Konsensuskonferens. Oral hälsa

Anders Hugoson, Göran Koch och Sylvia Johansson:

Boken er en redigert rapport fra en konsensuskonferanse om «Oral Hälsa», arrangert av og ved «Odontologiska Institutionen» i Jönköping i november 2002. Alle de nordiske landene var representert blant konferansedeltakerne, men med en klar overvekt av svenske fagfolk.

Bokens innledningskapittel om sykdomsforståelse og definisjoner av sykdom er skrevet av professor Lennart Nordenfelt, en internasjonalt kjent kapasitet innen medisinsk filosofi. Kapitlet er en spennende introduksjon til temaet «Oral hälsa». Boken lever imidlertid bare glimtvis opp til perspektivene i denne innledningen.

De første 2/3 av boken dekker det en på svensk kaller en «nulägesbeskrivning», en relativt tradisjonell presentasjon av svensk oral sykdomsstatistikk med noen tanker rundt mulige forklarende faktorer. Den siste delen av boken har noen kapitler med vyer for fremtiden hvor Douglas Bratthalls «Prevention, diagnostik och behanding av orala sjukdomar – i et framtidspespektiv» etter min mening representerer et absolutt høydepunkt. Dorthe Holst har også interessante tanker om «Befolkningens syn på oral helse» i et eget kapittel.

I sum en bok som med noen unntak presenterer data om oral helse på en tradisjonell måte. En ting jeg savnet er en oppsummering av konferansens konsensus – hva kom en frem til full enighet om? For det var jo en konsensuskonferanse?

Boken er en grei gjennomgang av aktuelle tannhelsedata, i hovedsak basert på svenske forhold. Den bør være tilgjengelig for spesielt interesserte, men bør etter min mening ikke anbefales verken som lærebok eller som støttelitteratur for vanlige klinikere.

Harald M.Eriksen 

Stockholm: Gothia; 2003