Praksiseierne etablerer forening

Den 24. oktober i år ble Praksiseiernes forening formelt stiftet. Initiativtakerne mener at en del saker ikke blir tatt godt nok hånd om etter den siste organisasjonsendringen i NTF. NTFs president synes det er positivt med en engasjert interessegruppe i privat sektor, men sier han gjerne skulle sett disse kreftene i sving innenfor NTFs tillitsmannsapparat i stedet for i en egen forening.

Edgar Hundsnes i Bergen leder interimstyret i den nyetablerte Praksiseierforeningen.

– Hvorfor har dere sett behovet for å lage en egen forening for praksiseiere, leder av Praksiseierforeningens interimstyre Edgar Hundsnes?

– Vi er en del praksiseiere som har det økonomiske ansvaret for å drive større eller mindre bedrifter, som i kjølvannet av organisasjonsendringen i NTF, da PTE og PTL forsvant, savner at våre spesifikke behov blir hørt i en del saker. Derfor har vi valgt å stifte en egen forening som vi ganske enkelt har kalt Praksiseierforeningen. Dette er ikke ment som noen kritikk av NTF og må heller ikke forstås som konkurrerende virksomhet. Snarere tvert i mot. Men vi vil gjerne bidra på vegne av våre medlemmer, med å jobbe spesifikt og med litt større iver på akkurat de sakene som angår oss.

– Hvilke saker dreier det seg om?

– I første omgang vil vi konsentrere oss om noen ganske få saker. Nærmere bestemt fem. For det første ønsker vi å utarbeide noe vi har kalt en inntekts- og karriereveileder for privat tannlegepraksis. Dette handler om praksiseiers forhold til assistenttannleger, og assistentenes vilkår. Noen av initiativtakerne bak Praksiseierforeningen spør seg om ikke unge nyutdannede assistenttannleger kanskje litt for raskt får litt for høye inntekter, uten å investere eller risikere noe, mens praksiseieren er alene om å investere og ta risiko. Dette ønsker vi å se nærmere på.

Dessuten skal vi arbeide med å synliggjøre kostnader ved drift av tannlegepraksis og utarbeide bedriftsøkonomiske analyser rundt dette. Vi ønsker å synliggjøre hva det koster å etablere en praksis og bevisstgjøre medlemmene og gjerne utenforstående, i forhold til de økonomiske forpliktelsene det innebærer å drive tannlegepraksis.

En tredje ting vi vil jobbe for er at tannlegepraksiser, altså våre medlemsbedrifter, takseres og omsettes etter bedriftsøkonomiske prinsipper. Hvis jeg skal si det enkelt, har det hittil lønt seg å kjøpe, men ikke å selge tannlegepraksiser. Dette ønsker vi en endring på. Vi mener at de store investeringene mange gjør skal kaste noe av seg. Dessuten vil vi at de enkle prinsippene om tilbud og etterspørsel skal gjelde. Noen steder er ganske enkelt mer attraktive enn andre, og de som var så lure eller heldige å etablere seg der, skal få belønning for det.

Vi vil også arbeide med avtaler om innkjøpsordninger for medlemmene våre. Og da tenker jeg på for eksempel datautstyr, forbruksmateriell og øvrig utstyr og inventar. Her må det være mye å hente. Tenk bare på hva vi kan oppnå hos en dataleverandør når tusen tannleger skal ha seg hver sin nye pc. Interessen blant leverandørene er stor og vi arbeider med å inngå konkrete avtaler.

Og sist, men ikke minst, vil vi arbeide med momssaken. Der går vi inn for fullt fritak. Vi har også sørget for at vi i neste omgang blir høringsinstans i den saken.

– Hvordan tenker dere å jobbe i denne foreningen?

– Når det gjelder politikk vil vi samarbeide med NTF så langt det lar seg gjøre. Akkurat i momssaken er det ikke noe problem, for der er vi helt enige. Og det tror jeg vi vil være i de aller fleste saker. Vi skal heller ikke være de som løper ned stortingskorridorene. Det har vi verken tid eller lyst til. Vi skal først og fremst være en serviceorganisasjon og jobbe med interne saker som angår bransjen. Vi er også i ferd med å etablere et eget nettsted, www.praksiseier.no, der medlemmene kan lese oppdatert informasjon. De som ønsker å melde seg inn kan kontakte foreningen på telefonnummer 22 44 70 41.

– Det høres ut som om noen må sette av litt arbeidstid til dette. Hvem skal gjøre det?

– Vi er i en etableringsfase og det vil sikkert ta litt tid før vi får etablert et økonomisk fundament for foreningen. Inntil videre må vi nok basere oss på en betydelig dugnadsinnsats. Hva slags apparat vi får etter hvert vil tiden vise. Foreløpig er vi en gruppe ildsjeler som er innstilt på å sette av tid til dette. Og dessuten har vi som praksiseiere mye hjelp rundt oss som kan brukes. Hvis man er strukturert og vet hvor man vil, og ikke gaper over for mye, er dette håndterbart. Derfor har vi også bare konsentrert oss om noen ganske få spesifikke saker i første omgang.

– Hvor mange medlemmer ser du for deg i Praksiseierforeningen?

– Det er det vanskelig å tallfeste i startfasen. Men ut fra responsen blant våre potensielle medlemmer virker det som om foreningen og dens ideer synes interessante for mange. Og like aktuelt for den som driver enkeltmannsforetak som for den som har en stor bedrift. Dessuten er vi billige. Bare tusen kroner i medlemskontingent i året. Men jeg understreker at vi ikke er noen konkurrent eller alternativ til NTF. Faktisk diskuterte vi en stund om vi skulle sette som betingelse for medlemskap hos oss at man også var MNTF, avslutter Edgar Hundsnes.

– Hvilken kommentar har NTFs president til at praksiseierne nå danner egen forening?

– Jeg synes det er bra med dette engasjementet i privat sektor, men også at det er synd at det er nødvendig å danne egen forening. Jeg håper de forstår at vi er best tjent med å stå samlet som tannleger og at det ikke er hensiktsmessig at den nye sammenslutningen driver egen lobbyvirksomhet for eksempel.

Praksiseiernes forening

ble dannet 24. oktober i år. I foreningens interimstyre sitter frem til høsten 2004:

Edgar Hundsnes, leder, Bergen

Inger-Johanne Nyland, nestleder, Stavanger

Arnt Einar Andersen, styremedlem, Trondheim

Olaug Egeland, styremedlem, Oslo

Carl-Henrik Gullaksen, styremedlem, Oslo

Liz Günther, styremedlem, Oslo

Gard Lauvsnes, styremedlem, Oslo

Med tale- og forslagsrett:

Dag R. Abrahamsen, rådgiver Genesis Communication, Oslo

Nina Gullaksen, sekretær, Oslo

Tekst og foto:
Ellen BeateDyvi