§§§Spør advokaten

NTFs advokat får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende tar opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som enten kan sendes til redaksjonen eller direkte til Knut S. Kjølstad.

Spørsmål: Min ansatte tannhelsesekretær som har fylt 60 år ønsker selv å bestemme når den ekstra ferieuken skal tas ut. Jeg ønsker at dette skjer når vi ellers holder stengt; dvs i jule- og påskeukene. Kan arbeidsgiver bestemme dette?

Svar: Nei, i motsetning til den ordinære ferieavvikling er det arbeidstaker som selv bestemmer når den ekstra ferieuken skal tas ut, enten i form av en sammenhengende uke eller en eller flere dager om gangen.

Spørsmål: Jeg har akkurat sett gjennom gamle fordringer på utestående beløp og lurer nå på hvor lang foreldelsesfristen for krav i kjeveortopedisk virksomhet er?

Svar: Foreldelsesfristen for vanlige krav er tre år.

Spørsmål: Hvem er eier av pasientjournalen? Kan den utleveres til pasienten eller må jeg bare gi fra meg en kopi. Hvorledes stiller det seg med røntgenbilder?

Svar: Journalen er tannlegens eiendom. Pasienten har imidlertid rett til å bli kjent med innholdet med mindre særlige grunner er til hinder for dette. I slike tilfeller kan en representant for pasienten (les advokat eller annen fullmektig) forlange å bli gjort kjent med innholdet. Kravet oppfylles ved å utlevere en kopi av journalen.