§§§Spør advokaten

NTFs advokat får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende vil ta opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som enten kan sendes til redaksjonen eller direkte til Knut S. Kjølstad.

Spørsmål: Jeg har henvist en pasient til en spesialist i endodonti for å trekke en tann. Jeg får senere opplyst av pasienten at vedkommende også har satt inn en ny bro. Er spesialistens opptreden i overensstemmelse med våre kollegiale bestemmelser?

Svar: § 20 i Etiske regler for tannleger lyder slik: «Når en pasient er henvist til godkjent spesialist, eller annen spesielt kompetent tannlege, skal henvisende tannlege orienteres om diagnose og utført behandling». Denne bestemmelse hadde tidligere en tilføyelse om at «tannlegen skulle kun ta hånd om den behandling vedkommendes spesiale omfatter. For annen tannbehandling som spesialisten anser nødvendig, sendes pasienten tilbake til henvisende tannlege…»

Årsaken til at paragrafen ble endret var en inngripen fra Konkurransetilsynet. De mente at bestemmelsen vanskeliggjorde den frie konkurranse mellom tannleger og påla derfor NTF å endre regelen. Slik den nå lyder (med tilsynets godkjennelse) oppfordrer den indirekte den spesielt kompetente tannlege til å sende pasienten tilbake. Dette regnes blant de fleste kolleger som odontologisk folkeskikk, men man kan neppe si at tannlegen har overtrådt bestemmelsen i dette tilfellet, forutsatt at henvisende tannlege er blitt orientert om diagnose og utført behandling.

Spørsmål: En offentlig ansatt tannlege sier opp sin stilling 30. juni. Hun har i samsvar med Hovedtariffavtalens fellesbestemmelser tre måneders oppsigelsesfrist. Hun ønsker å begynne i ny jobb 1. oktober. Arbeidsgiver hevder imidlertid at sommerferien på fire uker ikke kan tas innenfor tremånedersfristen.

Svar: I ferielovens § 8 (se håndbokens side 452) fremgår det at arbeidstaker kan kreve at ferien avvikles som tidligere fastlagt også etter arbeidstakers egen oppsigelse. I dette tilfellet var ferien fastsatt på et tidligere tidspunkt og da ble ferien en del av oppsigelsestiden.

Knut S.Kjølstad