Litt tannløs folkehelsemelding

Den 10. januar la regjeringen, ved helseminister Dagfinn Høybråten, frem Stortingsmelding nr. 16 (2002 – 2003) Resept for et sunnere Norge, Folkehelsepolitikken. I meldingen omtales forebygging som «Den store helsepolitikken», og det påpekes at den politiske oppmerksomheten ofte fanges av det akutte og umiddelbare behovet for hjelp, mens folkehelsearbeidet er mer usynlig. Regjeringen ønsker nå å gi folkehelsearbeidet et løft, med forebygging i fokus, og der målet er å bidra til en befolkning med flere leveår med god helse. Samtidig ønsker regjeringen å redusere helseforskjeller mellom sosiale lag, etniske grupper og kjønn. Meldingen sier videre at samfunnet må ta ansvar for tilretteleggingen, men at den enkelte må ta ansvar for sin egen helse.

De viktigste satsingsområdene i meldingen er økt fysisk aktivitet, sunnere mat og god ernæring, røykfrihet, kamp mot rusmisbruk, reduksjon av sosial ulikhet i helsestatus, psykisk helse, forebygging av skadelige virkninger av strålig, smitte, støy etc. og en kvinnehelsestrategi.

Tannhelse nevnes i fem sammenhenger i meldingen: I forbindelse med nedgangen i antall femåringer uten kariesangrep, i et avsnitt om oppfølging av veilederen Tenner for livet, i forbindelse med ernæring og kosthold i sammenheng med reduksjon av sosial ulikhet der Den offentlige tannhelsetjenesten er nevnt sammen med helsestasjonene og skolehelsetjenestene og til slutt om helsetjenestenes bidrag i folkehelsearbeide der tannhelsetjenesten nevnes i et underpunkt om viktige samarbeidspartnere.