Bjørn Bjercke

Oralkirurg og tannlege Bjørn Bjercke døde 15. januar i år, 83 år gammel, etter en tids sykdom. Han var født av lærerforeldre utenfor Halden og tok tannlegeeksamen i Oslo i 1943. Han interesserte seg tidlig for oral kirurgi og videreutdannet seg ved det nåværende odontologiske fakultet i Oslo, Ullevål Universitetssykehus og Queen Victoria Hospital i East Grinsted i England. Han ble i 1959 den første godkjente spesialist i oral kirurgi i Norge etter at spesialistutdannelsen ble formalisert. I 1963 var han med og stiftet det som siden ble Norsk Forening for Oral Kirurgi og Oral Medisin, der han også var formann fra 1967 til 1972. I 1966 var han med og etablerte Skandinavisk Forening for Oral og Maxillofacial Kirurger, der han også var styremedlem. Dette er en forening som har vært svært verdifull for det skandinaviske samarbeidet.

Sammen med sin gode venn og kollega professor Olav Slagsvold utviklet han på 60-tallet en sikker metode for autotransplantasjon av tenner, som ble dokumentert i en rekke vitenskapelige publikasjoner. Denne pionerinnsatsen er internasjonalt anerkjent, og vil om kort tid igjen komme frem i lyset i forbindelse med en ny doktorgrad ved Det odontologiske fakultet i Oslo.

Bjørn Bjerke hadde gjennom sin yrkeskarriere en rekke sentrale tillitsverv på grunn av sin store fagkunnskap og sine personlige egenskaper. Med sin grundighet og integritet var han en høyt respektert kollega, og ble tildelt Oslo Tannlegeselskaps hedersmerke i sølv. Han drev spesialistpraksis i oral kirurgi i Oslo fra 1959 til 1986.

Som person var Bjørn Bjercke usedvanlig elskverdig, med et åpent sinn og en genuin interesse for mennesker. Dette kan hans mange venner, kollegaer og pasienter vitne om. Som pensjonist var han en ivrig bridge- og golfspiller. Men nærmest hans hjerte sto likevel familien. Hans høyt elskede hustru Greta, som han møtte for 60 år siden, barna Britt og Sverre og deres familier. Våre tanker går i disse tunge dager til dem, mens vi lyser fred over hans minne.

ArildStenvik og 
AstriRagne