§§§Spør advokaten

NTFs advokat får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende tar opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som enten kan sendes til redaksjonen eller direkte til Knut S. Kjølstad.

Spørsmål: Jeg ønsker å ansette min kone i bedriften, men det viser seg å være problematisk når jeg spør trygdekontoret. Hun har 1/2 stilling et annet sted, men da vi planlegger barn, ønsker vi å komme bedre ut når det gjelder fødselspenger. Hva kan vi gjøre?

Svar: Det er riktig at du ikke kan ansette din kone i virksomheten hvis den er drevet som enkeltmannsforetak. Isteden skal hun føres opp som medeier i bedriften. Ved innsendelse av selvangivelsen fordeler dere overskuddet mellom dere i forhold til innsats og kompetanse.

Vanligvis vil ligningsmyndigheten uten videre akseptere at hennes del av overskuddet tilsvarer normal lønn for tannhelsesekretærer (se håndboken side 270 flg).

Hun bør imidlertid også registrere seg i enhetsregisteret i Brønnøysund, da hun er selvstendig næringsdrivende. Det har betydning blant annet for rett til sykepenger, fødselspenger etc.

Hun bør videre tegne tilleggstrygd slik at hun får rett til 100 % av opp til 6 G i sykepenger/fødselspenger. Dette bør gjøres minst 10 måneder før nedkomstdato.

Spørsmål: Jeg har mottatt skriv fra en advokat som representerer en tidligere pasient. Pasienten klager på arbeid utført av undertegnede. Saken har vært til behandling i klagenemnda. Advokaten ber nå om å få kopi av journalen. Er jeg pliktig til å oversende denne? Klagenemnda har fått oversendt kopi.

Svar: I henhold til pasientrettighetslovens § 5 – 1 har pasienten rett til innsyn i journalen sin med bilag, og etter særskilt forespørsel rett til kopi. Pasienten har videre rett til en enkel og kortfattet forklaring av faguttrykk eller lignende. Pasienten kan bare nektes innsyn i opplysninger i journalen dersom dette er påtrengende nødvendig for å hindre fare for liv eller alvorlig helseskade for pasienten selv, eller innsyn er klart utilrådelig av hensyn til personer som står pasienten nær.

I slike tilfeller har f.eks. en advokat på vegne av pasienten rett til innsyn.