Når ryggen krangler

Aage Indahl:

Dette er en pocketbok som har til hensikt å komme alle med vond rygg til unnsetning. Forfatteren er lege og dr. med. Han arbeider med rehabilitering på spesialsykehuset i Stavern. Hans avhandling «Low back pain – a functional disturbance» fra 1999 vakte internasjonal oppsikt, da den reprsenterer en helt ny forklaringsmodell. Den knuser myter og dogmer. Med boken vil han hjelpe «alle som har så lyst til å jobbe, leke, danse, elske, leve, men som har gitt opp fordi ryggen vil noe annet».

Første kapittel er en kort gjennomgang av hva ryggsmerter egentlig er, eller rettere sagt hva man tror det er. Han konkluderer med at «riktig» bruk av ryggen og «ryggskoler» ikke har kunnet påvise å ha noen overbevisende forebyggende effekt.

Kapittel 2 er en gjennomgang av de forskjellige diagnoser man kan få når ryggen krangler. Men her er det et problem: På tross av de mest avanserte undersøkelsesmetoder, kan det hos 80 – 90 % av ryggpasientene ikke stilles en eksakt diagnose eller med sikkerhet slås fast hvor smertene kommer fra. Det er derfor ikke kun pasienten, men også behandleren som lurer på hva det kan være.

Neste kapittel gjennomgår helsevesenets tilbud. Det er mange forskjellige behandlinger, men det er ingen som skiller seg ut som Behandlingen. Hertil kommer at det er en meget stor grad av selvhelbredelse. Det er derfor vanskelig å avgjøre om det er behandlingen som har virket eller om det er naturens gang!

Kapittel 4 gjennomgår de forskjellige operasjoner og deres prognoser, og neste kapittel er en gjennomgang av ryggens anatomi og fysiologi på en enkel og forståelig måte.

Kapittel 6 er mer abstrakt og handler om hva som styrer de forskjellige funksjoner – bevisst eller ubevisst.

Kapitlet «om å bli venn med ryggen» inneholder mye kontroversielt. Han skriver at det ikke er vitenskapelige bevis for at «ryggskoler» har noen særlig effekt verken som behandling eller som forebygging. Imidlertid inneholder dette kapitlet mye nyttig for tannleger. Det vesentligste budskap er at vi skal unngå statisk belastning, og at kroppsstillingen skal varieres. Det betyr at man ikke skal sitte i en låst stilling dagen lang. Det finnes ikke en bestemt god sittestilling. Det finnes ingen holdepunkter for at «balansestoler» har en gunstigere innvirkning på ryggproblemer enn vanlige stoler. En god sittestilling er en stilling som kjennes behagelig, og den stolen du selv synes er god å sitte i, er den rette for deg. Det vesentlige budskap er: Sitt ikke stille for lenge av gangen, beveg deg.

Avslutningen er en tankevekker: Kast ikke bort penger på behandlinger som kun gir kortvarig eller ingen lindring. Bruk heller penger på noe hyggelig.

Tannleger har et fysisk belastende yrke og mange har problemer med rygg og nakke. Boken er lettlest og interessant. Dogmer og myter står for fall hvis Indahl har rett. Les boken og kanskje blir du venn med ryggen din.

MikkelKardel 

Rakkestad: Valdisholm forlag as; 2003. 96 sider, 24 illustrasjoner.