Odontologi 2003

Palle Holmstrup, redaktør:

Nordisk odontologisk årbog

Helt siden 1976 har vi hvert år fått tilbud om denne publikasjonen fra Munksgaard, og i forordet står det at man også i år ønsker å tilby skandinaviske tannleger og deres medarbeidere oversiktlige artikler om aktuelle problemstillinger i det daglige arbeidet. Gjennomlesning av innholdsfortegnelsen viser flere interessante titler, og anmelderen skrider til verket i godt humør. Boka er dessuten i et hendig format og har en enkel og ryddig layout.

Første artikkel tar for seg sammenhengen mellom røyking og oral helse. Artikkelen er ryddig og relativt kortfattet, og gir en oversiktlig sammenfatning som viser klar vitenskapelig støtte for at røykere i større grad enn andre rammes av periodontal sykdom, og også at utfallet av behandlingen blir dårligere. Risikoen for cancer i munn og svelg økes, mens det foreløpig er begrenset vitenskapelig dokumentasjon på at røyking gir økt postoperativt besvær etter tannekstraksjoner. Og Bergstrøm og medforfattere etterlyser flere gode studier på området.

Peter Svensson har skrevet en artikkel om bittfunksjonsbehandling. Han presiserer at det er viktig å skille mellom pasienter med sambittsproblemer og pasienter med kjeveledds (TMD)-problemer og beskriver også en metode for klassifikasjon av disse plagene. Noen enkel oppskrift for oss allmenntannleger får vi imidlertid heller ikke denne gangen. Men dummere blir vi ikke!

Osteoporose i et oralt perspektiv ved Lindh og Lerner klarte ikke å fenge min interesse, da det ble lite klinisk relevant. Likeledes ble Ernbergs artikkel om kroniske ansiktssmerter også vel teoretisk, selv om serotoninets virkninger for øyeblikket er klarere for meg. Derimot synes jeg at Larheim og Bjørnland hadde to nyttige og interessante artikler om revmatiske sykdommer i kjeveleddene og behandlingsmuligheter for disse pasientene.

Differensialdiagnostiske overveielser i øre-, nese- og halsregionen ved Bundgaard og Brahe Pedersen var også interessant lesning, og man kan bare håpe at man ikke vil møte enkelte av de beskrevne komplikasjoner i sin egen hverdag.

Sukkeralkoholenes egentlige effekt i kariesprofylaksen vurderes i neste artikkel. En grei gjennomgang ved Nyvad, som konkluderer med at xylitol og sorbitol kan sidestilles, og at deres effekt er størst dersom de erstatter sukrose. Artikkelen viser imidlertid at det er tyggegummitygging i seg selv som er kariesforebyggende. Man kan ikke regne med at sukkeralkoholene har noen supplerende effekt når de inngår i produkter som tyggegummi og tannkrem.

En oversikt over de forskjellige herdelampene på markedet var interessant og oppklarende. Laserlampene levnes liten sjanse til å erobre markedet, men forfatterne Asmussen og Peutzfeldt viser at både PAC-lamper og LED-lampen etter hvert vil kunne gjøre halogenlampene rangen stridig.

Stig Karlsson går i sin artikkel gjennom spørsmål rundt keramiske broer. Foreløpig er det få publiserte studier om disse broene, og hittil er frakturhyppigheten for høy i forhold til konvensjonelle broer. Karlsson anbefaler at man begrenser seg til treleddsbroer. Prognosen er bedre jo lengre anteriort de lages, da frakturfaren der er minst.

Hvordan man skal unngå nerveskader ved fjernelse av 8’ere i underkjeven blir grundig gjennomgått av Hillerup. Ryddig og oversiktlig og med gode illustrasjoner!

Kvist tar for seg orto- eller retrograd revisjon av endodontisk behandling. En fin artikkel som konkluderer med at det ikke fins standardsvar her heller! Begge metoder kan gi gode resultater og mange ulike faktorer må vurderes. Jeg synes det er en naturlig overgang fra denne artikkelen til Vesterhus Strands interessante bidrag om tilpasset behandling. Hun påpeker at selv om evidensbasert behandling er et stort framskritt, må det ikke føre til at annen behandling betraktes som useriøs. Faktorer som pasientens helse, tannsettets prognose samt økonomiske forhold vil kunne medføre at man handler utradisjonelt i forhold til vedtatte normer. Hun omtaler praktisk- moralsk handlings-klokskap, og har alt i alt et viktig bidrag til denne publikasjonen, synes jeg. Det samme kan sies om den siste artikkelen der Pallesen og redaktør Holmstrup skriver omkring Estetisk tannpleie – en etisk utfordring? Også her får man tankevekkende stoff til bruk i hverdagen.

Odontologi 2002 gir få oppskrifter til bruk i klinikken, men til gjengjeld får man på flere områder oppdatert sine kunnskaper. Stoff til ettertanke finnes også. Anbefales!

MariStorrø 

København: Munksgaard; 2003. 207 sider, illustrert.