Knut Laake

Professor Knut Laake døde brått og uventet den 6.mai 2003. Han skulle ha blitt 60 år i november. Knut Laake var bestyrer for universitetsenheten ved Geriatrisk avdeling, Ullevål universitetssykehus, og ble Norges første professor i geriatri i 1987.

Knut Laake skapte en sterk og forskningsbasert enhet på Ullevål Universitetssykehus, men skaffet seg også en sterk posisjon innen geriatrien nasjonalt og internasjonalt.

Allerede for mange år siden ble den første kontakten mellom Knut Laake og den gerodontologiske virksomheten ved Det odontologiske fakultet opprettet. Knut Laake hadde et vidt syn på medisinen og ville gjerne sette mennesket og den eldre i et større perspektiv. Som et ledd i dette mente han at også sykdommer i munnhulen påvirket negativt både helsen og livskvaliteten hos de eldre.

Knut Laake bidro også aktivt innen odontologisk utdanning. Han deltok i utformingen av kompendier og klinikk i medisinsk propedeutikk for tannlegestudenter, han holdt forelesninger innen gerodontologisk undervisning og han deltok i etterutdanning av tannleger i hele landet, ikke minst innenfor rammen av TSE.

Knut Laake var en flink pedagog. Til tross for at han behersket IT-teknologien bedre enn de fleste, fengslet han sitt auditorium ved hjelp av sin kunnskap, penn og overheadark.

Knut Laake var både en dyktig kliniker og en fremgangsrik forsker, en ener innen geriatrien, som satte etikk og forskningskvalitet i høysetet. Han var den ideelle professor som fikk teori og praksis til å henge sammen. Han rekrutterte og veiledet 13 stipendiater frem til doktorgradsprøven, og hadde åtte til under veiledning da han døde.

I løpet av de siste årene ble samarbeidet mellom geriatrisk og gerodontologisk forskning utvidet, og vi skulle påbegynne nye omfattende og spennende samarbeidsprosjekt da Knut Laake så alt for tidlig ble revet bort.

For oss som hadde æren av å jobbe nært med Knut Laake over flere år, er hans bortgang et stort tap, men aller størst er tapet for familien hans, som har mistet sin aller beste venn.

Birgitte MoesgaardHenriksen 

Ullevål Universitetssykehus, Oslo.

TonyAxéll 

Det odontologiske fakultet, Oslo.