Når du blir gammel og ingen vil ha deg…

Den norske lægeforening

En statusrapport om situasjonen i helsetjenesten

ette 64 siders heftet tar utgangspunkt i et 15 punkts program for bedre helsetjenester til eldre. Heftet tar sikte på å informere og beskrive dagens situasjon. Det fremmer også flere forslag om hvordan eldre kan bedre hverdagen når aldringsprosessen og sykdom rammer. Heftet er inndelt i syv kapitler hvor første kapittel beskriver dagens situasjon og morgendagens behov. Kapitlene 2 – 5 formidler kunnskap om eldre og deres helse og sykdomssituasjon i forhold til behov for hjelp. En behandler «friske» og de sykeste og svakeste hver for seg, både i forhold til det å bo hjemme og på institusjon. De to siste kapitlene handler om å sikre en verdig avslutning av livet og hvordan man skal rekruttere og utdanne personell til å løse alle disse oppgavene. Tilslutt nevnes litt om forskningen i eldregruppen.

Boken er oversiktlig, lett å lese og tar for seg mange av de problemene som kommer når en blir gammel. Boken synes ikke å ha tannleger som målgruppe, men det betyr ikke at den er uten interesse for tannleger, enten man nærmer seg pensjonsalderen selv eller har eldre pasienter. Etter hvert kapittel henvises til adekvate referanser.

For den som leter etter munnhulens plass i helseproblematikken er det ingenting å hente. Man skulle tro at legene totalt overser munnhelseproblemer hos eldre. De er selvfølgelig ikke blant de viktigste, men akkurat i et hefte som dette ville det være ønskelig å plassere tann- og munnhelsen i et totalt perspektiv.

EirikAmbjørnsen 

Oslo: Den norske lægeforening, 2002. 64 sider.