Småbarns tannhelse i Stortingets spørretime

I spørretimen 29. januar stilte Øystein Hedstrøm (FrP) spørsmål til helseminister Dagfinn Høybråten om hva han vil foreta seg i forhold til at tannhelsen blant småbarn er i ferd med å forverres, samtidig som det synes som om barn nedprioriteres fremfor voksne betalende pasienter i Den offentlige tannhelsetjenesten. Helseministeren svarte at årsaken til endringen i tannhelsesituasjonen hos småbarn ikke er klarlagt, og at det ikke nødvendigvis er en direkte sammenheng mellom fylkeskommunenes inntjeningskrav og forverringen av småbarns tannhelse. Han sa videre at årsakene til forverringen kan være knyttet til forhold utenfor tannhelsetjenesten, blant annet kostvaner, forbruk av sukkerholdig drikke, foreldrenes rutiner for hygiene og tannpuss med fluortannkrem mv.

– Det spesielle er at forverringen ikke registreres i våre naboland, sa Høybråten og fortalte at Helsedepartementet derfor har bedt Sosial- og helsedirektoratet om å videreføre et påbegynt fellesnordisk utredningsarbeid innenfor dette feltet. – Min største bekymring er knyttet til de deler av den offentlige tannhelsetjenesten hvor det er betydelig ledighet i tannlegestillingene. Jeg har derfor nedsatt en arbeidsgruppe som har fått i oppdrag å drøfte og foreslå ulike virkemidler for å oppnå en mer hensiktsmessig fordeling av tannpleiere og tannleger i så vel offentlig som privat sektor. En mer hensiktsmessig oppgavefordeling mellom tannleger og tannpleiere og et hensiktsmessig samarbeid mellom offentlig og privat sektor er også en del av denne arbeidsgruppens mandat. Forslag til virkemidler kan være av både rettslig og utenomrettslig karakter. Arbeidsgruppen har frist til 1. juni i år. Etter en høringsrunde vil jeg ta stilling til forslagene og til kommentarene fra høringsinstansene, og fremme de nødvendige forslag for Stortinget, avsluttet helseministeren sitt svar til representanten Hedstrøm.

På tilleggsspørsmål fra Hedstrøm bekreftet statsråden at han mener det skal satses forebyggende og at han vil se nærmere på hva som er gjort i Øksfjord i Nordland, som han syntes høres ut som et eksempel til etterfølgelse.