Kongens gull til Jarle Bragelien

Informasjonssjef Morten Rolstad (tv.) overbrakte gratulasjoner og blomsterhilsen fra NTF.

Maihaugen 22. oktober 2003. Gammel tømmerstue, 20 – 30 feststemte mennesker rundt langbord med levende lys, klebersteinspeis i hjørnet og blek ettermiddagssol gjennom smårutete vinduer. Mer passende omgivelser kunne ikke vært valgt når tannlegen, odontologihistorikeren og museumsmannen Jarle Bragelien på Lillehammer skulle hedres med Kongens gull.

Overrekkelsen ble foretatt av fylkesmann i Oppland, Kristin Hille Valla, som i sin tale ga en kortfattet oversikt over Brageliens bakgrunn før hun konkluderte med følgende: «Jarle Bragelien har gjennom mange år utført og tatt del i samfunnsgagnlige oppgaver. Han har gjennom sin virksomhet som tannlege og frivillighetsperson i museal sammenheng, utført en samfunnsgagnlig innsats langt utover det vanlige. HM Kongen deler denne oppfatningen og har bestemt at Jarle Bragelien skal tildeles Kongens Fortjenstmedalje i Gull.«

Jarle Bragelien har på mange måter videreført tradisjonen etter kollega Anders Sandvig som gjennom sin utrettelige innsats på samlerferder opp gjennom dalene la grunnlaget for dagens museum på Maihaugen, De Sandvigske Samlinger. Bragelien var primus motor da Sandvigs tannlegekontor ble utvidet og gjenåpnet i 1987, men er fortsatt like aktiv på museet, både gjennom Venneforeningen og som foreningens representant i styret for Samlingene.

Men Bragelien har i høyeste grad satt spor etter seg som tannlege også. I en årrekke var han skoletannlegesjef på Lillehammer og senere, etter omorganiseringen av offentlig tannhelsetjeneste, overtannlege. I denne funksjonen var han svært opptatt av forebyggende tiltak og foretok innsamling av data for å dokumentere effekten av tiltakene. I sin takketale ga han et bilde av utviklingen på følgende måte: «I Storgata på 60- og 70-tallet møtte oss mange tannlause småbarnsmil, og voksne smil som i utstrakt grad bar tannlegens «bumerke» i munnen. I dag er det berre sunne, friske smil kvar dag eg går Storgata. Det er ei makelaus belønning for oss tannleger som stod i front for det forebyggende arbeidet og bruk av fluor.» Tid til foreningsarbeid har han også hatt, og var blant annet «general» for NTFs landsmøte på Lillehammer i 1995.

Dette er ingen pensjonist som kommer til å hvile på laurbærene og sitte hjemme og pusse på medaljen. Etter høytideligheten bar det rett på styremøte på Maihaugen, og neste dag satte han seg på toget til Oslo kl. 0715 for å reise til den ukentlige innsatsen for De odontologiske samlinger på fakultetet i Oslo.

Seremonimester på Maihaugen var Svend Strand i Venneforeningen, som sammen med tidligere fylkesmann Knut Korsæth og tidligere generalsekretær i NTF Eivind Karlsen, hadde tatt initiativet. Og det var hilsningstaler og blomsteroverrekkelse fra NTF, Venneforeningen og Odontologihistorisk forening.

Tekst og foto:
ReidunStenvik