Pasientskadeloven – delvis ikrafttredelse

Det ble vedtatt i statsråd 20. desember at loven skal tre i kraft for offentlig helsetjeneste, men utsettes for den private. For privatpraktiserende tannleger betyr det at NTFs ansvarsforsikring forlenges fra 1. januar 2003.

I Tidende nr. 17, 2002 ble det orientert om Norsk Pasientskadeerstatning og pasientskadeloven som skulle tre i kraft fra 1. januar 2003. Da det ble skrevet, var det fortsatt en del uklarheter omkring ordningen fordi forsikringsselskapene ikke kunne akseptere betingelsene for forsikring av privatpraktiserende helsepersonell. Med regjeringens vedtak av 20. desember 2002 er det lagt til rette for at eksisterende forsikringsavtaler for privatpraktiserende kan videreføres.

Når pasientskadeloven nå har trådt i kraft, blir erstatningsordningen utvidet til hele den offentlige helsetjenesten, herunder kommunale sykehjem og Den offentlige tannhelsetjenesten. Fra tidligere var offentlige somatiske og psykiatriske sykehus og poliklinikker, samt den kommunale legetjenesten, omfattet av ordningen. Ordningen gjelder altså ikke for privat helsehjelp i denne omgang, men Helsedepartementet tar sikte på at loven vil tre i kraft også for denne gruppen fra 1. januar 2004.

Når privatpraktiserende tannleger har avtale med fylkeskommunen, omfattes de av ordningen. Dette gjelder også de deler av privat virksomhet som er basert på driftstilskudd eller basistilskudd slik fastlegeordningen innebærer.

Hovedårsaken til at pasientskadeloven i denne omgang ikke trer i kraft for privat sektor, er at flere helsepersonellforeninger, blant annet NTF, hadde fått beskjed om at forsikringsselskapene ikke ville fornye avtaler eller tilby nye forsikringer i et marked der selskapene ikke selv får behandle kravene de kan bli ansvarlige for å dekke.

NTF har fått bekreftet at Vital, som en ordning for inneværende år, påtar seg ansvarsforsikringen for våre privatpraktiserende medlemmer, og premien for 2003 vil bare få en moderat økning i forhold til fjoråret. Premien blir innkrevd sammen med kontingenten som tidligere.

Hva Helsedepartementet så vil gjøre for å inkludere privat helsepersonell i ordningen med pasientskadeerstatning innen 1. januar 2004, gjenstår å se.

ReidunStenvik