Trolig momsfritak for tannleger

I forbindelse med behandlingen av Fremskrittspartiets Dok. 8-forslag om å fjerne moms på utleie av tannlegepraksis, har Stortingets finanskomité fått positivt svar fra finansminister Per Kristian Foss. Han har satt i gang et arbeid for å gjøre unntak fra loven, og Finansdepartementet vil komme tilbake til dette i forbindelse med statsbudsjettet for 2004.

I et brev til Stortinget datert 28. april bekrefter finansminister Per Kristian Foss at han ønsker å følge opp forslagene i dokument 8: 95 (2002 – 2003) fra FrP om endringer i merverdilovgivningen. Stortingsrepresentantene John I. Alvheim, Harald T. Nesvik og Øystein Hedstrøm hadde foreslått å be regjeringen innen utgangen av 2003 om å legge frem forslag til endring av merverdiavgiftslovgivningen, slik at det ikke blir avgift på utleie av utstyr og tjenester som ytes mellom selvstendig næringsdrivende tannleger i samme praksis. Finansdepartementet vil i samarbeid med Skattedirektoratet se nærmere på hvordan et slikt unntak kan utformes, sier finansministeren, og lover i brevet å komme tilbake med et konkret forslag i budsjettet for 2004. I mellomtiden vil han etablere en begrenset unntaksordning.

Det ser nå altså ut til å være tverrpolitisk enighet på Stortinget om å gjøre en endring i merverdiavgiftsloven. May Britt Vihovde (V) som er saksordfører for denne saken i Finanskomiteen, er godt fornøyd med at det er blitt gjennomslag for endringer. – Dette er en sak vi i Venstre har vært opptatt av og jobbet for lenge, vi er derfor fornøyd med finansministerens beslutning, sier hun i en pressemelding.

Finanskomiteen skal avgi innstilling i saken 22. mai, og den skal opp til behandling i Stortinget 27. mai.

NTFs president er også fornøyd etter å ha lest finansministerens brev og føler seg nå relativt trygg på at det går den veien foreningen har arbeidet for. – Endelig avklaring får vi ikke før statsbudsjettet legges frem i høst, sier han. NTF vil søke å bidra til at de grenselinjer som trekkes opp for unntaket, er i samsvar med bransjens lange og gode praksis på området. Mye vil være sagt når Stortinget har behandlet saken i mai.

Som en oppfølging har NTF i brev til statssekretær Øystein Børmer i Finansdepartementet tilbudt seg å yte den bistand som departementet og Skattedirektoratet måtte ha behov for i den videre prosessen med å endre regelverket.

ReidunStenvik