen kosmetisk behandling. Vil for eksempel forandring av utseendet få psykologiske konsekvenser? Preoperativ kartlegging er viktig, og ikke minst oppfølgingen etterpå. Og skal vi «selge» slik behandling til våre pasienter? Hvordan harmonerer dette med vår yrkesetikk? I dag snakker man mye om å ha felles kjerneverdier som er identiske for alle ansatte i en bedrift, det gir grunnlag for suksess og troverdighet. Verdier, etikk og moral er sentrale begreper for tannlegestanden. Vi håper temaet for årets paneldebatt vil engasjere og føre til en konstruktiv diskusjon både mellom deltagerne og tilhørerne.

Tannhelsepersonell har en viktig rolle i helseopplysning. Høyt inntak av sukker er ikke bare skadelig for tennene; det har også store helsemessige konsekvenser. WHO har satt søkelyset på skadene som sukkerforbruket har ført til i både rike og fattige land. Det blir hevdet at hvis man tillater gjennomsnittsinntaket av sukker å øke over et visst nivå, vil man snart stå overfor så store helseproblemer på samfunnsnivå at grunnleggende helsetjenester vil lide. Forebyggende arbeid er viktig, og det er tannhelsepersonell flinke til. Derfor har Fagnevnden valgt å satse på et foredrag om hvorledes vi kan spise oss friskere.

Lørdag har vi et foredrag om flerkulturell kommunikasjon. Mange familier med annen etnisk bakgrunn har dårlig tannhelse. Migrasjon i seg selv kan være en helserisiko fordi selve prosessen gjør noe med en; man får endret sosialklasse og økonomi. Spise- og drikkevaner blir også gjerne forandret, ofte med stort inntak av søtt og søte drikker, og det er viktig å tilrettelegge informasjon og trekke inn ressurspersoner i et tverrfaglig samarbeid for disse gruppene. Som innledning til denne sesjonen har vi tatt inn i programmet et teaterstykke som gikk på Torshovteatret i fjor: «En gammel mann som danser.» med skuespilleren Per Christian Ellefsen. Skuespillet handler om å forstå vår egen kultur, sett med en annen kulturs øyne.

Dette landsmøtet blir nytt og spennende på mange måter. Det er første gang vi skal være på Norges Varemesse på Lillestrøm, et helt moderne og nytt messesenter. Køproblemer burde nå være en saga blott. Nordental får større plass enn tidligere og blir mer oversiktlig. Det blir en «vrimlehall» utenfor utstillingen hvor du kan møte kolleger og hygge deg med en matbit. Du behøver ikke forlate området for å spise lunsj, og det blir muligheter i flere prisklasser.

Varemessen ligger i meget kort avstand fra Oslo sentrum og fra Gardermoen – på under et kvarter når du sentrum eller flyplassen. Det er rikelig med parkeringsplasser og rimeligere å parkere enn i sentrum.

Kamerataften vil foregå på Radisson SAS Plaza Hotel i Oslo etter fjorårets mønster. Da var det mange som etterlyste kullbord, i år har Landsmøtekomiteen lagt opp til «kullsoner», hvor du kan møte studiekamerater. Oslo Tannlegeselskap vil også i år være festkomité for landsmøteballet som foregår på Grand Hotell. Nytt av året er for øvrig at vi har reservert et antall teaterbilletter for tilreisende. Det håper vi mange vil benytte seg av. En Oslotur bør gi rom for både fag og kultur.

Siden det ikke arrangeres augustkurs i år, håper vi at mange melder seg på forkursene onsdag 13. oktober på Radisson SAS Plaza Hotel i Oslo. Klinisk periodonti og klagesaksbehandling står på programmet i tillegg til et kurs for tannhelsesekretærene. Kursene er lagt opp slik at du kan få med deg begge om du vil være effektiv.

Vår ønske er at landsmøtet, som i år vektlegger etikk, verdier og livsstil, også vil belyse sentrale fagområder og presentere nyheter på en måte som både inspirerer og gir arbeidslyst og glede i hverdagen.

Velkommen til hyggelige landsmøtedager.

Nina WienckeGerner 

Leder av NTFs fagnevnd