Karies – sjukdom och hål

Bengt Olof Hansson og Dan Ericson:

Boka introduseres som lærebok rettet mot tannpleierstudenter, men forfatterne anbefaler den også som innføringsbok for tannlegestudenter og oppdatering for praktiserende klinikere. Forfatternes hensikt er å få frem dobbeltperspektivet på karies, det at karies både er «hål i tand» og livsstilssykdom, og at en fylling ikke kurerer kariessykdommen.

Nitten kortfattede hovedkapitler er delt opp i underavsnitt med overskrifter som tydeliggjør disposisjonen av stoffet. Emnene systematiseres i stor grad punktvis, det gir et huskeliste-preg, men får samtidig klart fram sammenhenger og definisjoner. I blant angis trinn-for-trinn-prosedyrer, eksempelvis for klorheksidinbehandling og salivamålinger. Dette understreker preget av lære- og oppslagsbok. Det samme gjør henvisningene mellom bokas kapitler og innstuderingsspørsmålene som avslutter hvert av dem.

Språket er greit lesbart svensk. Boka har en innbydende layout. Det er gode rom mellom avsnitt, og sidene har bred marg med oppsummerende stikkord og plass for egne notater. De kliniske bildene er mange og gode og tabeller og diagrammer er lettleste og tydelige.

Også innholdsmessig er boka preget av systematikk: historikk etterfølges av tannanatomi, kariesutvikling, registrering, diagnostisering og differensialdiagnoser, herunder ryddig om erosjoner. Under kariesetiologi er mikrobiologi, kosthold, saliva og arv viet hvert sitt kapittel. Munntørrhetsproblematikk er grundig behandlet. Ikke uventet vektlegges salivamålinger og bakterieprøver mer enn vi er vant til i norsk klinikk. Avsnittet om arvens betydning gir ellers en nyttig oppdatering.

Kapitlene om Kariesterapi og Kausalbehandling inneholder en del ambisiøse forslag til profylakseprogram. For øvrig omtales plakk, kost og saliva igjen. Videre blir fluor ryddig presentert, og vi får en grei oversikt over antibakterielle substanser. Her gjenspeiles en hyppigere bruk av Clorhexidingel i nabolandet. I forbindelse med en fin oversikt over sukkererstatninger gis anbefalinger for bruk av slike som avviker noe fra anbefalingene som Helsetilsynet gir i sin veileder. Dessuten fremheves Xylitol som spesielt fordelaktig, selv om EU- kommisjonen senest i 2002 har påpekt at det savnes grunnlag for dette.

Et kapittel omhandler «Den motiverende samtalen» og strategier for å få pasienter til å endre vaner. Vi får ingen fasitsvar, men kanskje en bevisstgjøring og motivasjon til å ta tak i atferdsproblematikk. Avslutningsvis beskrives fyllingsterapi, både kriterier, prosedyrer og materialer. Ryddig og greit, helt til det listes opp hva tannpleiere kan gjøre av operativ kariesterapi. Jeg oppfatter det som diskusjonsstoff som ikke har noe i ei lærebok å gjøre. Boka runder av med fem kasuistikker som tydeliggjør hvordan livssituasjon og livsstil virker inn på tannhelse.

Når så mange emner skal dekkes på begrenset plass, blir det ingen bok for fordypning, noen ganger oppleves teksten derfor som opplisting heller enn forklaring. Spørsmålene som avrunder hvert kapittel er heller ikke alltid like velformulerte, og kan i blant ikke besvares ut fra teksten. Som utgangspunkt for diskusjon kan de likevel fungere godt. Boka inneholder fine eksempler fra hverdagen og god klargjøring av begreper. Den er oppdatert i forhold til dagens viten, det henvises bl.a. til SBU-rapporten fra 2002, og nesten alle litteraturhenvisninger er fra de senere år, mange fra 2003. Dette veier tyngre enn innvendinger av mindre betydning. Meg bekjent finnes ikke noen annen skandinaviskspråklig bok på markedet som dekker dette fagområdet så godt i forhold til målgruppen. Forfatterne gaper over mye stoff, men greier likevel å gi oss en oversiktlig og lettlest bruksbok som kan være til nytte for studenter av ulike kategorier.

Berit E.Skei 

Stockholm; Forlagshuset Gothia; 2003. 112 sider, 15 tabeller og diagrammer, 66 illustrasjoner.