NTFs nettsted:

Lettere å holde seg oppdatert

NTFs nettsted som ble åpnet under landsmøtet i 2000, har allerede fått sin første ansiktsløfting og burde nå være et nyttig verktøy for alle medlemmer. Bakgrunnen for endringene var både skifte av leverandør, ønsker om et enklere publiseringsverktøy og behovet for flere funksjoner. Blant annet ekstranett for medlemmer og tillitsvalgte og mulighet for kurspåmelding og adresseendringer. Dessuten kan lokalforeninger og spesialforeninger knytte seg til NTFs nettsted på en enkel måte. Men nettstedet gir også en mulighet for å presentere foreningen utad mot publikum, politikere og medier.

Vi registrerer at nettstedet er i flittig bruk, men dette gjelder først og fremst startsiden med nyhetene. Det vil ofte være slik at man må gjøre seg kjent med et nettsted for å klare å finne det man er på søk etter. Vi håper at denne artikkelen kan være en hjelp for dem som ennå ikke har besøkt www.tannlegeforeningen.no, men også for våre flittigste gjester, som kanskje ennå ikke har oppdaget all informasjon som er å finne. Tidendes nettsted www.tannlegetidende.no inngår også i bruksanvisningen. Alle nummer av Tidende legges nå ut på nett i «fulltekst», og du kan enten gå rett inn eller gjennom NTFs nettsted. Dessuten vil det bli gitt en kort orientering om TSEs bruk av nettet.

Nyhetssiden

Etter omleggingen kommer du rett inn på nyhetssiden der du i toppteksten finner sekretariatets adresse, telefonnummer, telefaks og aktiv e-postadresse. Her legger vi ut egne nyheter når det er aktuelt.

I tillegg publiserer vi stort sett hver dag nyheter fra andre medier. NTF har avtale med et firma som foretar elektronisk overvåking av nyhetsbildet, slik at vi på en enkel måte kan legge en lenke til disse. Disse nyhetene finner du i spalten på høyre side av skjermbildet. Foreløpig legger ikke alle aviser ut alt på nettet, og det kan være saker fra radio og TV som ikke fanges opp.

Her legger vi også ut «snutter» med påminnelse om kurspåmelding og lignende. Eksempelvis informerte vi om Rikstrygdeverkets nye skjema, med lenke rett til skjemaet, med en gang vi fikk vite at det var lagt ut på www.trygdeetaten.no.

Hovedmeny

Hovedmenyen finner du på venstre side med de forskjellige kategoriene i alfabetisk rekkeføge. En ny funksjon er en såkalt «popup-meny». Når du for eksempel plasserer pekeren på Foreningen, kommer det opp en ny meny med alle de valgene du har (underkategorier). Ikke alle kategorier har slike underkategorier. Da må du bare klikke deg inn og se hva som finnes av artikler.

Utskriftsformat

Hvis du ønsker å skrive ut en artikkel fra nettstedet, må du gå nederst på siden og klikke på Skriv ut tekst i riktig format. Dette er en forbedring i forhold til tidligere da man måtte skrive ut tekst i liggende format.

Medlemssider

Øverst til høyre i bildet finner du knapper for blant annet Medlemssider, Medlemsregister og Søk. For å komme inn på medlemssidene som har adgangsbegrensning, trenger du medlemsnummeret som er ditt «brukernavn», og du må selv registrere et passord. Første gang du går inn, må du klikke på her og kommer da inn i et skjema du må fylle ut.

Inne på siden viser menyen til venstre hva man har av kategorier for medlemmer og for ulike tillitsvalgte. Hvis du fører pekeren over medlemmer, kommer popup-menyen som viser hva alle medlemmer har tilgang til, blant annet medlemstilbud og adgangsbegrensende artikler. Her ligger oppdaterte versjoner av mye av det som finnes i dagens håndbok.

Medlemsregister (Focus web)

Her må du også identifisere deg med ditt medlemsnummer og passordet du har valgt. Foreløpig er det bare adresseendringer du kan foreta her, men etter hvert skal du også kunne melde deg på kurs og landsmøter.

Focus web er imidlertid et svært nyttig verktøy for lokalforeningene som benytter den til fakturering av medlemskontingent, ajourhold av medlemsliste etc.

Søkfunksjonen

Her kan du velge å søke på «eksakt ord» eller «inneholder ord». Dersom du bare skal søke på ett ord, f.eks. tann, velger du «eksakt ord». Du får da opp alle artiklene som inneholder ordet tann (tann, tannlege, tannhelse osv). Dersom du skal søke på artikler som inneholder to ord (f.eks: tann, NTF) velger man «inneholder ord». Da får du tak i alle artikler som inneholder både ordene tann og NTF. Når søket er foretatt, får du opp en liste hvor søkeordene er funnet og går inn på ønsket artikkel ved å klikke på lenken.

Tidende

Tidende har eget nettsted med adresse www.tannlegetidende.no Du kan gå inn direkte eller klikke deg videre fra NTFs nettsted via en knapp øverst på høyre side av bildet.

Fra og med Tidende nr. 1, 2002 er bladet lagt ut i fulltekst, og det kan søkes på både nøkkelord, forfatternavn og artikkeltittel, i tillegg til fritekstsøk. Tidendes nettsted vil bli nærmere omtalt i et senere nummer av tidsskriftet.

Etterutdanning/TSE

I hovedmenyen finner du kategorien etterutdanning, og hvis du klikker deg inn der, kan du velge landsmøte, kurs eller TSE (Tannlegeforeningens systematiske etterutdanning). Landsmøtet og kursene er lenket opp mot de nummer av Tidende hvor de respektive arrangementene presenteres i sin helhet.

Her kan du få en kort informasjon om TSE. Det som ligger ute av undervisningsmateriell, er imidlertid forbeholdt deltakere i TSE-kurs. Disse får dessuten en egen «veiviser» for Classfronter, som er det nettlæringsprogrammet som benyttes i TSE.

Etterutdanningssiden skal videreutvikles fram mot sommeren 2003.

Lokalforeningenes nettsteder

Noen lokalforeninger har allerede etablert egne nettsteder, mens andre er interessert i å knytte seg opp mot NTF. Oslo Tannlegeselskap har nylig opprettet nytt nettsted i samarbeid med NTF, og så snart dette pilotprosjektet er vel i havn, kommer turen til de andre lokalforeningene som har sagt seg interessert. Også spesial- og spesialistforeninger har fått samme tilbud.

Ikke alle har Internett

Internett er et spesielt nyttig verktøy for å få ut ny informasjon til medlemmene omgående. Både personlige brev og Tidende er «langsommere» medier hvor det tar tid å formidle siste nytt. Foreløpig er det imidlertid ikke alle medlemmer som har tilgang til Internett, slik at det ikke vil være noe enten eller. Medlemsinformasjon vil komme både på papir og skjerm i overskuelig fremtid. Blant annet skal hovedstyret ta stilling til om NTFs håndbok skal utgis i ny papirutgave i løpet av 2003.

ReidunStenvik