Oral Health-Related Quality of Life

Marita Rohr Inglehart og Robert A. Bagramian:

Dette er en av de få tilfellene hvor en finner at boken fullt ut holder hva forord og introduksjon lover. Det som loves er en allsidig presentasjon av konseptet «livskvalitet» i forhold til oral helse. Temaet behandles forskningsbasert og samtidig spennende av en rekke vel kvalifiserte forfattere med kompetanse som dekker hele det odontologiske registeret. I tillegg er det interessante bidrag fra medarbeidere med bakgrunn i psykologi, informasjonsteknologi, sykepleievitenskap, offentlig helsetjeneste og sosiologi, alle med et odontologisk fokus som gir en følelse av å være på kjent grunn.

Ønsket om bedret livskvalitet fra pasientens side har fra langt tilbake vært en viktig drivkraft for å søke tannbehandling. Utviklingen innen teknologi og forskning har imidlertid bidratt til å profesjonalisere både oral og generell helse inkludert diagnostikk og behandlingsplanlegging. Denne boken er et meget viktig bidrag til å bringe oral helse tilbake til den som eier problemene, nemlig pasienten og hans/hennes oppfatning av hva som er gagnlig i lys av bedret livskvalitet.

Boken er et resultat av en tverrfaglig konferanse om betydningen av oral helse arrangert ved University of Michigan i Ann Arbor våren 2000. I bokens forord understrekes det at for å oppnå et mer balansert syn på forebyggende tiltak og vanlig tannbehandling må en fokusere mer på folks oppfatninger og prioriteringer. Det er nettopp det boken bidrar med gjennom en rekke meget velskrevne kapitler.

Boken henvender seg til både studenter, lærere og praktiserende tannleger som søker en bredere forståelse av betydningen av oral helse og samtidig et mer pasientrettet grunnlag for behandling. Boken har kvaliteter som skiller den klart fra mengden av markedsføring av all verdens tekniske løsninger på orale problemer. Det er spesielt hyggelig å se at forlaget Quintessence er ansvarlig utgiver, et forlag som tradisjonelt har fokusert mye på nettopp tekniske løsninger. Dette er en bok til å bli klok av.

Harald M.Eriksen 

Chicago: Quintessence Publishing Co; 2002